2018. 11. 14.

Kötelező olvasmányok online

olvasás képernyőrőlAz iskolai könyvtár lassan halódik, de legalábbis átértékelődik a digitális világban. Elmúlt az a gyomorszorító érzés, amit az áhított, és/vagy kötelezően elolvasandó könyv hiánya okozott a polcok böngészése közben. Ha nem ott kapnák a diákok az iskolai könyveket, és nem működne könyvraktárként, tényleg nehéz lenne funkciót találni neki. A kötelező olvasmányok manapság egészen biztosan elérhetőek online (főleg a klasszikusok, akiket már a jog sem véd). Nem nehéz ezeket megtalálni, mégis hasznos lehet egy olyan lista, ahol az összes egybe van gyűjtve. Nos, ma egy ilyen listát ajánlunk,ahonnan az összes kötelezőt letölthetjük, vagy online olvashatjuk.

http://www.tanarblog.hu/cikk/kotelezo-olvasmanyok-online


2018. 11. 01.

Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferencia Kovásznán

olvass többet határtalanulA Debreceni Ady Endre Gimnáziumból kiinduló, mára nemzetközivé vált olvasásnépszerűsítő programhoz kapcsolódó konferenciát tartottak a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében 2018. október 13-án Kovásznán, amelyen részt vett a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) elnöke is. 12 évvel ezelőtt indult három „adys” pedagógus közreműködésével a verseny. Kluka Hajnalka és Peternainé Juhász Zsuzsa magyartanárok, valamint Kónya István matematika-informatika szakos tanár azóta is folyamatosan szervezi a versenyt és a belőle kinövő egyéb rendezvényeket.

A teljes és részletes beszámoló itt olvasható: Olvass többet! határtalanul -  magyarul

›› GALÉRIA


2018. 10. 10.

A népmese napja 2018. – XIV. Országos népmese-konferencia – CSATLAKOZÓK

Ebben az évben több mint 150 csatlakozónk volt, közülük 26 határon túli intézmény. Minden megyéből többen küldték el programjaikat, a legtöbb csatlakozás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett. Köszönjük munkájukat!

Idén pályázatot is hirdettünk, a csatlakozott programok közül díjaztuk a legsikeresebb, a legtöbb közönséget megmozgató és a legkreatívabb programokat.

Pályázataink nyertesei a következők lettek:

Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium
Jászberény 5100, Rákóczi út 53.
2018. 09. 17-28.
Kapcsolat: Mizseiné Bencze Nóra tanító

Cégénydányádi Átalános Iskola Szamossályi Tagintézménye
4735 Szamossályi Béke u. 1-3.
2018. 09. 25-28.
Kapcsolat: Almásiné Soós Mariann

Wass Albert Könyvtár és Múzeum Gyermekrészlege
8300 Tapolca, Batsányi u. 1., 2. em.
2018. 09. 24-28.
Kapcsolat: Vasáros Ferencné

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!


2018. 10. 04.

Szelfizz Mátyással! – Eredményhirdetés

1. korcsoport (6-10 évesek)

1. Szvoboda Anna
2. Furó Bence  - Debrecen
3. Onder Gerda Viktória  - Tiszapalkonya

2. korcsoport (11-14 évesek)

1. Rubos Panna - Lajosmizse
2. Lénárt Péter – Domaszék
3. Zakor Petra - Szolnok

3. korcsoport (15-19 évesek)

1. Halász Márta - Kunágota
2. Nagy Nikolett
3. Szakali Szabolcs Dávid - Dunaújvárosi

4. korcsoport (19+)

1. Monostori András - Szeged
2. Dóczi Anikó - Szeged
3. Patyi Nikoletta  - Battonya

Gratulálunk minden résztvevőnek!

›› GALÉRIA

›› Batta képgaléria (Pdf formátumban letölthető)


2018. 10. 01.

Szelfizz Mátyással! – Pályázati felhívás

Kihirdettetik, hogy a Magyar Olvasástársaság idén Mátyás királyt ünnepli a mesékkel. A népmese napja országos konferenciához kapcsolódva pályázatot hirdet
• 6-10 évesek
• 11-14 évesek,
• 15-19 évesek,
• 19 év felettiek számára.

