Közgyűlés és évforduló

2011. 11. 16.

Idén 20 éve alakult meg a HUNRA - Magyar Olvasástársaság

Ennek alkalmából 2011. november 19-én 10:00-15:00 között
20 éve, 1991 október 31-én alakult meg a HUNRA - Magyar Olvasástársaság

ünnepi programot tartunk

az Országos Széchényi Könyvtárban, amelyre szeretettel várjuk.

Tisztelettel:
a Magyar Olvasástársaság Tanácsa

>>  20_eves_a_Magyar_Olvasastarsasag_Konferencia.pdf  <<

2011. 10. 31.

20 éves a Magyar Olvasástársaság

Két évtizede 1991. október 31-én, pénteken, a napfényes koradélutáni órákban az Országos Széchényi Könyvtár VIII. emeleti előadótermében 63 fő vita után egyhangú szavazással elfogadta az Alapszabályt s ezzel megalakult a Magyar Olvasástársaság, a Nemzetközi Olvasástársaság (International Reading Association) hazai tagszervezete, angol nevén a Hungarian Reading Association, melynek rövidítése (HunRA), azóta sokak számára lett márkanévvé. Honlapunkon tevékenységünkről bővebben: www.hunra.hu

A 63 fős alakuló ülés résztvevői között könyvtárosok, pedagógusok, gyógypedagógusok, a felsőoktatásban oktatók, kutatók, nyelvészek, pszichológusok, szociológusok mellett néhány szerkesztő, író és főiskolai hallgató ugyancsak jelen voltak. Többek között Adamikné Jászó Anna, Balatoni Teréz, Bartos Éva, Bocsák Istvánné, Csabay Katalin, Dán Krisztina, Gereben Ferenc, Gósy Mária, Hubert Ildikó, Horváth Zsuzsanna, Kádárné Fülöp Judit, Kiss Barbara, Komáromi Gabriella, Kovács Emőke, Kucska Zsuzsa, Mikulás Gábor, N. A. (e sorok írója), Péterfi Rita, Ramháb Mária, Rigó Béla, Vidor Miklós és Winkler Márta.

Az akkor megfogalmazott, fontosabb céljainkat változatlanul aktuálisnak tartjuk.
a) Fórumot, szervezeti kereteket kívántunk teremteni az olvasástudományok részterületein működő szakemberek találkozásához, intenzív és hatékony párbeszédük kialakításához. Közismert tudománytörténeti tény, hogy a korábban elkülönült diszciplinák határterületeinek érintkezése kölcsönösen jótékony hatással van mind a gyakorlati, mind az elméleti problémák megoldására.
b) Az 1989-90 fordulóján kibontakozó nagy társadalmi változások lehetővé tették az addig többnyire zárt, szocialista karantén felszámolását. Vagyis egyértelművé lett, hogy köznevelési, közoktatási és közművelődési rendszerünk egészének megújulása elképzelhetetlen a nemzetközi szinten elfogadott nevelési, oktatási, képzési, kutatási módszerek megismerése, kritikus kipróbálása, átvétele nélkül. Máig arra ösztönözzük tagságunkat, hogy legjobb saját hagyományaink, gyakorlatunk továbbéltetése, fejlesztése mellett ismerjék meg a nálunk jobb eredményekkel (IEA, PISA, PIRLS), büszkélkedő országok  eszközrendszerét, módszereit, sikerének titkait! Kollegiális, munkatársi, baráti kapcsolatok teremtésével, valamint a szakirodalom követésével, az együttműködési lehetőségek kihasználásával tegyük jól láthatóvá fizikai, szellemi kincseinket, kapacitásunkat s ugyanakkor hozzunk haza minden használható tudást, ötletet, módszert! Működtessük a közértelmesség gyarapítását szolgáló „kapillárisokat”!

Két évtizedes munkánk legfontosabb nyomai, eredményei a jelzett honlapon visszakereshetők. Néhány elemet azonban kihagyhatatlanul fel kell idéznünk. A Nemzetközi Olvasástársaság tevékenységünk elismeréseként 1995. júliusában Budapesten szervezte meg a 9. Európai Olvasáskonferenciát, majd a 2006. augusztus 7. és 10. közötti napokban ugyanezen szervezet bennünket bízott meg az IRA 21. Világkongresszusának házigazdai teendőinek ellátásával.

2011. május 13-14-án Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Könyvtárban „Az olvasás össztantárgyi feladat” címmel szerveztünk konferenciát, s az ott elhangzott legfontosabb előadásokból összeállított kötet 2011. november végére nyomtatott formában is hozzáférhető lesz. Legutóbb pedig Egerben a Megyei Könyvtár vendéglátása tette lehetővé a VII. Országos népmese-konferencia („A népmese az olvasás táltosa”) megszervezését.

A közvetlenül előttünk álló feladat 2011. november 19-én, szombaton 10 órai kezdettel az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti előadótermében tartandó jubileumi, ünnepi, tisztújító közgyűlés előkészítése.

Bp. 2011. október 31.
Nagy Attila
a Magyar Olvasástársaság alapító,
tiszteletbeli elnöke

2011. 10. 31.

Hunra_20

HUnra 20 kártya
Az évfordulós ünnepi információk a Rólunk menü Közgyűlés és évforduló rovatban találhatók. A program részletei a elkövetkezendő két hétben még pontosítódnak, a frissítések folyamatosan felkerülnek a honlapra.

2011. 10. 21.

Közgyűlés és évfordulós ünnep

A Magyar Olvasástársaság elnökeként értesítem tisztelt Tagtársakat, hogy 2011. november 19-én 11 óra 15 perces kezdettel közgyűlést hívok össze. 
A közgyűlés programja: 
– a Magyar Olvasástársaság elnökének éves beszámolója
– pénzügyi beszámoló
– tisztújítás (elnökhelyettes, vezetőségi tagok)
Amennyiben a fent megadott időpontig a megjelentek tagok létszáma nem éri el az érvényes határozathozatalhoz szükséges 50%-ot, 11 óra 45 perces kezdettel ismételt közgyűlést hívok össze. 
A közgyűlést megelőzően és követően a MAGYAR OLVASÁSTÁRSASÁG FENNÁLLÁSÁNAK 20 ÉVES ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPELJÜK MEG. Ennek részeként 10 órás kezdettel Prof. dr. Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese, valamint Prof. dr. Csányi Vilmos akadémikus, etológus tartanak előadást, a közgyűlés után pedig az Olvasástársaság volt és jelenlegi elnökei, elnökhelyettese és vezető munkatársai, szakemberei beszélnek a társaság történetéről, működéséről, hazai és nemzetközi kapcsolatairól, de mindenekelőtt az olvasás kérdéséről.
 

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 328 vendég és 0 tag böngészi