2019. 07. 01.

Könyvtárpedagógiai fórum a veszprémi Pannon Egyetemen (2019. 08. 23.)

Meghívó

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Intézete tisztelettel meghívja Önt

Innováció a könyvtárban

Könyvtár-pedagógiai fórumára

Napjainkban milyen kihívásoknak kell megfelelnie az iskolai könyvtáraknak?
A könyvtár-pedagógia megvalósulási lehetőségei az iskolában.
Az iskolai könyvtár mindennapi munkája során felmerülő gyakorlati kérdéseinek megvitatása.

Időpont: 2019. augusztus 23. (péntek) 10–16 óra

Helyszín: Pannon Egyetem B épület Konferenciaközpont (Veszprém, Egyetem utca 10. 2. emelet)

A következő témák megbeszélésére kerül sor

 • Információs társadalom – áldás vagy átok?
 • A könyvtár napjainkban, a könyvtár jövője
 • Nyilvános (hagyományos) könyvtár vs. digitális könyvtár – előnyök, hátrányok
 • Hogyan válhat igazi forrásközponttá az iskolai könyvtár?
 • Felhasználóképzés az iskolai könyvtárban
 • Olvasóvá nevelés: Programok, rendezvények az iskolai könyvtárban (könyvtárhasználati versenyek, szakkörök stb.)
 • Az iskolai könyvtár szerepe, lehetőségei és feladatai a tankönyvellátásban
 • Könyvtárpedagógiai kutatások
 • Digitális Könyvtár Témahét
 • Iskolai könyvtári honlap
 • Informatikus könyvtáros és könyvtáros-tanár képzés Magyarországon
 • Könyvtáros-tanár minősítő eljárása

Moderátorok:

Györe Géza PhD (neveléstudományok) Pannon Egyetem, adjunktus, okl. könyvtáros, kulturális szakértő
Tóth Zsuzsanna Erzsébet Gödi Németh László Általános Iskola és AMI, mesterpedagógus, könyvtárostanár, kulturális és köznevelési szakértő

›› Programterv és Meghívó letöltése (pdf)


2019. 05. 22.

Az olvasás olyan készségeidet is fejleszti, amikről talán nem is tudsz

Kognitív képességeink mellett szociális készségeinket és empátiánkat is fejleszti a könyvolvasás – állítja egy 2013-as kutatásra hivatkozva dr. Maria Eugenia Panero, a Yale Érzelmiintelligencia-intézetének kutatója. A szakember szerint a magas irodalom – nem kell ettől félni, regényekről van szó – segít belehelyezkedni embertársaink helyzetébe, átélni egy-egy szereplő érzéseit és gondolatait, belelátni abba, hogyan lehet még gondolkodni a világról. Ez pedig megkönnyíti a másokkal való barátkozást és közös munkát.


Az internet totális térhódításával minden korábbinál több szöveges tartalommal találkozunk napi szinten, ezzel párhuzamosan pedig a könyvolvasás kezd teljesen kiszorulni az életünkből, holott számos pozitív hatását bizonyították és bizonyítják a szakemberek.

Évről évre egyre kevesebb könyvet olvasunk – derül ki a statisztikákból. Miközben a világhálón szinte minden percben különféle szövegeket fogadunk be, egyre kevésbé vagyunk hajlandók leülni és elmerülni egy hosszabb lélegzetvételű írásban. Míg 1978-ban az amerikai lakosság nyolc százaléka állította, hogy egyetlen könyvet sem olvasott az előző év során, tavaly már huszonnégy százalékuk – számol be a Gallup. És hogy milyen hatással van ránk, hogy a könyvek fokozatosan kiszorulnak az életünkből? Erre keresték a választ szakértők az Elemental cikkében.


2019. 05. 21.

1% - 2019


2019. 03. 14.

HUNRA HÍRLEVÉL – 2019. március

HUNRA HÍRLEVÉL – 2019. március

Magyar Olvasástársaság – HUNRA
1827 Budapest, OSZK, Budavári Palota, F épület
www.hunra.hu

Hirlevel 2019 03 P01

Örömmel köszöntjük társaságunk tagjait a 2019. márciusi hírlevelünkkel.

A hírlevél tartalma:

 • Elnöki beköszöntő: Dr. Szabó Ildikó
 • Beszámoló az egri „Az én könyvtáram” mérföldkő konferenciáról
 • Beszámoló a 2019. január 12-i szakmai napról
 • Beszámoló az EURead szervezetről és az EUReads kampányról
 • Tanácsülés 2019. 04. 13.
 • „Minden magyar olvas a gyermekeknek” olvasás-népszerűsítő kampány
 • Közgyűlési, tisztújítási beszámoló
 • „OlvasóTársak” 2019. április 25-én a Szent István Gimnáziumban
 • Új formában a Betűfaló-program – a Szent László Általános Iskola (X. ker.) iskolai könyvtárában
 • A Magyar Olvasástársaság a Facebookon
 • Az idei Nemzetközi Gyerekkönyvnap üzenete 2019. február 18-án
 • 2019-es konferenciák és pályázatok: „Az én könyvtáram” projektről
 • Tagdíjak – regisztráció és befizetés

2019. 03. 07.

