2019. 03. 06.

Gyermekkönyves újdonságok

gyerekkonyvekA tavasz a természetben a megújulás, a szaporodás és az élet beindulásának az évszaka. Valami hasonló történik most a könyvkiadókkal, akik a karácsonyi hajsza után kicsit megpihentek, hogy tavasszal újult energiákkal vessék bele magukat a könyves szakma kihívásaiba, készülve a közeledő két könyves ünnepre. Az alábbi linkeken két könyves weboldal friss gyermekkönyv kínálata böngészhető.

https://egigerokonyvek.blog.hu/2019/03/04/gyerekkonyves_ujdonsagok_2019_februar

http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/folyoirat/hivogato-olvasnivalo--konyvek-a-gyerekeknek-2019-ben


2019. 03. 01.

Minél több könyve van, annál okosabb lesz a gyerek: kutatók kimutatták, milyen sokat számít

olvasas alsobanA színes, izgalmas játékok, a mesefilmek kedvesek a kicsik számára, de fontos, hogy szülőként az ember ne feledkezzen meg róla, hogy könyveket is adjon a gyerek kezébe. Ezzel nemcsak egy plusz szórakozási lehetőséget biztosít, de szellemileg is sokat ad a gyereknek. A mesekönyvek fejlesztik a fantáziát, a szókincset, a kommunikációt, közös olvasás esetén az emberi kapcsolatokra is jó hatással vannak. Ahogy azt egy felmérés is alátámasztotta, ráadásul, minél több könyve van kiskorától egy gyereknek, annál okosabb lesz.


2019. 03. 01.

Kalandválasztós gyerekkönyvek, melyekben az olvasó alakítja a történetet

gyerekkonyvekHívják lapozgatós könyvnek meg feleletválasztós könyvnek, a lényeg azonban ugyanaz: adott egy regény, melynek bizonyos pontjain az olvasó eldöntheti, hogy merre induljon tovább. Lépjen be egy titokzatos ajtón, vagy inkább gyorsan álljon odébb? Élete kalandjára magával vigyen egy kéretlen útitársat, vagy inkább egyedül vágjon neki az ismeretlennek? A sor a végtelenségig folytatható. Ami számít, hogy az olvasó, ha csak kis időre is, kilép a passzív befogadói szerepből és saját maga alakíthatja, csűrheti-csavarhatja a cselekmény menetét, ezzel pedig nemcsak egy jó sztorit olvashat, hanem létrejön az ILLÚZIÓ, hogy cselekvő részese lehet a történetnek. Az elmúlt időszakban több hasonló gyerekkötet is megjelent a piacon, ezekből mutatunk párat.

https://konyves.blog.hu/2019/02/28/kalandvalasztos_gyerekkonyvek_melyekben_az_olvaso_alakitja_a_tortenetet#more14658099


2019. 03. 01.

Ezért jó olvasni - 10 ok, amiért megéri falni a könyveket

olvasásSzámítógépünkön és okostelefonunkon keresztül nap mint nap bombáznak minket a különböző szövegek garmadái, érdemes viszont a Facebook-bejegyzések és tweetek világában is kitartanunk a tartalmasabb olvasmányok mellett. A rendszeres könyvolvasásnak rengeteg pozitív hatása lehet, ezeket szedte csokorba a Lifehack listája.

https://divany.hu/eletem/2019/02/25/miert-jo-olvasni/?fbclid=IwAR2kIDtENNGxqrGZNGmLRbMJFqsyPiHhQeYPnVEEWGn6JVQLkTcN2yEIHIE


2019. 02. 23.

