Az Európai Unió vezetői körében aggodalmat keltett az írásbeli műveltség látványos hanyatlása. A PISA-a Magyarvizsgálatok kiderítették, hogy az Európai Unió polgárainak csaknem ötöde funkcionális analfabétának tekinthető, azaz nem rendelkezik olyan szövegértési és szöveghasználati képességekkel, amelyekre szükség van az önálló ismeretszerzéshez, az aktív állampolgári részvételhez, beleértve a fogyasztói, közigazgatási, jogi, politikai és gazdasági információk értelmes és kritikus használatát.
Az Európai Bizottság ezért európai hírű olvasáspedagógiai és olvasásszociológiai szakemberek meghívásával magas szintű szakértői bizottságot hívott meg azzal a megbizatással, hogy feltárja a helyzetet és annak okait, és azokat a beavatkozási területeket, amelyek már egyes országokban sikeresnek bizonyultak. Öröm számunkra, hogy a szakértői bizottságnak a Magyar Olvasástársaság tiszteletbeli elnöke, dr. Nagy Attila is tagja volt.
A szakértői bizottság „Literacy for All” címmel (amit magyarra így fordítanánk:  „Műveltséget mindenkinek”) jelentést készített az Európai Bizottság számára. A jelentés teljes szövege angol nyelven olvasható a  http://ec.europa.eu/education/literacy weboldalon. Az Európai Bizottság mellett működő brüsszeli fordító iroda magyar nyelvre is lefordította a jelentés összefoglalóját, amely  >> ITT << olvasható.

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 698 vendég és 0 tag böngészi