Az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév eseménysorozatának egyik rendezvénye zajlott 2017. nov. 25-én az Országos Széchényi Könyvtár 2 dísztermében párhuzamosan.  A Kárpát - medencei magyarság  körében meghirdetett, 3 fordulós  (iskolai, területi, országos), 2 korcsoportos  (10-14, 15-18) verseny záró aktusára megközelítően 50  versmondásra kész diák érkezett szülői és/vagy tanári kísérettel.  Köszönhetően  az OSZK elkötelezett főigazgatójának Dr. Tüske Lászlónak, valamint kiváló munkatársainak,  mások mellet főként  Sudár Annamáriának és Mann Jolánnak.  Az említett,  nagyszerű  kollégák meghívása nyomán társrendezőként a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság  ugyancsak részese  lehetett az ünnepi  alkalomnak s ebből következően a döntő, 10-14 éveseket meghallgató zsűrijében szervezetünket képviselhettem. Hatalmas élmény volt a nap egésze, hallani, látni a többek között Beregszászról,  Ceglédről, Cigándról, Göntérházáról, Mórahalomról, Nagyszalontáról, Nyúlról, Piliscsabáról, Polgárról, Sajóhidvégről, Sopronból, Soltvadkertről, Vácról  (a nagyobb városokat  szándékosan kihagytam a felsorolásból), érkező gyerekeket, fiatalokat a Budavári Palotában Mátyás király egykori könyvtára helyének közvetlen közelében fogadni, nagy figyelemmel meghallgatni.

Ellenállhatatlanul felmerül a kérdés: mit is jelenthet 2017-ben, kisebbségiként  Arany János verseit magyar nyelven olvasni,  megtanulni, másoknak is átélten elmondani? 

Felejthetetlen élmény volt, köszönjük!

Hosszú hónapok szívós, elszánt, céltudatos, alázatos és egyúttal rendkívül eredményes munkájukért nyomatékosan hálás köszönetet kell mondanom, írnom a Magyar Olvasástársaság tagsága, tisztségviselői és a magam nevében, hogy egyértelműen nyoma maradjon! Önzetlen, nemzetegyesítő, azonosságtudatunkat erősítő, kulturális örökségünk folytonosságát fenntartó, mással nem pótolható, a Nemzeti Könyvtár küldetéséhez méltó tevékenységük bizonyára országos elismerést arat a legszélesebb pedagógusi, könyvtárosi, továbbá a humán értelmiségi körökben.

Nagy Attila
a Magyar Olvasástársaság tiszteletbeli elnöke

A középiskolás korcsoport 2. és 3. helyezettje, illetve a felső tagozatos korcsoport 3. helyezettje a HUNRA és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány közös felajánlásaként egy-egy hetet tölthet majd az Aranyosszigeti anyanyelvi és olvasótáborban, Aranyosapátiban. Továbbá 6 db a HUNRA-pólót is felajánlottunk a döntő résztvevőinek.

A döntőről az Országos Széchényi Könyvtár honlapján az alábbiakat olvashatjuk:

A verseny döntője

2017. november 25-én nagy sikerrel rendeztük meg a nemzeti könyvtárban a „Te aranyok, Aranya!” című országos és a határon túli területekre is átnyúló szavalóversenyünk döntőjét.

A hét területi döntőből, amelyben több mint 250 diák versenyzett – s melyeket iskolai válogatók előztek meg közel 3000 résztvevővel –, 48 diákot hallgatott meg a két zsűri a felső tagozatos és középiskolás diákok korcsoportjában.

A döntő Kányádi Sándor, a verseny fővédnöke üdvözlő szavaival indult. A köszöntő beszédet Szőcs Géza költő, az Országos Könyvtári kuratórium elnöke, a Magyar Pen Klub elnöke tartotta, majd elkezdődött a verseny első fordulója, mely két helyszínen, két zsűri előtt folyt le.

Az első fordulóban mindenki a szabadon választott versét mondta el, ez alapján rangsorolták a zsűrik az általuk legjobbnak tartott tíz továbbjutót, akik délután elmondhatták a kötelezően választott versüket (felső tagozat, középiskola) is. (A verseny minőségét és kiegyensúlyozottságát jelzi, hogy a felsős korcsoportban a zsűri mindenkit meghallgatott még egyszer.)