Olvass többet! - határtalanul-magyarul nemzetközi irodalmi vetélkedő

Az Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi versenyre – melybe minden félévben be lehet kapcsolódni – 2006 óta várjuk olvasóinkat.  Az olvasást népszerűsítő program két egyéni írásbeli és egy szóbeli csapatversenyből  áll. Utóbbira a II. kategóriában versenyzők jelentkezhetnek, melynek eredménye független az egyéni eredményektől.

A verseny ingyenes, két kategóriában zajlik:
I. kategória (5 - 6. évfolyam)
II. kategória (7 - 12. évfolyam)

Bekapcsolódási lehetőség:
Az online forduló feladatlapja a Debreceni Ady Endre Gimnázium könyvtárának honlapján http://konyvtar.ady-debr.sulinet.hu/konyvlap/indito.htm érhető el félévente két hétig (októberben és februárban, a mindenkori plakátokon jelzett időszakban).

A 2. fordulóra a regisztrációt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen várják a szervezők a kapcsolattartó régi és új kollégáktól.

A nemzetközi 1-3. helyezett nyereménye mindkét kategóriában: értékes könyvjutalom és oklevél, valamint olvasótábori részvételi lehetőség.

A tanév során ajánlott 6 műhöz 2014 tavasza óta lehet küldeni  illusztrációkat is március végéig. Az Olvass többet! -  Képzeld el! illusztrációs pályázatra a pályamunkákat a Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, könyvtárába lehet beküldeni minden év március végéig.(4027 Debrecen, Sétakert utca 1-3.)

A versennyel kapcsolatos egyéb információ olvasható az Olvass Többet nevű Facebook oldalon is.


2019. 03. 07.

Segítő mesekönyvek óvodai konfliktusok megoldására, nem csak rosszcsontoknak!

közös olvasásCsúfolódás, verekedés, füllentés, visszabeszélés, tiszteletlenség, agresszivitás, hiszti, féltékenység… Azok a csodálatos ovis évek! Melyik szülő ne böngészte volna már a nevelési szakkönyveket és a netet varázsszavak, jótanácsok után kutatva, amikor jött az oviból a figyelmeztetés, hogy a csemetével kissé elszaladt a ló. De akkor is igen tanácstalanok tudunk lenni, ha a kis ovisunk elszenvedője egy társa bántásainak vagy csendes szemlélője a csoporttársak közötti konfliktusoknak, ami láthatóan megviseli.

https://egigerokonyvek.blog.hu/2019/02/12/segito_mesekonyvek_ovodai_konfliktusok_megoldasara_nem_csak_rosszcsontoknak#more14621062


2019. 02. 03.

Eredményes volt a HUNRA tisztújító közgyűlése

2019. január 26-án, az Országos Széchényi Könyvtárban került sor a Magyar Olvasástársaság megismételt tisztújító közgyűlésére, amely a korábban közzétett napirendi pontok szerint zajlott. A jelenlévők először megtekintették az előző elnök, Dr. Vraukóné Lukács Ilona szakmai beszámolóját, ami előzetesen a honlapon is olvasható volt. Mind a szakmai beszámolót, mind a 2018-as év pénzügyi beszámolóját a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

A január 12-én leköszönő korábbi elnök, Dr. Vraukóné Lukács Ilona helyett új elnököt kellett választani, ezért a tisztújítást megelőzően a jelölőbizottság nevében Dr. Kádárné Dr. Fülöp Judit számolt be a bizottság munkájáról, a jelölés feltételeiről, majd bemutatta Dr. Szabó Ildikó elnökjelöltet és Dr. Gombos Péter alelnökjelöltet, akik maguk is beszéltek munkásságukról, a Magyar Olvasástársaság Tanácsában eddig végzett tevékenységükről. Pályaképük, írásos bemutatkozásuk a HUNRA honlapján látható. A jelölteket a közgyűlés egyhangúlag megszavazta. A tanácstagjelöltek pályaképe szintén olvasható a Magyar Olvasástársaság oldalán, de személyes bemutatkozásra is sor került.