Készítessék olyan szelfi, melyen a kép készítőjével együtt Mátyás királyhoz vagy Mátyás-meséhez kapcsolódó helyszín, emlékmű, felirat, kép, tárgy jelenik meg!Kreatív és egyediszelfiket várunk, tisztán kivehető és jól felismerhető legyen rajta a Mátyás királyra utaló elem!

Küldessék ezen szelfia Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.ímre, ezen év őszelő havának 15. napjáig (2018.09.15.).

Közöltessék velünk aszelfi leírásában:
• a fényképen szereplő személy neve, életkora, elérhetősége (e-mail címe, levelezési címe),
• hol készült a kép, mi látható rajta.

Hashtagben szerepeljen: #szelfizzmatyassal#

Tudomásul vétessék, hogy korosztályonként az 1̶  3. helyezettet mesés ajándékokkal jutalmazzuk., melyjutalmukat igazságos királyunk várának fejedelmi könyvtárának legdíszesebb termében, Budán vehetik át, amanagy napon, amikor Benedek apó születésének.ünnepelésére mind egybesereglenek a mesélő népek. A feljőni nem tudók ajándéka  postagalambbalküldetik el címükre.


2018. 08. 24.

Tanácsülés (2018. 08. 31.) Bp. OPKM


 Tanácsülés

2018. 08. 31. 10.00

Bp. OPKM (Budapest, Könyves Kálmán körút 40., 1087) II. em. Tanácsterem


PROGRAMTERVEZET

 1. Népmese-konferencia előkészítése
 2. Előző tanácsülés óta történtek
 3. Alapszabályzat módosítása
 4. Közgyűlés előkészítése
 5. A HUNRA arca – országos kampány tervezése
 6. Nemzetközi kapcsolatok
 7. Konferencia-részvétel
 8. Az Olvasás Világnapja
 9. Az olvasás éjszakája
 10. Feladataink
 11. Egyéb

2018. 08. 10.

Élményzuhatag a hatodik csernátoni diáktáborban

A 2013–2017 időszakban lezajlott korábbi kiadásokat követően idén hatodik alkalommal szervezett olvasó- és kézműves tábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, 5–8. osztályos háromszéki diákoknak. A 2018. július 18. és 22. között a múzeumban lezajlott rendezvényen 20 diák vett részt, meghívottak, tanárok (Benedek Mónika, Fülöp Anna, László Lívia) és a szervező intézmények képviselőinek társaságában. A diák résztvevők az idén júniusban a múzeumban a két intézmény által szervezett, Szárnyas bocs és lázadó szalmabábuk című, kerek évfordulós magyar szerzők műveire alapozó vetélkedőn érdemelték ki a jutalomtáborozást.

A tábornak idén is partnere volt a Magyar Olvasástársaság, amelynek alelnöke, Gombos Péter kaposvári egyetemi tanár, a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom kutatója, író vezette az olvasótábori tevékenységeket, Gombosné Szabó Sára könyvtáros, a Kaposvári Egyetemi Könyvtár munkatársa közreműködésével. Hozzájuk társult, változatos, minden esetben dinamizmust és avatott előadásmódot hozó szerepkörben, Fándly Csaba nagykárolyi születésű kaposvári színművész, akinek felolvasásai, meglátásai gyakran tették még befogadhatóbbá és eredményesebbé az olvasótábori feladatokat a fiatal résztvevők számára. Vele a diákok el is beszélgethettek szakmájáról, színészi és rendezői munkájáról (Gombos Péter moderálásával), valamint megnézték felvételről egyik rendezését, a Hello, náci! című darabot, és annak létrejöttéről, témaköréről, a tantermi dráma műfajáról kérdezhették őt.


2018. 08. 02.

Újra lobogott az országzászló Aranyosszigeten

- A 2. Nemzeti Olvasótáborról -

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (Anyanyelvi Konferencia), a Magyar Olvasástársaság és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány által létrehozott „nemzeti olvasótábor” programjának elmúlt évi megalapozásához a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár (Nyíregyháza) és a Kárpátaljai Magyar Könyvtárakért Alapítvány is jelentős mértékben hozzájárult. Az elmúlt évi sikeres együttműködést június 16-21 között a 2. követte.