Nem tudod, hogyan vedd rá 8-12 éves gyermekedet az önálló olvasásra? Mutatom a megoldást!

kötelező olvasmányNem is tudom, hogy mennyi magyar és külföldi gyerekirodalmi blogot és weboldalt követek, de azt bizton állíthatom, hogy a világ legtöbb országában a szülőknek bizony a kisiskolások olvasásra szoktatása jelenti a legnagyobb gondot. Nincs ez természetesen másképpen kis hazánkban sem. Az Égigérő "Neveljünk olvasókat" csoportjába is naponta érkeznek azok a szülők és pedagógusok, akik tanácstalanok, hogyan tudják a "kütyük és más modernkori hívságok rabságában vergődő" gyerekeket rávenni az olvasásra. Amíg csak mesélünk a kis ovisunknak, természetesen semmi gond: imádja, szereti az összebújós meséléseket.

https://egigerokonyvek.blog.hu/2019/02/22/nem_tudod_hogyan_vedd_ra_8-12_eves_gyermekedet_az_onallo_olvasasra_mutatom_a_megoldast#more14643416


2019. 02. 21.

Van Élet Bogyón és Babócán túl: Képeskönyvek 2-3 éves mesehallgatóknak

közös olvasásAmi a világ gyerekolvasóinak Harry Potter, az a legkisebb magyar mesehallgatóknak Bogyó és Babóca. Harry Potterék gyerekek millióit győzték meg arról, hogy olvasni jó és Bogyóéknak is elvitathatatlan érdeme van abban, hogy sok magyar család talált rá újra a mesélésre. Az utóbbi években rengeteget lehetett arról olvasni, hogy jó vagy sem Bartos Erika mesekönyv-sorozata. Szakemberek és szülők tucatjai elemezték, szedték ízekre a szövegét és az illusztrációkat, de az eladási számok és a folyamatosan érkező, újabb és újabb részek azt mutatják a gyerekeket és szülőket semmi nem tudta eltántorítani a kis katicalánytól és a csigafiútól. 

https://egigerokonyvek.blog.hu/2019/02/19/_van_elet_a_bogyo_es_babocan_tul


2019. 02. 03.

Gyerekkönyves újdonságok - 2019. január

gyerekkonyvEljött a 2019-es év első újdonság-szemléjének ideje! Azt gondolná az ember, hogy a karácsonyi gyerek- és ifjúsági könyves dömping után a január kissé csendesebb lesz. Ha mennyiségi különbség van is, a minőségre nem lehet panaszunk. Axel Schefflert, Julia Donaldson állandó alkotótársát minden ovis könyvmoly ismeri. Januárban két kiadótól összesen 5 újdonság érkezik tőle. Juhé! Két könyvet kapunk a fogmosás nyűgének könnyítésére, indul egy ígéretes lányos-táncos sorozat kiskamaszoknak és amit még feltétlenül kiemelnék, mert a " Neveljünk olvasókat" csoport állandó visszatérő témája a tesóvárás, a "9 hónap" című könyv, amelynek segítségével az egész család együtt követheti az új családtag pocakbeli életét. Böngészésre fel!

https://egigerokonyvek.blog.hu/2019/02/01/gyerekkonyves_ujdonsagok_2019_januar


2019. 01. 07.

Miért kellene egy egész korcsoportnak ugyanazt a kötelező olvasmányt feladni?

olvasásAz ország GDP-je a lakói írásbeliségének fejlettségétől is függ – jelzi az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának magyar tanszékét vezető egyetemi tanár, Steklács János, aki XXI. századi oktatási módszereket ajánl.

https://hvg.hu/kultura/201846__steklacs_janos_olvasaskutato__tabula_rasarol_elmenyadasrol__nem_kotelezo


2018. 12. 11.

Milyen könyvet adjunk a kezdő olvasók kezébe?

gyerekek könyvtárbanA gyerekkönyves blogírásban az a  jó, hogy sohasem fogysz ki az írni- és mutatni valókból. Havonta jelennek meg az újabb csodák, amiket fel kell térképezni és meg kell mutatni, nehogy a boltok könyvespolcain ragadjanak. Hiszen jómagam is könyvek tucatjait ismerem, amelyek okosak, szépek és kedvesek de a könyvesboltok, könyvtárak legfelső vagy legalsó polcán, segítő szavak nélkül szinte esélyük sincsen, hogy új otthont találjanak. 

https://egigerokonyvek.blog.hu/2018/12/10/milyen_konyvet_adjunk_a_kezdo_olvasok_kezebe


2018. 12. 11.

