Az éves közgyűlésen az egyesület két állandó bizottságát választotta újra; a háromtagú Etikai Bizottságot és a kéttagú Számvizsgáló Bizottságot. A közgyűlés egyhangúlag megszavazta a tanács javaslatát. A bizottságok összetétele a alábbiak szerint alakult:
Etikai Bizottság
Elnök:
Dr Bartos Éva  
Tag:
Borosné Jakab Edit
Tag: 
Werner Ákos
 
Számvizsgáló Bizottság 
Elnök:
Pivnyikné Filep Anita
Tag:
Gáspár Ferenc 
 
A bizottsági tagok rövid bemutatkozása alább olvasható.
 
 
Bartos Éva
 

Bartos Éva 2012 óta az OSZK Könyvtári Intézet nyugalmazott igazgatója.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát 1969-ben, 1981-ben pedig egyetemi doktori címet.

Pályafutása során volt gyakorló könyvtáros különböző könyvtártípusokban (tanszéki, járási, fővárosi), volt olvasáskutató az OSZK Könyvtártudományi és Módszertani Központjában, kiemelten foglalkozott a könyvtáros pálya kérdéseivel, személyesen is rendszeresen előadott, oktatott. Pályája során központi szerepet kapott a biblioterápia elméletének és gyakorlatának hazai elismertetése és megszervezése, ugyanígy a könyvtári ellátásban biztosítandó esélyegyenlőség koncepciójának kidolgozása.

Publikációi mindezen területeket felölelik.

Több szakmai szervezetben töltött ill. tölt be vezető tisztséget: a Magyar Olvasástársaságnak több ciklusban tanácstagja, egy kétéves ciklusban elnöke volt, jelenleg a Publika Magyar Könyvtári Kör alelnöke, valamint a Magyar Biblioterápiás Társaság titkára.

Borosné Jakab Katalin Edit

Borosné Jakab Katalin Edit a Szent István Gimnázium magyartanára, mestertanár, az ELTE mentor tanára, a HUNRA tagja és volt alelnökeó

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar-történelem szakos tanári diplomát 1984-ben

Pályafutása során kiemelten fontosnak tartotta az olvasásra nevelést, a HUNRA keretein belül az Olvasó-társ mozgalom önkéntes szolgálatként való elterjesztésén munkálkodott, a Betűfaló program és egyéb Eu-s és NKA pályázatok lebonyolításán fáradozott, a Hírleveleket szerkesztette. Rendszeresen részt vett a HUNRA konferenciákon, ezek szervezőjeként is. Innovatív tevékenysége nyomán sok újszerű program elindítója iskolájában is. Jelenleg a Károli Egyetem hallgatója, pszichodrámát tanul és mentálhigiénés szakemberként, segítőként keresi a megújulási lehetőséget és a művészetterápiás formát, amely az iskolai lelki egészségre is nagyon jó hatással van. Elvégezte a Metamorphoses, meseterápiás képzést. 

 

Werner Ákos

Werner Ákos vagyok 1972-ben születtem Budapesten. Az ELTÉ-n végeztem Könyvtáros Informatikusként.

Már az egyetem évei alatt elkezdtem dolgozni, elsőként a Szabó Ervin Főkönyvtárban, mint tájékoztató könyvtáros, ahol többek közt megismerhettem Katsányi Sándort, Havas Katit, Téchy Tündét, akiknek a szakmaisága máig bennem élő emlék és viszonyítási alap.

Az egyetemen tanárom volt Nagy Attila, aki kitüntetett figyelmével, és meghívott az általa vezetett Olvasószolgálati Kutató Osztály munkatársai közé az OSZK-ba, így elég hamar munkahelyet váltottam.

Ebben az időben csatlakoztam a Magyar Olvasástársasághoz, sőt titkári tisztséget is vállaltam benne.

A családalapítás, a lehetőség, hogy egy évig külföldön dolgozhassak, majd a hazatérés utáni élethelyzet arra indított, hogy a könyvkereskedelemben próbáljak egzisztenciát építeni.

15 éven át tevékenykedtem a könyves világnak ezen profitorientált oldalán. Két nagyvállalatnál, a Librinél és a Líránál voltam könyvesboltvezető.