A „házigazda” Falvak Kultúrájáért Alapítvány által szervezett „Irodalmárok nemzeti találkozója” után ismét benépesült az Aranyosapátiban található Aranyossziget Gyermek és Ifjúsági Tábor. Partium különböző településeiről, Kárpátaljáról, valamint a „Csonka-Bereg” szovjet bekebelezését megakadályozó Kecskési Tollas Tibor szülőfaluja (Nagybarca) környékéről érkezett az irodalom, a versmondás, valamint a kultúra különböző területén sikereket elért 25 gyermek, akik a helyi gyermekekkel kiegészítve igen tartalmas napokat tölthettek el. A tábor programjához tucatnyi előadó csatlakozott.


2018. 07. 16.

Az olvasás többé tesz

Az Olvass többet! tábor (OT!T) olyan tábor, ahová a diákok előzetes versenyfeladatok során a legjobbak közé kerülnek be. Ebben a táborban vettünk részt tizennyolcan 2018. június 29-július 1. között Túristvándiban, négy debreceni, valamint 1-1 budapesti, hajdúszoboszlói, létavértesi és szolnoki iskolából érkezve.

A 8. alkalommal megrendezett tábor megszokott eleme a csapatjáték, vicces, érdekes feladatokkal. Négy évszak-négy csapat. Most ez volt a rendezőelv. Születési hónapjaink szerint alakították ki a csapatokat táborvezetőink, s először „Ice-breaker” – típusú feladatokon keresztül ismerkedtünk egymással.

Legkedvesebb élményeink közé soroljuk az ex libris készítést, a palacsintasütő versenyt, a gyufakötögetést madzagra, a fejtörőket, a memóriafejlesztő játékokat, a versmontázs készítését kortárs költőktől válogatott, számunkra kedvenc versekből, és azt is, amikor 1/64 méretű újságpapír darabkáján is sikerült elférni négyünknek. A vicces GIF- képekhez alkotott kreatív történetírásnak és határtalan fantáziánknak köszönhetően megismerhettük pl. Leila hercegnő, a kis herceg és Darth Vader viharos kapcsolatát. Ezek a feladatok és az esti tűztánc, a szalonnasütés, a tűz melletti mesemondás, majd a ledekkel kivilágított fogócskázás mind összekovácsoltak bennünket.

A tábor legemlékezetesebb eseménye mindannyiunk számára az Áfra János költővel, a kortárs költészet kiemelkedő alakjával való találkozás és kötetlen beszélgetés volt, akivel egy rendhagyó magyarórát is eltölthettünk a helyi könyvtárban, verseit hallgathattuk, és riportot is készíthettünk vele. Kérdéseinkre megdöbbentő őszinteséggel válaszolt.

Vendégeink is érkeztek Kárpátaljáról és a Partiumból, valamint Nyíregyházáról. A magyartanárok és könyvtárosok számára ez a nap továbbképzés is volt a HUNRA, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár és a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány jóvoltából.

A visszatérő és első táborozók számára is meghatározó élmény volt ez a három nap. Agyunk tornáztatása mellett sokat nevettünk és új barátokat szereztünk. Reméljük, jövőre újra találkozhatunk, és újabb csodás napokat élhetünk át együtt, hiszen - Áfra János szavait idézve – az olvasás többé tesz. Olvass többet te is!

A vidám smiley a hazafelé 19. táborlakóként utazó kis fekete cicának szól, aki a tábor macskájából Míra cicájává dorombolta be magát.

A szomorú smiley csak azért kerül írásunk végére, mert vége ….

Túristvándi, 2018. július 1.

Írták a tábor lakói: Adamik Míra, Baditz Lili, Csákfalvi Réka, Diós Letícia, Ézsiás Zsófia, Győrfi Tünde, Halász Benedek, Jene Zsófia, Joó Eszter, Károly Kinga, Kecskés Bence, Kiss Virág, Krizsó Réka, László Petra Fruzsina, Orbán Leila, Szirmai Panna, Tamássy Boglárka, Veress Csaba

 

›› GALÉRIA


További cikkeink...

 1. Digitális szövegfeldolgozás
HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Dr. Vraukóné Lukács Ilona, elnök
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 588 vendég és 0 tag böngészi