Gyermekkönyvek karácsonyra különböző korú gyermekeknek

gyerekkonyvKevés hasznosabb ajándék létezik egy kisgyermek számára egy jól megválasztott könyvnél, hiszen ilyenkor nem csupán tárgyat ajándékozunk, hanem a mesélésen keresztül meghitt perceket, közös időtöltést is. A fogyasztói társadalomban és az információs túrtelheltségben a a mese segít a kicsiknek a lassulásban, a belefé figyelésben, abban, hogy megtalálják a helyüket a világban. Az alábbi linkeken számos könyvajánló olvasható.

http://www.kultura.hu/karacsonyi-konyvek

http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/folyoirat/szep-karacsonyi-mesek-sellok-lovak-es-csodalatos-asszonyok--gyerekkonyvek-karacsonyra

https://egigerokonyvek.blog.hu/2018/12/13/legyen_valami_konyv_is_karacsonyi_konyvajanlo_kamaszoknak#more14438634


2018. 12. 01.

15 mesekönyv, amely segít megérteni és megoldani a dackorszak problémáit

diszlexiaAz Agymanók című animációs filmben hallottam a főemlék kifejezést. Mindenkinek van néhány főemléke, ami hosszú évekre vagy akár örökre elkíséri. Az én főemlékeim nagy része természetesen a lányomhoz kötődik. Egyik ilyen és talán a legfontosabb, a dackorszakhoz kapcsolódik: kb. 8 évvel ezelőtt éppen a hisztirohamok korát éltük, rugdosással, kiabálással, „finom” hangulatingadozásokkal. A nappaliban üldögéltem, amikor Boricskám egyszer csak megjelent az ajtóban és csak annyit mondott: Anya! Jön! Nyugtass meg!

https://egigerokonyvek.blog.hu/2018/11/29/15_segito_mesekonyv_amely_segit_megerteni_es_megoldani_a_dackorszak_problemait


2018. 12. 01.

Ezekkel a gyerekkönyvekkel készülj az ünnepekre!

gyerekkonyvAlig egy hónap van hátra karácsonyig, ami gyerekszempontból az egyik legvárósabb ünnep. Ez meglátszik a könyvek kínálatán is, egyre több ugyanis az olyan kötet, amelyik az adventtel, az ünnepi várakozással és kimondottan a karácsonnyal foglalkozik. A legújabbak közül most kiválasztottunk 10+1-et: van közöttük  klasszikus, amin generációk nőttek fel, kreatív tippeket adó, verses és nyomozós is.

https://konyves.blog.hu/2018/11/30/ezekkel_a_gyerekkonyvekkel_keszulj_az_unnepekre


2018. 12. 01.

Segítség a diszlexia megértéséhez

diszlexia olvasási zavarA gyerekek különböző ütemben tanulnak meg olvasni és teljesen normális, hogy bizonyos pontjai ennek a folyamatnak küzdelmesebbek számukra. Ám ha a gyermeked kifejezetten frusztrált az olvasástól és írástól, és nem csupán egy rövidebb időszakban, lehetséges, hogy egy tanulási zavara van, amit diszlexiának hívnak.

http://felelosszulokiskolaja.hu/felelos-szulo/segitseg-a-diszlexia-megertesehez


2018. 11. 26.

Három tipp, hogy a rendszeres esti mese jó hatással legyen a gyerekre

közös olvasásAz esti mese a szülő és a gyerek közös találkozópontja a nap során, amikor a feladatok elkészültek és lehetőség nyílik együtt elmerülni egy történetben. Ekkor a kapcsolódás a személyek között jön létre, elengedve a teljesítés kényszerét. Pár szempont figyelembevételével a napnak ez a szakasza mindkét fél számára feltöltődést szolgáló élmény lehet.

http://tantrend.hu/hir/3-tipp-hogy-rendszeres-esti-mese-jo-hatassal-legyen-gyerekre


2018. 11. 17.

