- A 2. Nemzeti Olvasótáborról -

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (Anyanyelvi Konferencia), a Magyar Olvasástársaság és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány által létrehozott „nemzeti olvasótábor” programjának elmúlt évi megalapozásához a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár (Nyíregyháza) és a Kárpátaljai Magyar Könyvtárakért Alapítvány is jelentős mértékben hozzájárult. Az elmúlt évi sikeres együttműködést június 16-21 között a 2. követte.

A „házigazda” Falvak Kultúrájáért Alapítvány által szervezett „Irodalmárok nemzeti találkozója” után ismét benépesült az Aranyosapátiban található Aranyossziget Gyermek és Ifjúsági Tábor. Partium különböző településeiről, Kárpátaljáról, valamint a „Csonka-Bereg” szovjet bekebelezését megakadályozó Kecskési Tollas Tibor szülőfaluja (Nagybarca) környékéről érkezett az irodalom, a versmondás, valamint a kultúra különböző területén sikereket elért 25 gyermek, akik a helyi gyermekekkel kiegészítve igen tartalmas napokat tölthettek el. A tábor programjához tucatnyi előadó csatlakozott.

A tábor megkezdéseként felvonták Aranyosszigeten az „országzászlót”, majd a nap díszvendége, Jusztus Józsefné (Mariska néni), a beregi mesemondó ejtette ámulatba a fiatalokat. A késő délután egymással és a településsel ismerkedtek a vendégek, akik az alapítvány által működtetett Böszörményi László Faluházban nagy tapssal köszönték meg társaik Kecskési Tollas Tiborra emlékező programját.

Az olvasótábor 2. napján – vasárnap lévén – a tábor tagjai Aranyosapáti valamennyi templomában megjelentek, amely jó alkalmat adott a halmozottan hátrányos helyzetű település életével való ismerkedésre. Délután a ricsikai erdőbe kirándultak, amely során az elmúlt évi természetvédelmi tábor által készített madárodúk mentén sétáltak. Az erdei programot követően fogadták a nap vendégét Cselenyák Imre, írót, aki az Arany János emlékest keretében bemutatta „Áldott az a bölcső” című regényét, amelyet a táborlakók citeramuzsikával, verssel és énekkel köszöntek meg.

A nemzeti olvasótábor 3. napjának díszvendége Kardos Béla (Ausztrália) a Magyar Kultúra Lovagja és Móritz László (Svédország) a Magyar Kultúra Lovagja volt. A nap „A holló a Napba száll” elnevezéssel rendhagyó történelemórával vette kezdetét, melynek előadója Gáspár Ferenc, író, a Magyar Kultúra Lovagja volt, aki az ősi fegyverek bemutatása során többször is alulmaradt a „csatákban”. Majd Faragó György tanár, könyvtáros előadásában a magyarországi várak építészetéről és annak irodalmi vonatkozásairól hallgattak előadást a fiatalok.

Az ebédet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Móricz Zsigmond megyei és Városi Könyvtár szakemberei által összeállított irodalmi kvízjáték és ügyességi vetélkedő követte. Majd a tábor résztvevői ellátogattak a Tiszára – remélve, hogy látják a „tiszavirágzást”, helyette ők tölthettek hangulatos perceket a folyón. A nap hivatalos programja az emigráció magyar irodalmárainak emlékestjével zárult, amelyre Gyüréből, Mátészalkáról és Fehérgyarmatról, valamint a mintafaluból, Vámosatyából is érkeztek vendégek. Az Ausztráliából érkező Kardos Béla, szövetségi elnök, a Magyar Kultúra Lovagja, svédországi Móritz László, újságíró, a Magyar Kultúra Lovagja konkrét események és gyakorlati példák alapján mutatta be az olvasás és a magyar nyelvhez – az anya(nagymama)nyelvhez – való ragaszkodás fontosságát, identitást őrző szerepét. A lovag előadók után az emigráció két jeles irodalmárára – mindketten a Magyar Kultúra Lovagjaira – emlékeztek.

Elsőként dr. Borsos Árpád phd., az MTA köztestületi tagjaja mutatta be Wass Albert, a Magyar Kultúra Lovagja életművét, amelyet a költő legnépszerűbb versének előadása zárt. „Csonka-Bereg megmentőjéről” Kecskési Tollas Tiborról, a Magyar Kultúra Lovagjáról a Csikász Gáborné, a Magyar Kultúra Lovagja rendezésében a nagybarcai versmondó verseny diákjai előadásában láthattak történelmi, irodalmi és zenés összeállítást az emlékestre érkezők. A mély érzéseket is megindító program zárásaként a 150 éve elhunyt Tompa Mihályra, valamint Esterházy János – a nemzet mártírja – életművének felvidéki népszerűsítőjének, az alsóbodoki Paulisz Boldizsárra, az Egyetemes Kultúra Lovagjára emlékeztek.

