„Ember vigyázz, figyeld meg jól világod;
ez volt a múlt, emez a vad jelen, –
hordozd szívedben. Éld e rossz világot
és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,
hogy más legyen.” - 

Radnóti Miklós: Nem bírta hát… (1944)

Olvassunk újra együtt ezen a nagyszerű megmozduláson, mely 11 éve indult, és amelyen tavaly több mint 38.000-en vettek részt!

Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda,  Petőfi Sándor művei  után idén, 2019 február 19-én, a Radnóti Miklós (1909-1945) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából. „Radnóti Miklós számomra éppúgy szó, egyszeri, pótolhatatatlan, kihagyhatatlan és persze megismételhetetlen, mint az, hogy szög, idill, kert, vagy mondjuk kenyér, vagy az a szó, hogy tömörség...” –  vall Pilinszky János a költőről.

Célunk, ráirányítani a figyelmet, érdeklődést magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyeket képvisel és arra, hogy  klasszikusokat olvasni fontos, jó .  
Szeretnénk, ha pedagógusok, diákok mellett minél többen csatlakoznának, bekapcsolódnának az olvasásba a nap folyamán (kinek ahogy ideje engedi) életkortól, foglalkozástól, nemzetiségtől stb.  függetlenül. Ezért kérjük: népszerűsítsék ezt az eseményt külföldön, belföldön élő barátok, ismerősök, rokonok körében, hogy minél több olvasni szerető személy vehessen részt ezen a határtalan megmozduláson!

Előző évhekhez hasonlóan a helyszín lehet valamely iskola osztálya, díszterme, tornaterme, könyvtár, kávézó, kulturális intézmény, otthon, buszmegálló stb. , vagy a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme (utóbbihoz előzetes egyeztetés szükséges telefonon).

A belföldi felolvasók nyomtatott könyvjelzőt kapnak (ha nem tudunk elegendő könyvjelzőt biztosítani minden résztvevő csoport számára, a bejelentkezések sorrendjét vesszük figyelembe). Külföldre elektronikus formában  juttatjuk el.

A jelentkezés online módon történik 2019. február 18-ig. A jelentkezési űrlap elérhető a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján jobboldalt, a Radnóti Miklós felolvasómaraton - 2019 fotóra kattintva (vagy a https://goo.gl/forms/wDbpW54klUOgfPb72)  link bemásolásával a Google keresőjébe). A jelentkezőket, intézmények, iskolák esetében a kapcsolattartó személyeket, pedagógusokat arra kérjük, hogy pontosan töltsék ki az online űrlapot, ami után a ‘Küldés” gombra kattintva történik a regisztráció.

Az esemény Facebook oldala: Radnóti Miklós felolvasómaraton –  2019.

Fontos: a Facebook-os “like” vagy “ott leszek”nem számít bejelentkezésnek. Itt is megosztottuk a regisztrációhoz szükséges elektronikus űrlapot.

A korábbi évekhez hasonlóan várjuk a rendezvény Facebook oldalán való részvételt: Radnóti Miklósról szóló nehezebben hozzáférhető szövegeket, fotókat, a készülődéssel kapcsolatos pillanatképeket, vagy az erre az eseményre készített saját plakátok, rajzok posztolását, majd a visszajelzéseket, rövid beszámolókat a felolvasás éléményéről, érdekességeiről pár fotó kíséretében. Ezáltal képet kapunk ennek az országhatárokat átlépő rendezvénynek a hangulatáról, méreteiről, lényegéről, melynek  mi is részesei lehetünk.

Kapcsolattartó: Török Edit
Tel.: 0753-073489 (hétköznap 8,00 és15,00 óra között)

A szervező csapat nevében minden felolvasónak és a helyi szervezőknek előre is köszönjük az együttműködést, a közös olvasás örömét!

Néhány vers(részlet), amit (leg)kisebbeknek ajánlunk:

1. az alább felsorolt, többnyire tájversek 5-10 éves gyermekek részére is ajánlottak:

•  Naptár c. rövid kötetében, az év 12  hónapja a 12 rövid kis vers címe és témája, melyek közül mindegyik könnyen érthető és  képszerűsége miatt lerajzólható. http://www.nyf.hu/others/html/tdk/versandkep/naptar.htm
•  Éjszaka - https://www.eternus.hu/vers/5693,
•  Zápor után - https://hycry.wordpress.com/2010/05/15/radnoti-miklos-zapor-utan/
•  Vénasszonyok nyara (Esti mosolygás) - http://epa.oszk.hu/00000/00022/00589/18488.htm
•  (Altató) - http://epa.oszk.hu/00000/00022/00589/18489.htm - 2 szakasz
•  Este a kertben - 2 szak.  https://verspatika.wordpress.com/2011/03/13/radnoti-miklos-este-a-kertben/
•  Tél - https://verspatika.wordpress.com/2009/12/30/radnoti-miklos-tel/
•  Mese - http://tiltingourheadsup.blogspot.com/2013/07/radnoti-miklos-mese.html
•  Változó táj – részletek –  https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Szoveggyujtemeny-szoveggyujtemeny-1/a-xx-szazad-irodalma-9C3D/radnoti-miklos-1909-1944-A5A2/versei-A5A3/valtozo-taj-A5D0/

2. nagyobb gyerekeknek (10-12 év) ajánljuk:

•  Esti búcsúzkodó -
•  Téli vasárnap - http://anapkelet.hu/?q=node/2009
•  Pontos vers az alkonyatról - https://www.eternus.hu/vers/5732.
•  Hőség, Zápor után, Táj változással, Írás közben, December reggel (első 6 szak.), Elégia, Gyökér
•  Három hunyorítás

Fentebbiek csak ötletek, javaslatok; természetesen minden pedagógus maga tudja legjobban kiválasztani a legmegfelelőbb verseket az általa tanított gyermekeknek.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 403 vendég és 0 tag böngészi