Megjelent a Csillagszálló című kulturális utcalap Szomszédok című száma.
A számot Kertész Anna főszerkesztő írása vezeti be egy varázslatos bútoráruházról, amelyben majdnem minden élethez- és otthonhozvaló megvásárolható.
A lap szépirodalmi rovatát a novellistaként kevésbé ismert Ady Endre szomorú-szép írása indítja, amelyben az elbeszélő és Ottó, a festőművész különös „szomszédokká” válnak.  
Péntek Orsolya készülő regényének részlete népek, kultúrák és legfőképp generációk egymás mellett éléséről szól, Trianon címmel. Ezt Bánki György pszichiáter novellájának szereplő szomszédokként kezdik újra az egymás mellett élést. Az írást Györe Gabriella versei követik.  
Az irodalmi ajánlóban Cserna-Szabó András Puszibolt című regényéből olvashatnak részletet, amelyhez Tamás Zsuzsa írt recenziót.  
Szabó Attila művészeti író elemzi Kiss Adél képzővész Léleknyomatok című festményinstallációját, amelynek jó néhány darabja a lapban is látható. 
Áfra János kulturális szakíró vezeti be a Csillagpor rovatot. Esszéje egyfajta felvezetése a rovat tárcáinak, amelyek emberek, közösségek egymásra hatásait boncolgatják: Csikós Attila kertszomszédokról, egymás mellé rendeződő dolgokról elmélkedik, k.kabai lóránt költő-író pedig 13+1 tételben villantja föl élete eddigi jó és rossz szomszédait. 
És mi újság otthon? Hegedűs Vivien kérdésére megelevenedik a kertvárosi utca élete, lakói mindenki számára ismert figurák.
 
A Csillagpor rovatot Schüttler Tamás tárcája zárja a mindennapokba belekeseredő, rosszarcú szomszédról, no meg a panellétről.  
A Csillagtér rovatban Popper Péter klinikai pszichológus közösség és idegen viszonyát vizsgálja vallástörténeti alapokon, megállapításait a jelenkorba is átemelve, továbbértelmezve. Ezután Schreiber András filmkritikus elemzi a kultikus magyar teleregényt és a szappanoperák hatásmechanizmusát. 
Hogy Tanzánia szomszédos Magyarországgal, s a Tingatinga festmények az életigenlés lenyomatai – ezt igazolja Farkas Csaba interjúja Sarungi Emőkével.
Kovai Cecília a lakóhelyi közösségek felbomlásáról és a roma családok belső erővonalairól írt szociográfiát. 
Kiss Géza beszélgetőtársa az egykor művészi ambíciókat dédelgetett Sándor, aki immár az olvasásban talál vigasztalást. A hajléktalaninterjút hagyományosan a szociális információk követik.
Az idei Aranyvackor meseíró- és -illusztráló pályázat Csillagszálló különdíjasa egy testvérpár: Varga Máté és Zsófia, akiknek a szemétre vetett manóról írt meséje a lapban is olvasható. A Kicsi Csillag rovat további részében Pelesek Dóra ajánlja a fantasykedvelő ifjak figyelmébe Tóth Zita Filc, a Zoknimuki című meseregényét, amelyből ízelítőt is kap a Csillagszálló olvasója.  
 
A július-augusztusi lap témája a pihenés a forróságban. A Szieszta szám bemutatóját a TreffOrt Kertben tartják július 6-án este 6-tól. A szabadtéri rendezvényen a lap neves szerzőivel találkozhatnak az érdeklődők, majd a Naked Woods muzsikál. 
 
Keresse a lapot az Astoria, a Ferenciek, a Kálvin és a Deák téri aluljárókban hétköznap délutánonként, vagy fizessen elő rá a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen! 
További információk a lapról és rendezvényeinkről: 
www.oltalom.hu/csillagszálló
 

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 131 vendég és 7 tag böngészi