„Nemzetek pusztulását soha nem fizikai sorvadás, 
hanem mindig kulturális, kollektív felejtés idézi elő.” 
Jan Assman
 
Tisztelt Emlékező és Ünneplő Gyülekezet!
Néhány nap múlva 56. éves évfordulója lesz, annak, hogy az ELTE Jogi Karán elfogott, majd a Belügyminisztériumban az arccal falhoz állított egyetemistákat üvöltözve fasisztázó, szidalmazó orosz katonatisztnek – a huszonéves, szikár, szemüveges, könyvtáros Füzéki István felülmúlhatatlan lélekjelenléttel – szembe fordulva, tisztán, jól artikulálva válaszolt: „Tü fasiszt, Tü v majej rogyine!” „Ti vagytok fasiszták, ti vagytok az én hazámban!”
 
A sorból azonnal kiemelték, elvitték. Barátai soha többé nem látták, személyi igazolványát néhány nappal később valaki a szülők postaládájába dobta. A tántoríthatatlan szembefordulás, az igazság kimondásának kényszere, a gesztus halálmegvető bátorsága 10. alkalommal gyűjt össze néhány tucat könyvtárost, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk Jézus szavaira: „Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért” (János 15;13)
(Folytatás a Bővebben-re kattintva.)
Ez a mai nap, ez a néhány óra is az emlékezés, a megrendült főhajtás, a tiszteletnyilvánítás, a körbetekintés, valamint az önvizsgálat napja. 56 évvel a sokunk által megélt történelemi események után kötelességünk ismételten feltenni a kérdést: méltók vagyunk-e az egykori hősök életáldozatához? A tűzben megsemmisült főnix madarak poraiból valóban új élet sarjad? Vagy netán egyre többen felejtik mit is jelentett, amikor „Egy nép azt mondta: Elég volt!” 
Miként történhetett következmények nélkül, hogy az Országgyűlés egyik képviselője „börtönből szabadult nyilasok randalirozása”-ként jellemezhette 1956 páratlan, világtörténelmi jelentőségű népfelkelését, forradalmát? Máig felfoghatatlan az 50. évforduló napján történt, előre megtervezett brutalitások (lovasroham a gyalogosokkal szemben, testre célzott lövések vadászfegyverekkel, a képviselői igazolványát magasra tartó, a rendőröket jobb belátásra bírni akaró honatyát a rendőrök az eszméletvesztésig ütlegelik, lapockacsontját törik, feltehetően rúgással), kivitelezése, a felelősök megnevezése, felelősségre vonása, megbüntetése nélkül! A parancsnokok akkori kitüntetésének gyalázatát kizárólag mások helyett szégyenkezve említhetem.
Nehogy félreértés legyen! Megszólalásom címében szándékosan a köztudat szó szerepel. Nem kitüntetetten pártok, politikai vezetők értékrendjéről, ítélőképességéről beszélek. Az okok mélyebben rejlenek. Jó évtizede egy országos jellegű kutatásban a középiskolás korosztályok olvasási, tájékozódási szokásait, értékrendjét, történelmi tudatát kívántuk felderíteni. Az ott szerepelő egyik kérdésünkre („Vannak-e olyan történelmi események, amelyeket Ön nagyra értékel?") az országos minta (1102 fő) 3 %-a, míg a felekezeti iskolákat látogató azonos korcsoport 26 %-a említette az 1956-os forradalmat! Gyorsan tegyük hozzá az eltérések, az összefüggések rendszerszerűnek tűnnek: 1848-49-es szabadságharc 21% kontra 47%, államalapítás, Szent István 2% kontra 11%, rendszerváltás 2% kontra 10%, Buda visszafoglalása 1% kontra 7%, Rákóczi-szabadságharc 1% kontra 5%.
Talán a fentieknél is súlyosabb társadalmi szakadékok sejlenek fel a történelmi, kulturális emlékezetet illetően, ha erre a kérdésünkre válaszolni nem tudók, nem akarók, a válaszmegtagadók arányainak szóródását is megemlítjük. A szakképzősök többsége (59%), a szakközépiskolások jelentős része (39%), s még a gimnazisták jó negyede (28%), sem tudott, sem mert egyértelműen reagálni. 
Ugyanitt azonos kérdés szerepelt az történelmi egyéniségeket illetően, de a mai témánkat érintő személyiségek (Nagy Imre, Bibó István, Brusznyai Árpád, Pongrácz Gergely, Mansfeld Péter stb.) közül senkit nem említettek. Szülők, tantervek, tankönyvek, pedagógusok, média? 
Ugyanakkor a korábban már bemutatott tendenciák itt is egyértelműen felfedezhetők, mind a válaszok megoszlásában, mind azok teljes hiányában, megtagadásában.
Csak néhány kiragadott példa. Széchenyi István 16%, – 43%, Mátyás király 12% –27%, Kossuth 11% – 27%, Szent István 10% – 33%, Rákóczi 3% – 10%, Hunyadi János 2% – 11%, IV. Béla és Zrinyi Miklós egyaránt 1% – 6%, Szent László 1% – 5%. 
Ráadásul mindezeket Gereben Ferenc barátom, kollégám kérdezte a 18 év feletti felnőtt népesség reprezentatív mintáján, ahol a rangsort ugyan Széchenyi, Kossuth, Szent István vezették, de a 7. helyet 4,1%-os említéssel még Kádár foglalta el.
„Miről beszélgetnek, ha beszélgetnek esténként, hétvégeken a családokban? Kik és milyen XX. századi történelmet tanítanak iskoláinkban? Milyen történelemkép sugárzik a hazai írott és elektronikus sajtó legkülönbözőbb csatornáiból?” – kérdeztük a 9 éve megjelent könyvünkben. 
„Csak az a nemzet  érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek mindig szeme előtt lebeg azok példát adó munkássága” – figyelmeztet bennünket ma is Esterházy János. 
Megkerülhetetlen a költői kérdés: az 1956-ot megelőző években jobb lett volna a média vagy a közoktatás? De bizonyára többet beszélgettek esténként otthon a szülők gyerekeikkel! Ma is lenne az akkor élt nagyszülők, szülők nemzedékének mit átadni gyerekeik és unokáik számára. Egyetlen példa. 1962-ban érettségiztem, egyre gyakrabban találkozunk a régi osztálytársakkal. 2002-ben tudatosan 1956-ra emlékezve jöttünk össze. 1,5 óra alatt kiderült, hogy jelenlévő 25 főből négyen voltak sortüzek szemtanúi, túlélői. Lélegzetvisszafojtva hallgattuk egymást, mélyen megértettük, hogy egy közösség, egy nemzet legnagyobb összetartó ereje a közös történetek ismerete, megőrzése, továbbadása utódaink számára.
Péterffy Tamás levelet küldött. „Egy hónappal ezelőtt lettem 12 éves.  Már néhány napja tartott a forradalom. Lementem a Karinthy Frigyes út 22. harmadik emeletén, még a háborúban félig lebombázott lakásunkból az utcára. Láttam, hogy a Körtér felé valami történik. Elindultam. A Kerületi Tanács épületének homlokzatára egy 2-3 méteres vörös csillag volt kiszögezve. Két férfi az ablakon kihajolva vas rudakkal feszegette. Mire odaértem már 2 alsó ága leesett. 
Három csukott orosz tank állt félkörben a Körtéren. Több százan állva vártuk, hogy a csillag mikor fog leesni. Ahogy a teteje kezdett a faltól elválni, a nép egyre hangosabb lett és fölzajdult mikor, nagy reccsenéssel az utcára esett. A szemben lévő patika bejárati lépcsőjén ágaskodtam, hogy a tömeg feje fölött láthassam, mi történik. Megszelídült a zaj   "........jó kedvvel bőséggel". Könnyek gyűltek a szemembe és mély levegőt kellett vennem. A csillag romjaitól egy kezes- lábasban öltözött férfi egy olajosan égő vörös zászlóval elindult a tankok felé.  "... ha küzd ellenséggel. Balsors akit........."  . Soha a himnuszt ilyen hangosan nem hallottam vagy énekeltem. Amint a férfi a feje fölött magasan égő zászlóval közeledett a tankhoz, ennek fedele felpattant és megszólalt a géppuska. Pillanatok alatt lépcsőházunkban voltam. A lövöldözés egy darabig folytatódott.
Néhány nappal később a Körtéren láttam egy szétrobbant tankot és benne egy égett testet. A tanktól nem messze, mint egy lepény, egy emberi test volt a macskakövek közé bepréselve, csak a ruha foszlányok színéből tudtuk, hogy orosz katona volt. 
A Dohánygyár előtt állt egy villamoskocsi, benne egy halott szabadságharcos virágokkal  letakarva.  A Bartók Béla úton egy hatalmas faládában szinte egy méter magasan, őrizetlenül állt a pénz, amit az emberek a forradalom sebesültjeinek és az áldozatok családjainak  segítségére bedobáltak.”
 