Idézetek az olvasásról - a HUNRA 2019-es asztali naptárához

szófelhő

Egyesületünk tanácsa úgy döntött, hogy egy 2019. évi asztali naptárral ajándékozza meg tagjait, partnereit.
Ahhoz, hogy ez az egyébként egyszerű asztali naptár egyéni, HUNRA - arculatot kapjon, az egyesület tagjainak segítségét is kértük; küldjenek olvasással kapcsolatos idézeteket.

Versenyt is hirdettünk. Az első tíz beküldő a saját naptárán kívül 10, 9, 8, 7,..... db naptárat kap ajándékba. A válogatásba bekerülő idézetek beküldői között pedig egy 5.000.- Ft értékű könyvutalványt sorsoltunk ki.

Köszönet mindazoknak, akik odafigyeltek felhívásunkra, s fontosnak 
tartották munkánk segítését!


Az idézetek beküldésben a leggyorsabbak voltak:

1. Nagy Attila           
2. Nógrádi Gábor         
3. Dr. Fábiánné Ibolya   
4. Werner Ákos           
5. Dr. Hász Erzsébet     
6. Gönczi Judit           
7. Keresztes Annamária   
8. Kovács Ferenc         
9. Gyermánné Huga Ibolya 
10. Félixné Oravecz Márta 

Bár az idézetek számát illetően semmi kitétel nem volt a felhívásban, de szeretnénk köszönetet mondani Heffner Annának, aki 19, és Nógrádi Gábornak, aki 14 idézetet küldött be, melyek majdnem kivétel nélkül bekerültek a listában, hogy a naptárba kerüljenek.
Heffner Annának szeretnénk ezt megköszönni 5 db, s Nógrádi Gábornak is újabb 5 db  naptárral. Bízunk abban, hogy az Ő "olvasó nagycsaládjukban" lesz ezeknek helye!


Mivel első körben kevés visszajelzést/idézetet kaptunk, ezért felhívásunkat elküldtük az Olvass többet! vetélkedő egykori nyerteseinek is (7 főtől érkezett idézet). Az 5.000.- Ft-os könyvutalvány tulajdonosa közülük került ki: Fazekas Melinda, az ócsai Bolyai János Gimnázium egykori tanulója. Biztosak vagyunk abban, hogy ez is jó helyre kerül. 

Továbbá mindenkink, aki küldött be idézetet, az alanyi/tagsági jogon járó 1 naptár mellé még 1 plusz példányt felajánlunk ajándékba. 
(Összesen 16 fő)

Gratulálunk a gyorsaknak, a bőséggel adakozóknak és a szerencsés nyertesnek is!

Az a kérésünk, hogy  egy naptárat, mint meghívót ajándékozza tovább családtagjának, munkatársának, barátjának, diákjának stb., hogy  2019-ben csatlakozzon hozzánk, segítse Ő is munkánkat aktív közreműködéssel,  vagy csak csendes  részvétellel.

A naptárakat a 2019. január 12-i közgyűlésen lehet majd átvenni.


2018. 11. 17.

„Tündérolvasók” országos szövegértési verseny - 2018-2019. tanév

Magyar Olvasástársaság (HUNRA) fővédnökségével

PTKKKM Kecskés Gyula Városi Könyvtár Tagintézmény
Püspökladány

tündérolvasók

Pályázati felhívás

 ”Tündérolvasók” elnevezésű szövegértési versenyünket immár nyolcadik
alkalommal hirdetjük meg - második éve a Magyar Olvasástársaság fővédnökségével -, a
hazai általános iskolák felső tagozatos tanulói, illetve más iskolatípus ennek
megfelelő korosztálya számára.


