Tisztelt Kollégáink! Kedves Barátaink!

Szeretettel meghívjuk a Hagyományok Háza ezévi népmese-konferenciájára, 2018. december 1-én, a Hagyományok Háza színháztermébe, melyen a gyermek és felnőtt népmesemondó-versenyek elvi és gyakorlati kérdéseit járjuk körül, és bemutatjuk az idén jubiláló Kárpát-medencei nagy népmesemondó-versenyeket!

Célunk sokrétű, hiszen szülőként, pedagógusként, vagy kulturális területen dolgozó szakemberként is egyre gyakrabban és egyre több helyen találkozhatunk a népmesék, a mesemondás vagy a mesemondó-versenyek témájával.

Egyrészt szeretnénk példákat, jó gyakorlatokat bemutatni a mesemondó versenyek témájában, hogy bárki, aki mesemondóversenyek-szervezésével foglalkozik, vagy erre vállalkozna a jövőben, ötleteket meríthessen konferenciánk előadásaiból. Vendégeink, meghívott előadóink sokfelől érkeznek és sok évnyi tapasztalat áll mögöttük. A Gyimes-völgyi mesemondóverseny a legfiatalabb a konferencián megjelenők közül. A felvidéki Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny jövőre lesz 10 éves, a Népek Meséi Országos Egyetemi és Főiskolai Mesemondó Versenyt (az ELTE TÓK szervezésében) szintén 10 éve minden évben megrendezik, míg a vajdasági Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny 2019-ben lesz 25 éves!

 

A Hagyományok Háza küldetésének tartja az élőszavas mesemondás népszerűsítését, a népmese hagyományos, improvizatív, változatokban és a szóbeliségben élő formájának visszahozatalát napjainkba. Ennek a hosszú folyamatnak egyik állomása decemberi konferenciánk, hiszen többek között a következő kérdésekre is igyekszünk választ adni:

Hogyan, hol s miként jelent meg a versengés a régebbi korok szóbeli epikus költészetének művelői között? Vannak-e jó példák, alkalmazható jó gyakorlatok a mesemondó–versenyek témájában? Hogyan lehet gyermekeket is rávezetni az improvizatív mesemondásra? Hogyan, hányféleképpen szólítható meg az ifjabb vagy az idősebb korosztály, ha népmesemondó-versenyről van szó? Milyen szakmai érvek, technikák mentén kerülhetünk közelebb akár a versengés szintjén is az élőszavas mesemondáshoz és a népmeséhez, mint folklórműfajhoz? Hogyan választható szét a prózamondás és a népmesemondás gyakorlata? Egyáltalán: lehet-e, érdemes-e a szakmai színvonal megtartásának igényével mesemondó-verseny szervezésre vállalkozni?

Vendégeink Budapestről, a Vajdaságból, Felvidékről és Erdélyből érkeznek, hogy megosszák a népmesemondó-versenyekkel kapcsolatos tapasztalataikat, nézeteiket.

A nap során a meseszó is felcsendül, hiszen ifjú vendégeink (Szabados Zsuzsanna – Tiszaföldvár, Tímár Annamária – Gyimes, Szalai Klaudia – Vajdaság, Mihalovics Zsófia – Felvidék) mesemondással is készültek a konferencia napjára.

A napot „Mese-csata” zárja, amely során hat „mesefa” népmeséi szállnak ringbe a sötétség a versengés és a várakozás témájában.

(A konferencia belépődíja (egész napra + a mese-csatán való részvétel) 1000 Ft. A részvételi díjat az előzetes regisztrációt követően a helyszínen szükséges befizetni!)

Részletes program: http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/13576/

Online regisztráció: https://goo.gl/forms/VoRfPoyWLObjNOAq2

Továbbiak: https://www.facebook.com/events/465439253982758/


Szeretettel várjuk!

Üdvözlettel:

Dala Sára – Szabad Boglárka
népmese szakelőadó
Hagyományok Háza

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 136 vendég és 1 tag böngészi