Az eredményhirdetésen és díjkiosztó ünnepségen a két zsűri elnökének és tagjainak értékelő szavait követően minden diák és felkészítő tanára ajándékban részesült. A különdíjak kiosztása után a helyezettek könyvcsomagokat és más értékes ajándékokat (többek között nyári verstáborokba szóló meghívókat, illetve a Magyar Nemzeti Bank Arany-emlékérméjét) vehettek át.

A díjazottak, iskolájuk és felkészítő tanáruk

Középiskolás korcsoport

1. Tóth Norbert Márk – Zrínyi Ilona Gimnázium, Miskolc, 11. osztály, felkészítő tanára: Végvári Roberta
1. Gál Réka Ágota – Selye János Gimnázium, Komárom, 10. osztály, felkészítő tanára: Kiss Szilvia
2. Oszvald Balázs – Padányi Katolikus Iskola, Veszprém, 11. osztály, felkészítő tanára: Baradits-Stummer Márta
3. Ladács Fanni– Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 12. osztály, felkészítő tanára: Varga Ildikó

Okleveles különdíjasok:

Wolf Sára – ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 10. osztály, felkészítő tanára: Arató László
Zsohár Veronika – Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, Szombathely 10. osztály, felkészítő tanára: Varga István

Az első tízbe jutottak (a végleges pontszámok sorrendjében, ereszkedő számsorrendben):

Pásztor Dániel – Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium 12. osztály, felkészítő tanára:Omischel Mónik
Csonka Gabriella – Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 12. osztály, felkészítő tanára: Szendrődy Dorottya
Kovács Petra – Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium 12. osztály, felkészítő tanára: Jeszenszki András
Szűcs Panna Villő – Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi, 10. osztály, felkészítő tanára: Jámbor Erzsébet
Bani-Akoto Angelina – Neumann János Gimnázium, Eger, 12. osztály, felkészítő tanára: Pászthy -Sipos Andrea

Felső tagozatos korcsoport

1. Lánczi Ildikó – Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 6. osztály, felkészítő tanára: Kocsis Mária
2. Taylor Sol Nadia Alina – ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 8. osztály, felkészítő tanára: Horváth Beáta
3. Rontó Zoltán József – Rákóczi Julianna Általános Iskola, Sajóhídvég, 8. osztály, felkészítő tanára: Resetár Edit

Okleveles különdíjas:

Reali Bonifacio – Ciszterci Nevelési Központ, Pécs 6. osztály, felkészítő tanára: Királyné Haász Nóra

Az első tízbe jutottak (a végleges pontszámok sorrendjében, ereszkedő számsorrendben):

Tőke Domonkos – Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr, 6. osztály, felkészítő tanára: Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna
Nagy Zsófia Gitta – Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 5. osztály, felkészítő tanára: Mártonné Szlávik Tünde
Takács András – Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest, 8. osztály, felkészítő tanára: Bartók Mária
Györgypál Gergő – Arany János Líceum, Nagyszalonta, 8. osztály, felkészítő tanára: Györgypál Katalin
Tóth-Godó Benedek – Szent László Katolikus Általános Iskola, Szeged, 6. osztály, felkészítő tanára: Nagymihály Tímea
Tóth Milán Máté – Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskola 7. osztály, felkészítő tanára: Zadravec Szekeres Ilona

Az egész napos rendezvényt az Arany János Családi Nap keretében kísérő programok – restaurátor és könyvkötő kollégáink vezetésével kézműveskedés, játék az Arany János művei ihlette logikai kirakókkal, kurátori tárlatvezetések az Arany-kiállításunkon, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások – tarkították.

A másfél éves szervezésért köszönet a kollégáknak, a területi elődöntőket lebonyolító könyvtáraknak, intézményeknek és munkatársaiknak, valamint támogatóinknak a programsorozat sikeres megvalósításához való hozzájárulásukért.

Forrás: http://www.oszk.hu/arany-janos-szavaloverseny/donto


ARANYKOR1
 

>> HONLAP <<

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 118 vendég és 1 tag böngészi