Olvasásra nevelés és pedagógusképzés

A HUNRA első kiadványa 30 éve, 1994-ben jelent meg, amelyben működésünk első 2 évében, 1992-93-ban rendezett 4 konferencia legjobb előadásait gyűjtöttük csokorba.

Az alábbi gondolatokat a kötet szerkesztőjének, a Magyar Olvasástársaság tiszteletbeli elnökének, Dr. Nagy Attilának előszavából idézzük: 

"Témánk megválasztását két megfontolás indokolta:
a) A radikális társadalmi és technikai változások (a műholdas tv adások hozzáférhetősége, a video készülékek elterjedése, képregények és érzelgős lányregények dömpingje, stb.) „eredményeként” alapvetően átrendeződött, meggyengült az olvasásra ösztönző motívumok sora. A régi módszerek már nem elég hatékonyak.
b) A Kelet-Közép-Európában, így hazánkban is lezajlott politikai változások lehetővé tették, hogy a pedagógiai kísérletek, újszerű módszerek ne csupán „felülről lefelé” terjedjenek, illetve ne csak a központi akarat szellemében működjenek. Vagyis a megnövekedett intellektuális szabadság teszi igazán kívánatossá, hogy sokféle kezdeményezés, módszertani újítás jelenjék meg az olvasás megtanítása, fejlesztése és megszerettetése érdekében, s eáadásul éppen a pedagógusképző intézmények irányából.
Kötetünk - két tematikus egységbe rendezett - 24 írása, három kivételével mind ezen a konferencián hangzottak el. Reményeink szerint az itt közreadott írások a pedagógusképzés megújítását, frissítését is szolgálhatják."

A kötet elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban.

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 63 vendég és 0 tag böngészi