Beszámoló az Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi irodalmi vetélkedő szóbeli fordulójáról

2018. április 13-án az Olvass többet! vetélkedő szóbeli fordulóján vettünk részt a debreceni Déri Múzeum dísztermében, ahol csak győztesek voltak jelen, hiszen sok jó olvasmánnyal gazdagodtunk.

Nyolc csapat mérte össze tudását a Debreceni Ady Endre Gimnázium tanárai – Kluka Hajnalka, Kónya István, Peternainé Juhász Zsuzsa - által szervezett olvasást népszerűsítő versenyben. A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium, a Szolnoki SZSZC Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Idegenforgalmi Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskolája és a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumának közös csapata, valamint hat debreceni csapat, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium, a DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma és a Debreceni Ady Endre Gimnázium csapatai nagyszerű teljesítményt nyújtottak ezen a szép, napos délutánon.

A verseny Molnár Ferenc Játék a kastélyban című színdarabján illetve Teremtéstörténeteken alapult, melyek az idei Olvass többet! vetélkedő ajánlott olvasmányai voltak. Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabja sokaknak örök kedvence marad.

A verseny moderátora Kónya István tanár úr volt. Az első feladat egy úgynevezett beugró feladat volt, melyben a bemutatkozáson kívül a leginkább tetsző művet is ajánlani kellett, maximum 3 percben. Itt sokan latba vetették színészi képességeiket és Molnár Ferenc-i humorukat is. A második feladatban villámkérdésekre kellett válaszolni. A harmadik – negyedik feladat a Teremtéstörténetekhez kapcsolódott, idézeteket kellett felismerni, kódot kellett fejteni.

Az utolsó feladat teljesítéséhez lehetőség adódott egy múzeumi sétára. „A csillagos ég lakói” – régészeti tárlatot, majd az életfán fellépcsőzve az egyiptomi kiállítást is megnézhettük, képzett tárlatvezető múzeumpedagógus társaságában. Nem maradt ki Munkácsy Mihály lélegzetelállító Krisztus-trilógiája, valamint a mézeskalácsos kiállítás sem. Rövid távú memóriánkra hagyatkozva kitöltöttünk egy totót a látottakkal kapcsolatban, majd adrenalinnal telve vártuk az eredményt.

Csak azt a csapatot hirdették ki, "aki mellé legjobban odaállt a szerencse" – ez a mondat nehezen felejthető. Amikor meghallották a győztesek a csapatszámukat, annyira megdöbbentek, hogy még megdöbbenni sem nagyon tudtak. Az első helyért járó ingyenes Olvass többet! tábori részvétellel járó emléklapot és ajándékkönyveket a hajdúszoboszlói csapatnak - Győrfi Tünde, Károly Kinga és Tamássy Boglárka 8. osztályos tanulóknak – Peternainé Juhász Zsuzsa tanárnő adta át.

A zsűri elnöke dr. Vraukóné Lukács Ilona, a Magyar Olvasástársaság elnöke volt, mellette dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese és Zsupos Gabriella, a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium könyvtáros tanára vett részt a csapatok értékelésében.

Nagyszerű versenynek lehettünk részesei, csodás élményekkel és könyvjutalommal, emléklapokkal is gazdagodtunk.

„Nagyon tetszettek a feladatok, jó volt egy olyan versenyen részt venni, ahol a válaszokat tudtam, és jó volt egy olyan közösségnek a része lenni pár órára, ahol a közös érdeklődés az olvasás volt. Jövőre is jövök.” – olvashattuk egyik versenyzőtársunk véleményét.

Köszönjük mi is a lehetőséget!

Írták: Bedő Balázs, a DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumának 11.B osztályos tanulója, valamint Győrfi Tünde, a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium 8.e osztályos tanulója.

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 130 vendég és 7 tag böngészi