A Magyar Olvasástársaság a következő tevékenységeket végezte 2007-ben:


1.) Beszámoló az IRA IDEC téli, dublini taggyűléséről -- 2007. jan. 20-21.

(Az IDEC -- International Development in European Committee -- az európai olvasástársaságok szervezete, gyűlésein az olvasástársaságok vezetői vagy IDEC-képviselői vesznek részt. Az előző gyűlés 2006. augusztusában Kecskeméten volt.)
A helyszínen munkacsoportok alakultak:
- vezetési workshop csoport (felkészülés a 2008. januári kolozsvári vezetői továbbképzésre)
- kommunikációs / honlap / kiadvány csoport (Új IDEC-honlap és fórum készült, munka közbeni formáját ld.: http://www.literacyeurope.org/NEW/ , melynek tartalmi feltöltését tematika szerint többen végzik. Mikulás Gábor a tagszervezeti adatok karbantartásának felelőse.)
- európai konferenciák (Berlin, 2007. aug., Braga -- Portugália, 2009.)
- a konferenciákon való fordítás, tolmácsolás szabályzatát átvizsgáló csoport
A Gerry Shiel vezetésével a jelenlévők áttekintették, hogy mely európai szervezetekkel milyen szinten áll a kapcsolat, pl. melyek hiányoznak (pl. Franciaország, Svájc, Olaszország), illetve milyen tagsági érvényesítési eljárások szükségesek.
A 2005. évi zágrábi Európai Olvasáskonferencia anyagáról korlátozott számú, válogatott előadásokat tartalmazó nyomtatott kiadvány készül. Az elektronikus változat teljes lesz.
Felmerült az elektronikus szövegek olvasásának témaköre; melynek kutatásával, megvitatásával kapcsolatban a közeljövőben munkacsoport alakul.
Tervben van a Federation of European Literacy Association megalakulása, melynek alapszabály-tervét a jelenlévők áttekintették és megvitatták.
Az IDEC pályázatírási és presztízs-szempontok okán székhelyt hoz létre magának Nagy-Britanniában, mely helyszanen a szervezet képviselője Henrietta Dombey lesz.
Az IDEC-tagszervezetek közül Ausztria, Írország és Nagy-Britannia szervezetei foglalkoznak gyerekkönyvek értékelésével és díjazásával. Az utóbbi kettőnek képviselői ígéretet tettek, hogy tapasztalataikat megosztják a készülő hasonló célú magyar projekt szervezőivel.
A konferenciát megelőzően (18-án) megalakult az eurázsiai IRA-régió (benne pl.: Mongólia, Tadzsikisztán, Grúzia, Örményország), illetve pedagógusképzési szimpózium volt (19-én).
Az összefoglalót Mikulás Gábor készítette, aki a Magyar Olvasástársaságot képviselte a konferencián.


2.) 2007. június 21-22-én került megrendezésre a Nyelvi képességek fejlődése és fejlesztése gyermekkorban című konferenciának, amely a HunRA és a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Nyelvészeti és irodalomtudományi Intézet közös rendezvénye volt. A konferencia igen sikeresnek bizonyult, ezért szeretnénk a jövőben is megrendezni.

Honlapunkon szülők számára külön rovatot nyitottunk. Jelenleg a nagysikerű „Szülők kérdezik az olvasásról „ valamint gyermekfolyóirat ajánló olvasható Máté Lászlóné tollából.


3.) Április 2-án Gyermekirodalom és esélyegyenlőség címmel tartottunk konferenciát a Belvárosi Pedagógiai Szolgáltató Központban.


4.) Checkpoint Literacy Az IDEC (International Development in Europe Committee /az európai olvasástársaságok szervezete/) valamint a Német Olvasás és Írás Társaság szervezésében 2007. augusztus 5-8. között Checkpoint Literacy címmel Berlinben rendezték meg a 15. Európai Olvasáskonferenciát.A konferencia nyitóelőadásain Andreas Schleicher Az irodalmi képességek az információs korban címmel tartott előadást, a finn Pirjo Linnakylä pedig a PISA-kutatások fényében mutatta be és értelmezte a finn oktatás jellemzőit, különös tekintettel az írás és olvasás fejlesztését szolgáló vonatkozásokra. A továbbiakban a világ valamennyi kontinenséről érkező résztvevők számos fontos témakörben tartottak előadásokat és műhelyfoglalkozásokat (pl. : írás, olvasás, irodalmi műveltség többnyelvű és többkultúrájú környezetben; iskoláskor előtti írás-, olvasás- és irodalmi nevelés; olvasási készség, motiváció, és az olvasás mint tevékenység; irodalmi műveltség és könyvtár; nemzetközi kutatások /PISA, PIRLS/; irodalmi műveltség és demokrácia; irodalmi műveltség és információs technika. Társaságunkat a rendezvényen Győri János és Borosné Jakab Edit képviselte