A tábor 3. napjának előadói számos alkalommal érintették a kérdést: Mit jelent, hogy „nyelvében él a nemzet”? A Magyar Tudományos Akadémiát alapító Széchenyi István – posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja – célja a magyar nyelv művelése volt, így a nemzet kultúrtörténetében gyökeredző kötelességünk annak 21. századi éltetése. Különösen fontos ez az emigrációban élők mellett hazánk hátrányos helyzetű térségében, és annak a halmozottan hátrányos helyzetű településén, mert, ahogy a „nemzet lámpása” írja: „A magyar egy erőtől pezsgő fiatal nép, mely csodálatos magasságra emelheti magát, s minden lehet, ha közértelmességét s nemzetiségét tökéletesen kifejti.” Ezt a gondolatot bővítette az olvasótábor 4. napjának programja, amelynek díszvendége: prof. Pusztay János volt. Az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny gyökereit dr. Borsos Árpád phd. társadalomkutató, MTA köztestületi tagja foglalta össze, majd Pusztay János a verselemzésről adott tartalmas bemutatót.

Ebéd után a tábor lakói és az előadók „Tündérmező felfedezésére” indultak. Autóbuszos kiránduláson emlékeztek Petőfi Sándorra, Kölcsey Ferencre és Móricz Zsigmondra, valamint Milotán – koszorúzással egybekötve – Kecskési Tollas Tiborra.

A vacsorát követően a fiatalok szavalatokkal bővített zenés- énekes programot adtak, amelyre megérkezett az 5. nap díszvendége, prof. Balázs Géza, az Anyanyelvi Konferencia elnöke is. Az éjszakába nyúló beszélgetés az ismerkedés mellett a tapasztalatok és az információk átadása határozta meg. Az 5. napon prof. Balász Géza „Csak az emberek olvasnak” című előadása a háromezer éves, egységes, évszázadokon túlmenően is olvasható magyar nyelvről szólt, melyet a fiatalok és idősebbek egyaránt nagy érdeklődéssel fogadtak. Professzor úr kedves vendégként találkozhatott Mariska nénivel, beregi mesemondóval, rádiós műsora „törzshallgatójával”.

Igen sok újdonságot tartalmazott Dr. Nagy Balázs „Az olvasáskultúra alakulása a virtuális térben” című előadása, melyet élénk vita követett modern korunk nyelvünket érintő előnyeiről és hátrányairól. Délután a többségében határon túli fiatalok Vásárosnamény Önkormányzata támogatásával megismerkedhettek a vásárosnaményi Szilva Gyógy és Termál fürdővel.

Határtalan összefogást eredményezett az Aranyosszigeti olvasótábor

Egyszer mindennek eljön a vége. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (Anyanyelvi Konferencia), a Magyar Olvasástársaság, a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár szakmai támogatásával megvalósult olvasótábor zárásaként ünnepélyesen levonták az Aranyossziget Gyermek és Ifjúsági Tábor „Országzászló emlékműve” lobogóját.

A három országból érkező fiatalok szabadidejükben a tábor és a megyei könyvtár által telepített játékok, valamint irodalmi kvízjátékon szórakoztak. Alkalmuk volt a Felső-Tisza völgye meséit hallgatni, beregi kiránduláson és fürdésen részt venni, valamint jeles irodalmárokra emlékezni. Találkozhattak írókkal, könyvtárosokkal, emigrációban élő nyelvművelőkkel és a nyelvtudomány jeles professzoraival. Megismerhették az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny gyökereit, a verselemzés módszertanát, valamint az olvasás fontosságát. Bepillanthattak a „virtuális irodalmi térbe”.

A program és a kapcsolódó beszélgetések során a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és az Aranyosapáti Görög-katolikus Egyházközség képviselői tapasztalatokat, módszertani elemeket gyűjthetett „Szentírás olvasótáboruk” hosszú távú megalapozásához.

A tábor lakói mindenekelőtt az anyanyelv védelmének megkülönböztetett fontosságára hívták fel a figyelmet. Úgy gondolják, hogy bármilyen – magát korszerűnek mondó áramlattal szemben – meg kell védenünk legféltettebb nemzeti kincsünk „beszennyezését”. Háromezer éves nyelvünk alig harminc éve folyó pusztítását igazolja, hogy „Az olvasáskultúra alakulása a virtuális térben” előadást a Bereg mesemondója, Mariska néni már nem értette.

Napjaink nyelvvédelmében lévő hiányosságokért súlyos árat fogunk fizetni, a végtelennek tűnő tolerancia negatív következménye beláthatatlan. Van utánpótlás! Balázs Géza professzor úr előadásának kezdetén megkérdezte: kinek van itt könyve? Arcán is látható volt a meglepődés, amikor valamennyi diák keze a magasban volt.

Vigyázzunk nyelvi édesanyákra!

A Nemzeti Olvasótábor szervezésében együttműködő partnerek megköszönik az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár és Vásárosnamény Önkormányzata segítségét. Egyben kérik, hogy támogatásukkal segítség elő a program folytatását.

Aranyosapáti, 2018. június 30.

Nick Ferenc
kuratórium elnök
Falvak Kultúrájáért Alapítvány

›› GALÉRIA

Hozzászólások   

0 #1 profile 2018-11-01 12:04
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 427 vendég és 0 tag böngészi