Tisztelt Ünnepi Gyülekezet!
Eddig a szigorúan ünnepi megemlékezés. Az idő szorításában azonban legalább egy megjegyzés és egy javaslat. Mit is tehetünk a kollektív kulturális felejtés ellen?
a) Karbantartás! Tessék kedves lenni és az erre illetékes kiváló MKE és/vagy OSZK szakemberek nézzenek rá vajon mi is olvasható a Google-ban a Füzéki emlékérmet kapott kiváló kollégákról? Semmi! Ugye ezen lehetne segíteni? Horváth Tibor, Papp István, Katsányi Sándor, Kasánszky Zsombor kollégák talán megérdemelnek 10-15 sornyi bemutatást, méltatást manapság az interneten is.
b) Jókai Mór 1869-re megírta a Kőszívű ember fiai című regényét. Hol van ’56 nagy összefoglaló epikai műve? Az MKE a Magyar Írószövetség illetékeseivel összefogva fogalmazzon meg egy javaslatot az EMMI minisztere és érintett államtitkára számára! A forradalom 60. évfordulójának méltó ünneplését előkészítendő már jövőre írjanak ki egy-egy ifjúsági és felnőtt regény megírására buzdító pályázatot! 
Nincs más út, ha valóban meg akarunk maradni és nem kívánjuk tovább tétlenül tűrni, szótlanul szemlélni a kollektív, kulturális felejtés pusztító következményeit.
 
                     Nagy Attila
a Magyar Olvasástársaság tiszteletbeli elnöke
(Elhangzott az OSZK-ban, 2012. október 24-én.)
 
HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 181 vendég és 0 tag böngészi