5.) Társaságunk csatlakozott a Lázár Ervin emlékére hirdetett mese-illusztrációs pályázathoz. A közös munkában a HunRÁ-t Sudár Annamária képviselte


6.) Nagy tisztelettel adózunk Lázár Ervin kiváló meseírónk emlékének. A kiváló író-meseíró emlékére LÁZÁR ERVIN MESEÍRÓ VERSENY-t hirdetett a Magyar Olvasástársaság, a Tanítók Egyesülete és az Apáczai Kiadó. A pályázaton több száz határon inneni és túli kisdiák vett részt.


7.) Szeptember 25-én, kedden a Belvárosi Pedagógiai Szolgáltató Központban kerül megrendezésre az ADORE-program keretében az a szakmai nap, ahol neves amerikai olvasáskutatók tartanak majd előadást. A rendezvényre a HunRA 10 résztvevőt delegált.


8.) A Gyermekirodalmi adatbázis munkálatairól
Előzmények: Az Olvass nekem! Kalauz szülőknek, óvónőknek, tanítóknak a gyermekkönyvek útvesztőjében c. kötet 1995-ben jelent meg a Magyar Olvasástársaság gondozásában a Trezor Kiadónál. (Írta és szerkesztette: Bocsák Veronika, Benkő Zsuzsanna és Hölgyesi Görgyi.)

A jelenlegi adatállományról:
• Tartalmazza az 1994-től 2005-ig terjedő időszak gyermek szépirodalmának legjavát, összesen 680 tételt, mely a bibliográfiai adatokon túl a kötetek tartalmi ismertetését is magában foglalja.
• Jelen pillanatban a www.ki.oszk.hu/gyerekirodalom címen érhető el.
• Keresési szempontok: szerző, cím, kiadás, életkor, nem, tartalmi besorolás.
• Az adatbázis-szerkesztés során felmerült költségeket a Magyar Olvasástársaság állta, a munka jelentős részét a Könyvtári Intézet munkatársai végezték.

9.) Szeptember 28-án Salgótarjánban rendeztük a Népmese Napját. A mára már határokon is átívelő mozgalommá vált rendezvénysorozatunk központi ünnepségének házigazdája ezúttal a Balassi Bálint Megyei Könyvtár volt. Az érdeklődők a következő programokon vehettek részt:

10.00 - 10.30 Beérkezés, regisztráció
10.30 - 10.50 Megnyitó, vendégek köszöntése
10.50 - 11.20 Dr. Nagy Attila: Sorsok és mesék
11.20 - 11.50 Dr. Boldizsár Ildikó: Mesék a bölcsőtől a koporsóig
11.50 - 12.20 Dr. Praznovszky Mihály : Mikszáth nekünk mesél
12.20 - 12.30 Reflexiók; beszélgetés
12.30 - 12.40 Bemutatkozik az egyszervolt.hu
12.30 - 13.00 BÜFÉ-ebéd
12.40 - 13.20 Közben: A Magyar Olvasástársaság Közgyűlése
13.00 - 13.30 Füleki mesemondó gyerekek
13.30 - 14.00 Óvodai bemutató foglalkozás – mesefeldolgozás
14.00 - 14.20 Óvodapedagógusok szakmai bemutatkozása: Az irodalmi nevelés megújításának lehetőségei és megvalósulása egy tanév tükrében
14.20 - 14.50 Szinger Veronika: Mese az óvodában: könyvvel vagy anélkül?
14.50 - 15.00 Reflexiók; beszélgetés
15.00 - 16.00 Napzárta mesével, zenével – gyerekekkel

Az országos mozgalomhoz csatlakozott intézmények listája a honlapunkon olvasható. Ugyanitt elérhető a plakát és a meghívó is.

Hozzászólások   

0 #1 profile 2018-11-01 12:05
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 403 vendég és 0 tag böngészi