2017. 06. 11.

Olvass nekem! (Pécs)

Az Olvasásra születtem! és az Olvass nekem! a Baranya megyei könyvtári feladatokat ellátó Csorba Győző Könyvtár munkatársai (és meghívott szakértők) által készített, olvasásnépszerűsítést és olvasóvá nevelést szolgáló segédlet, amely a 0-3 éves és a 3-6 éves gyermekek szüleinek, nagyszüleinek, gondozóinak szóló ismeretterjesztést és könyvajánlást nyújt. Füzeteink kapcsolódni kívánnak a világban évek óta szép sikerrel működő hasonló kezdeményezésekhez (pl. Nati per leggere, Born to Read). (A pécsi projekt koncepciójának részletes bemutatása itt olvasható: Béres Judit: „Azért olvasok, hogy éljek” Az olvasásnépszerűsítéstől az irodalomterápiáig. Pécs: Kronosz Kiadó, 2017. 15-50. o.)

Az Olvasásra születtem! című kiadványunk először 2013-ban látott napvilágot, ezt követte a második rész, az Olvass nekem! 2014-ben, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel 2015-ben mindkettőből elkészítettük a második kiadást, amely egyben javított, bővített változat is.

A két füzet óvodáskorig bezárólag tárgyalja a könyv és az olvasás megszerettetésének első fontos lépéseit és műfajait, s az alapvető tudnivalók mellett szakértői szemmel készített könyvajánlást nyújt a gyermekkönyvek hatalmas kínálatában olykor tanácstalanul bolyongó felnőtteknek. A füzetek végén a pedagógiai és pszichológiai témák iránt mélyebben érdeklődő szülők szakirodalmi ajánlást, valamint a színvonalas gyermekirodalommal kapcsolatos további információk elérését segítő hasznos linkeket találnak. Terveink szerint hamarosan elkészülnek a további korosztályoknak szóló füzetek is.

Kiadványaink ingyenesen elérhetőek és letölthetőek a Csorba Győző Könyvtár honlapjáról:

Olvasásra születtem!
http://www.csgyk.hu/web/kiadvanyok/Olvasasra_szulettem%20ujratoltve.pdf

Olvass nekem!
http://www.csgyk.hu/web/kiadvanyok/Olvass%20nekem%20ujratoltve.pdf


2017. 05. 22.

Szösz család

Pest Megyei Könyvtár

Olvass nekem! Olvass érte! - Könyvajánló kicsiknek és nagyoknak

A közkönyvtárak hosszú évtizedek óta tevékenykednek azért, hogy minden korosztály számára mindennapos, örömteli tevékenységgé tegyék az olvasást. Fontos a családi - szülői, nagyszülői - és a könyvtárosi minta, a rendszeres olvasás és felolvasás, az együtt töltött minőségi idő.

Ezekhez nyújt segítséget a szentendrei Pest Megyei Könyvtár "Szösz család" mindennapjait bemutató kiadványsorozata, mely Vadadi Adrienn írónő és Igor Lazin illusztrátor közreműködésével készült. A kis könyvek felkerülhetnek a könyvespolcra az otthoni könyvek közé, örömmel forgathatják szülők, nagyszülők és gyerekek, de még a könyvtárosok is.

A kiadványokban egy-egy, képekkel gazdagon illusztrált, könyvtári környezetben játszódó mese olvasható, az adott korosztályhoz kapcsolódó, külön gyermekeknek és felnőtteknek szóló olvasmányajánlóval együtt. Az ajánlót a könyvtár munkatársai gondos válogatás után állították össze. A listába belekerültek klasszikusok és kortárs művek is, ismertek és olyanok is, amelyek talán kevésbé ismertek, mégis értéket képviselnek.

›› Olvass nekem! (0-3 éves korig) – Letöltés Pdf formátumban

›› Olvass nekem! (Óvodás korú gyerekeknek) – Letöltés Pdf formátumban

›› Olvass érte! Szülőknek és nagyszülőknek – Letöltés Pdf formátumban


Alkategóriák

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 573 vendég és 0 tag böngészi