A titkos szavazás alapján az alábbi jelöltek lettek a Magyar Olvasástársaság Tanácsának tagjai: Borosné Jakab Edit, Dr. Győri János, Kovács Mariann, Kucska Zsuzsa, Dr. Pompor Zoltán, Dr. Szinger Veronika, Werner Ákos.
Póttagok: Bajnok Tamara, Dr. Béres Judit, Félixné Oravecz Márta, Hevérné Kanyó Andrea.

Gratulálunk a megválasztott elnöknek, alelnöknek és tanácstagoknak, munkájukhoz további sok sikert kívánunk!


2019. 01. 21.

XI. Nemzetközi felolvasómaraton: Radnóti Miklós - 2019

„Ember vigyázz, figyeld meg jól világod;
ez volt a múlt, emez a vad jelen, –
hordozd szívedben. Éld e rossz világot
és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,
hogy más legyen.” - 

Radnóti Miklós: Nem bírta hát… (1944)

Olvassunk újra együtt ezen a nagyszerű megmozduláson, mely 11 éve indult, és amelyen tavaly több mint 38.000-en vettek részt!

Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda,  Petőfi Sándor művei  után idén, 2019 február 19-én, a Radnóti Miklós (1909-1945) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából. „Radnóti Miklós számomra éppúgy szó, egyszeri, pótolhatatatlan, kihagyhatatlan és persze megismételhetetlen, mint az, hogy szög, idill, kert, vagy mondjuk kenyér, vagy az a szó, hogy tömörség...” –  vall Pilinszky János a költőről.

Célunk, ráirányítani a figyelmet, érdeklődést magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyeket képvisel és arra, hogy  klasszikusokat olvasni fontos, jó .  
Szeretnénk, ha pedagógusok, diákok mellett minél többen csatlakoznának, bekapcsolódnának az olvasásba a nap folyamán (kinek ahogy ideje engedi) életkortól, foglalkozástól, nemzetiségtől stb.  függetlenül. Ezért kérjük: népszerűsítsék ezt az eseményt külföldön, belföldön élő barátok, ismerősök, rokonok körében, hogy minél több olvasni szerető személy vehessen részt ezen a határtalan megmozduláson!


2019. 01. 15.

30 bátorító, féleleműző gyerekkönyv

covers 109717A „Neveljünk olvasókat" csoport  tagjait arra kértem, osszák meg velünk a gyerekeik és saját maguk számára is emlékezetes bátorító gyerek- és ifjúsági könyves élményeiket. Érdekes volt látni, hogy a beérkező könyvötletek milyen sok területet érintenek. Milyen sok része van egy gyerek életének, ahol bizony fel kell szívnia magát és felül kell kerekednie a félelmein. Az éjszakai sötétség, egy közelgő mandulaműtét, új óvoda, barátkozás, költözés, iskolai közösség… Mennyi-mennyi bátorságpróba!

https://egigerokonyvek.blog.hu/2019/01/15/30_batorito_gyerekkonyv


2019. 01. 21.

A Magyar Olvasástársaság Közgyűlése

MEGHÍVÓ

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) Tanácsa tisztújító Közgyűlésre hívja tagjait.

Időpont és helyszín:

2019. január 23. 8.00 Kaposvári Egyetem, Egyetemi Könyvtár

Határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlés időpontja:

2019. január 26. 10.00 óra

helyszíne:

Országos Széchényi Könyvtár Budapest, Budavári Palota F-épület) 539/b terem

A közgyűlés napirendje

10:00 – 10:10 Gombos Péter alelnök köszöntője
10:10 – 10.15 Szakmai beszámoló a 2018. évről – Dr. Vraukóné Lukács Ilona (Előre kiküldve)
10:15 – 10:30 Pénzügyi beszámoló a 2018. évről – Gosztonyi Enikő (Előre kiküldve)
10:30 – 10:40 A Számvizsgáló Bizottság állásfoglalása – Pivnyikné Filep Anita, Gáspár Ferenc
10:40 – 11:30 Tisztújítás
            a)  A Jelölőbizottság beszámolója, az elnök és az alelnök jelölt bemutatása
            b)  A mandátumvizsgáló bizottság ismerteti a szavazás módját
            c)  Szavazás az elnök és az alelnök személyéről
            d)  A mandátumvizsgáló bizottság ismerteti a szavazás eredményét
            e)  A tanácstag jelöltek bemutatkozása, a szavazólapok kiosztása
11:30 – 12:00 Szünet (a szavazás a szünetben történik)
12:00 – 12:10 A mandátumvizsgáló Bizottság ismerteti a szavazás eredményét
12:10 – 12:20 A régi és az új elnök zárszava
12:30 -  14:00 Tanácsülés a leköszönő tanács és az új tanács részvételével

Tagtársaink megjelenésére számítunk!


HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 431 vendég és 0 tag böngészi