2015-ben sikerrel pályáztam meg a Pest Megyei Könyvtár igazgatói pozícióját, amely által lehetőségem nyílt az eddig megszerzett tapasztalataimmal gazdagodva visszatérni a magyar könyvtárügy szolgálatába.

Pivnyikné Filep Anita

1998-ban a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán (ma Nyíregyházi Egyetem) magyar nyelv és irodalom szakos tanár és könyvtáros oklevelet szereztem, majd ezt követően a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban helyezkedtem el, mely mai napig munkahelyemként szolgál. 1998-as munkába állásomtól kezdve számos munkakörben dolgoztam, tanultam, így fiókkönyvtárosként, általános- és szaktájékoztató könyvtárosként, feldolgozó könyvtárosként is kipróbálhattam magam. Fontosnak tartom a megújulást, az élethosszig tartó tanulást, ezért 2000-ben, hogy pénzügyi és gazdasági ismereteimet gyarapítsam, jelentkeztem a Budapesti Gazdasági Főiskolára, ahol 2003-ban szereztem oklevelet. Diplomám megszerzését követően az újonnan tanultakat könyvtári területen szerettem volna kamatoztatni, ezért a megyei könyvtár munkatársaként dolgoztam tovább.

   A 2010-es évtől oktatóként bekapcsolódtam az intézmény által szervezett segédkönyvtáros képzésbe, ahol gyűjteményszervezési ismereteket, tartalmi feltárást, könyvtár-pedagógiai módszereket tanítok a résztvevő hallgatóknak.

Jelenleg KSZR referens munkakörben dolgozom, feladatom a kistelepüléseken működő könyvtárak működésének segítése, módszertani támogatása.

2015-ben a Szegedi Tudományegyetemen könyvtárpedagógia-tanár oklevelet szereztem, azóta rendszeresen tartok könyvtárhasználati órákat és foglalkozásokat óvodásoknak, általános iskolásoknak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeinek könyvtáraiban. Hivatásomnak tekintem a megye hátrányos helyzetű községeiben élő gyerekek felkarolását. Fontosnak tartom ezen diákok differenciált fejlesztését, támogatását, motiválását, melynek kiváló színtere a könyvtár, ahol a könyvtár-pedagógia módszereivel számos, a mindennapi életben való tájékozódáshoz szükséges technikát tanulhatnak meg, javítva ezzel továbbtanulási esélyeiket,  s színesítve mindennapjaikat.

Gáspár Ferenc 

Író, újságíró, a Coldwell Kiadó vezetője. Legismertebb ifjúsági kalandregény-sorozata (A strucc vére, A strucc terjeszkedik, A strucc halála, A sárkány pallosa, A sárkány harca, A sárkány álma, A holló felrepül, Pogányokkal táncoló és A holló a Napba száll) magyar történelmi ihletettségű. 2007-ben jelent meg felnőtteknek szóló könyve Ördögvér címmel, mely a Magyar Napló regénypályázatán különdíjat nyert. 2016-ban Pósa Zoltán íróbarátjáról szóló monográfiája, Pósa Zoltán, akinek nyitott könyv az élete címmel. Utóbbi kötetet a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 2015-ben NKA alkotói ösztöndíjat nyert a Trubadúrvarázs munkacímű regényére, mely Janus címen 2017 októberében látott napvilágot. A Magyar Krónika folyóirat külső munkatársa. Novellái és utolsó regényének részletei az Irodalmi Jelen online és nyomtatott változatában egyaránt gyakran olvashatók. Ezen kívül elbeszélései megjelentek a Spanyolnáthában, a Pannon Tükörben, a Lyukasórában, az És-ben, és még számos folyóiratban és antológiában. A nyíregyházi Móricz Zsigmond könyvtár és a Kamika szervezésében rendszeresen és már majd két évtizede tart rendhagyó irodalom-történelem órákat elsősorban Szabolcs-Szatmár megyében, illetve Kárpátalján, a Felvidéken és Erdélyben is. Negyven éve él boldog házasságban. Két felnőtt lánya van.

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 299 vendég és 1 tag böngészi