A Magyar Olvasástársaság tevékenysége 2008-ban
 
1. Konferenciák
Tavaszi szakmai nap
A KönyvtárosTanárok Egyesülete és az IBBY által szervezett, a HUNRA-t, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekcióját és az OPKM-et bevonó Tavaszi Szakmai Nap április 5-én került megrendezésre, ahol a HunRA tanácsának tagjai közül Nagy Attila és Steklács János tartott előadást
· Konferencia a Nyelvi képességek fejlődése és fejlesztése gyermekkorban címmel 
A Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Nyelvészeti és Irodalomtudományi Intézete valamint a Magyar Olvasástársaság 2008. június 19–20-án rendezte meg II. Nyelvi képességek fejlődése és fejlesztése gyermekkorban című konferenciáját.
 
A Népmese napja Tokajban  
2008. szeptember 26–27-án rendeztük meg Tokajban a Népmese napja központi rendezvényét. A kétnapos rendezvényen a népmese kapcsán felmerült izgalmas témák voltak például: 
  – népmese hangoskönyv gyengénlátóknak
  – példák a népmese-kultúra, a nemzeti mitológia markáns expanziójára
  – a mesék és a társadalmi, szervezeti versenyképesség összefüggései
  – az olvasó személyisége és mesehőstípus kapcsolata
  – projektek és módszerek a meseolvasás promóciójára
  – Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több mint száz intézmény csatlakozott a rendezvénysorozathoz változatos programokkal.
 
 
2. Tisztújító közgyűlés 
2009. november 22-én az OSZK-ban tisztújító közgyűlést tartottunk, melyen szervezetünk elnöke Győri János, alelnöke Józsa Krisztián lett. A Tanács összetétele ugyancsak jelentősen megújult. A tisztségviselők megválasztását komoly szakmai vita előzte meg, ahol előbb Balázs Géza nyelvész professzor előadását hallgattuk, vitattuk meg, majd ezt követően társaságunk korábbi elnökeinek rövid összefoglalóit a tagok észrevételei, javaslatai, kritikai megjegyzései követték.
 
 
3. Külkapcsolatok    
Az IRA (Nemzetközi Olvasástársaság) kolozsvári vezetői továbbképzésén a részvevők meghallgatták, majd véleményezték az IRA stratégiáját. A részvevők tisztázták a FELA – Federation of European Literacy Association szervezet megalapításának fontosságát. Az európai olvasástársaságokat összefogó új szervezettel, a FELA-val lehetővé válik, hogy európai irányítású projektek valósuljanak meg. A Magyar Olvasástársaság 2009 januárjában hivatalosan csatlakozott  a FELA-hoz.
    Januárban Kolozsvárott került megrendezésre a szokásos Vezetői találkozója az európai olvasástársaságoknak. A rendezvényen Mikulás Gábor és Steklács János vett részt. A FELA megalapításának ülésén Steklács János képviselte társaságunkat, erre Lettországban, Sziguldában került sor.
 
 
4. Honlapunk fejlesztése 
A tavaly véglegesített Gyermekirodalmi adatbázisunk nagy népszerűségre tett szert, megállapodás történt az OSZK képviseletében Bartos Évával, hogy a munka, a fejlesztés folytatódik  Szakirodalmi adatbázist alakítottunk ki, amely a honlapunkon érhetleő el. A munkát Hock Zsuzsa és Mikulás Gábor végezte.
 
A http://hunra.klog.hu/ linken található blog híreket közöl, leginkább a hazai sajtóból. A hozzáférés és a hírek kommentálásának lehetősége bárki számára adott, A korábbi hírek lefelé haladva találhatók. A blog 2006 decemberéig visszamenő hírei a jobb oldali sávban felsorolt tárgyszavak (kategóriák), bejegyzés időpontja és szabad szövegeskereséssel egyaránt visszakereshetők. A Blogroll és az Olvasás... címek alatt (jobb oldalon alul) további olvasással kapcsolatos források találhatók. Az oldal RSS-t is kínál, – akár a www.hunra.hu – tehát saját hírgyűjtő oldalon is értesülhetünk a friss bejegyzésekről.
 

Hozzászólások   

0 #1 profile 2018-11-01 12:35
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 361 vendég és 0 tag böngészi