A népmese napja 2020 – XVI. Országos népmese-konferencia

2020. szeptember 13. Hatvan

Téma:
A hagyományos mesemondás helyszínei. Az élőszóban átadott, a pillanatban újrateremtett mese verbális és non-verbális elemei? Élőszavas mesemondás a pedagógiában. Mesei jó tanácsok szülőknek.

A program rendezője:
A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) – és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület


Levezető elnök: Kovács Marianna

9:00 – 9:10 Köszöntők

  • Szabó Ildikó a Magyar Olvasástársaság elnöke
  • Pintér Zsolt a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál főszervezője

9:10- 9:30 Mesemondás

9:30-10:00 Bumberák Maja:Szavakkal képet festeni. – Mi történik az élőszavas mesemondás helyzetében? Miért tud elvarázsolni? Mi történik, mikor nem szöveget tanulunk, és mondunk fel, hanem a képek vezetnek?

10:00- 10:10 Mesemondás - Hajós Erika

10:10- 11:10 Hajós Erika- Zámborszky Eszter: Mesékkel a gyerekszobában és a tanteremben – tapasztaljuk meg közösen az élő szó varázsát, miért jó adni és kapni.
Hogyan meséljünk otthon és hogyan meséljünk az iskolában? Gyakran találkozunk ezekkel a kérdésekkel, hiszen úgy a szülő, mint a pedagógus tisztában van azzal, hogy a gyermeknek mesélni kéne, csak éppen nem tudja hogyan fogjon hozzá. Felnőttként gyakran elfelejtünk játszani, elfelejtjük, hogy tudunk varázsolni, nem merjük szabadon engedni a fantáziánkat. Pedig csupán egy kis képzelőerő, és máris minden újra működik. Máris újra át lehet élni azt, miért jó adni és kapni. Hiszen a játékkal, a mesével mindkettő együtt van.
Az előadás során meselátó szemünket, mesehalló fülünket, majd mesemondó nyelvünket is élesítjük, párhuzamot vonunk élőszavas mesemondás és alkalmazott mesemondás között. Meselátó szemünk élesítésekor, további érzékszerveinket is felébresztjük, hisz meséink telis-tele vannak hangokkal, illatokkal, ugyanakkor tapintható élőlényekkel, tárgyakkal, különféle varázslatos helyszínekkel. Mindezek mindenkinél kicsit másképpen jelennek meg. Játékok segítségével megismerünk pár mesebeli helyszínt, körbejárjuk azokat, átéljük a mesét mi magunk, hogy később továbbmesélhessük. E röpke idő alatt pár gyakorlati tippel is szeretnénk segíteni a résztvevőknek, hogy akár otthon, akár az iskolában bátrabban mesélhessenek.

11:10-11:20 MesemondásZámborszky Eszter

11:20-12:00 Kérdezési lehetőség az előadóktól

12:00- 13:00 Szünet

13:00-13:30 Sándor Ildikó:Közösségi tudás, közösségi élmény és mesemondás.
A népmesét elsősorban a falusi társadalom közösségi alkalmain, egymást jól ismerő és közös tudással, értékrenddel rendelkező emberek körében hangzott el. A hallgatóság a megjegyzéseivel, beleszólásaival aktív részese, alakítója volt a közösségi élménynek, a mese egyszerre kapcsolódott egy elképzelt, fantasztikus hoza saját, konkrét, mindennapi valóságukhoz. Napjaink mesemondói számára izgalmas kihívás, hogyan lehet megteremteni azt a helyzetet, amelyben a mindenkori közönség ehhez hasonló élmény részesévé válik. Az előadás azokat a mesemondói technikákat, megoldásokat mutatja be, amelyek az aktív részvétel lehetőségét kínálják a hallgatóságnak, és ezáltal építenek a jelenlévők közös tudására és intenzív közösségi élményt hoznak létre.

13:30-14:00 Pompor Zoltán:Mit tegyek, hogy olvasson?! 12 ötlet az olvasóvá nevelésről
Az „Így mesélj, hogy olvasson” című könyv bemutatója
Milyen jó lenne végre egy használható recept, amit betartva egy csapásra megoldódik a nagy rejtély: mitől lesz az egyik emberből olvasó, a másikból pedig nem? Sajnos nincs még ilyen recept, de egyre többet tudunk az olvasóvá válás folyamatáról. Az Így mesélj, hogy olvasson című könyv az olvasóvá nevelés pedagógiájához tucatnyi irányból közelít, a kötet szerzői az olvasás ügye iránt elkötelezett szakértők, közös bennük, hogy mindannyian a Magyar Olvasástársaság tagjai. Az egyes fejezetekben a tudomány legfrissebb eredményei mellett saját tapasztalataikat is leírják, ötleteket, praktikus tanácsokat adnak az olvasás megszerettetéséhez. Az előadás a könyv fejezetei mentén tesz fel kérdéseket és keres válaszokat arra a kérdésre: mit tehetünk, hogy a következő generációk is olvasók legyenek.

14:00- 14:30 Kérdezési lehetőség az előadótól

14:00 Az XVI. Országos népmese-konferencia zárása – MesemondásKovács Marianna


https://www.nepmesefesztival.hu/szakmai-nap

A népmese napja – Országos népmese-konferenciák központi honlapja:
http://www.nepmesenap.hu


Villáminterjú Szabó Ildikóval, a Magyar Olvasástársaság elnökével (Facebook)


 

KÉPGALÉRIA

  

   

   

   

  

  

  

 

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 241 vendég és 0 tag böngészi