Célunk egyrészt a gyermekek szövegértési és olvasási készségének fejlesztése.
Másrészt az adott olvasmányok írójával történő személyes találkozás révén a mai magyar
gyermekirodalom alkotásainak élményközpontú megismertetése és az olvasás
népszerűsítése.


Versenyünk munkaformáját tekintve csoportmunka (2-3 fő/csapat). Bár több csapat
jelentkezését is elfogadjuk ugyanabból az intézményből, azonban a szóbeli döntőn
közülük egy képviselheti az adott intézményt.


A két levelezős fordulóból és egy szóbeli döntőből álló megmérettetés során
fordulónként kettő, elsősorban kortárs, magyar irodalmi mű elolvasása és játékos
feldolgozása vár a jelentkezőkre. Az összesítésben legtöbb pontot elért tíz csapat ezt
követően szóbeli döntőn mérheti össze tudását Püspökladányban.


A résztvevők számára a nevezési/regisztrációs időszak lezárását követően
elektronikus formában juttatjuk el az egyes fordulók feladatlapjait, melyeknek
feladattípusait (szókereső, képrejtvény, helyszínelő, szereplőválogató, hasonlatkereső,
stb.) úgy igyekezünk összeállítani, hogy egyrészt nehézségi fokukat tekintve
megfeleljenek az adott korosztály képességeinek, másrészt játékosságukkal élménnyé
tegyék az adott mű befogadását és feldolgozását.

A verseny ütemezése

Versenyünk a tanév rendjébe illeszkedve, 2018 novemberétől 2019 márciusáig tart.

Nevezési határidő: 2018. november 16. Nevezési díj: 3000.- Ft/ csapat

1. forduló:

2018. november 19 - 2019. január 04. (postára adási határidő!)

Téma: Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István: Időfutár 1. A körző titka

(Témafelelős: Koroknainé Kerekes Mária Zita)

Patrick J. Morrison:Nostredamus levelei 1 (Bukros Zsolt) A holló hatalmában

(Témafelelős: Mészáros Eszter)

2. forduló:

2019. január 14 - 2019. március 01. (postára adási határidő!)

Téma: Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István-Vészits Andrea: Időfutár 2. A királynő palástja 

(Témafelelős: Megyaszai Szilvia)

Patrick J. Morrison:Nostredamus levelei 2. (Bukros Zsolt) A Monarchia markában

(Témafelelős: Andrási Istvánné, Tünde )

 

Szóbeli döntő: 2019. március 29. (Íróvendég közreműködésével.)

A szóbeli döntőbe jutott (10), valamint további tízenöt eredményesen szereplő csapat tagjainak díjazása: értékes könyvcsomagok az elért helyezésnek megfelelően.

Kérjük a kitöltött feladatlapokat a határidőt betartva postai úton visszajuttatni.

Az egyes fordulók eredményeiről e-mailben adunk tájékoztatást.

A jelentkezés és a részvétel feltételei

A versenyre a mellékelt Jelentkezési lap kitöltésével és határidőre (postai vagy elektronikus úton) történő eljuttatásával, és a nevezési díj befizetésével lehet benevezni. Mivel az egyes csapatok fantázianevük, jeligéjük alapján kerülnek nyilvántartásba, ezért kérjük, jegyezzék azt meg, és a verseny során ne változtassák! (Felhívjuk figyelmüket az ötletes, egyedi nevek használatára, s kérjük kerüljék a pl. Könyvmoly, Könyvkukac megnevezéseket!)

Verenyünk során bármilyen felmerülő kérdésükkel keressék az alábbi szervező könyvtárosokat: 

Andrási Istvánné, Tünde, Koroknainé Kerekes Mária Zita, Megyaszai Szilvia, Mészáros Eszter

Elérhetőségek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: +36 54/ 451-093

Püspökladány, 2018. november 05.

                                                                                                                          Tányér József

                                                                                                                        intézményvezető

Jelentkezési lap letöltése


Alkategóriák

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 1137 vendég és 0 tag böngészi