A magyar népmese napja az MTV-ben

Az egykori nógrádi pásztor, a 90 esztendős Pál István Az elátkozott ország című meséjével várja a nézőket a népmese napján a Magyar Televízió. A Benedek Elek-évfordulóra készült műsor mellett magyar népmeséket vetít egész délután a köztévé.

Benedek Elek (1859–1929), az erdélyi származású író és népmesegyűjtő születésnapját, szeptember 30-át a Magyar Olvasástársaság 2005-ben a népmese napjának nyilvánította. A kezdeményezéshez azóta számos intézmény: könyvtárak, iskolák és hagyományőrző egyesületek mellett a Magyar Televízió is csatlakozott. A nagy meseíró születésének 150. évfordulójára ezért különleges műsorokkal készül 2009. szeptember 30-án, szerdán a köztévé.

Magyar népmesékről már a Nappali című közéleti műsor vendégei is beszélnek szerdán délelőtt tíztől az m1-en. Al Ghaoui Hesna műsorvezető arról kérdezi Koszecz Sándor mesekutatót, hogy mennyire időtálló a mese műfaja, mennyire épül be a magyar oktatásba, és mit ad ma a mese a felnőtteknek. A mesekutató elemezni fogja Az okos lány meséjét a Benedek Elek egykori folyóiratáról elnevezett Cimbora című műsorból, Dr. Nagy Attila, a Magyar Olvasástársaság tiszteletbeli elnöke pedig az általuk kezdeményezett népmese napjáról beszél.

Benedek Elek
Benedek Elek


Az m1 már kora délutántól A magyar népmesék sorozat rajzfilmjeivel várja a nézőket: 15.55-től a Gyöngyvirág Palkó, 16.05-től a Kiskondás, 16.15-től pedig a Nyúlpásztor című rajzfilmeket vetíti a Magyar Televízió Szabó Gyula tolmácsolásában.

Nem sokkal később, 17.40-től tűzi műsorára az m2 a Meséltem én... című produkciót. A balassagyarmati Palóc múzeumban készült felvételen Agócs Gergely népzenész-néprajzkutató idézi meg „Elek apó” életművét, és a Népművészet Mestere, a 90 esztendős Pál István adja elő gyerekek körében Az elátkozott ország című mesét.

Az egykori nógrádi pásztor az utolsó palóc mesemondó, népzenész, aki még szüleitől, hagyományos paraszti környezetben tanult dudálni, furulyázni, énekelni, faragni. Előadásain pajzán humorral nevetteti a felnőtteket, de tanít egyetemistákat, kamaszokat és mesél óvodásoknak is. A műsorban előadott mese a kikerülhetetlen nehézségekről, a megküzdés stratégiáiról, a túléléshez szükséges erők forrásairól szól. Az előadás alatt a Palóc múzeum pásztor fafaragásait és a Néprajzi Múzeumban őrzött hímzésmintákat is megismerhetik a nézők.

A népmese napjára készült HD minőségű produkció után a Hogyan fogott ki a kovács az ördögön? (18.05), majd Az elátkozott kastély (18.20) című magyar népmeséket tűzi műsorára – a hagyományos Esti mese időpontjában – az m2.


2009-09-29 13:05:00. Megjelent: (http://www.karpatinfo.net/article103220.html)

Forrás: Magyar Televízió

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 106 vendég és 0 tag böngészi