Magyar népmese – hagyományos mesemondás.

A szövegfolklór tanulása és tanításának módszertana

 A Hagyományok Háza közművelődési szakemberek és pedagógusok számára akkreditált 60 órás képzése a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismeretek elsajátítását tűzte ki célul.

 A tanfolyam elméleti részében a hallgatók a népmese, valamint a rokon népköltészeti műfajok jellemzőinek tisztázásán túl megismerkedhetnek a magyar népmesekutató-iskola legfőbb eredményeivel, a magyar népmese nemzeti, illetve táji jellegzetességeivel, valamint a legjelentősebb hagyományőrző mesemondó egyéniségek hagyatékával. Tájékozódhatnak a népmese- és mesemondói hagyomány változásairól, a népmese színpadi jelenlétének állapotáról, a mesei nyelvezet sajátosságairól, valamint arról, hogy a meseszövegekben rögzült nyelvi kódok, hiedelemképzetek, illetve a mesei fantasztikum világának sajátosságai miképpen hatnak a gyermeki pszichére, vagy akár a felnőttek társadalmi tudatára. (További információkért kattintson a Bővebben-re.)

 

 A tanfolyam gyakorlati szakaszában a hallgatók hagyományőrző és színpadi mesemondókkal való közös foglalkozások segítségével alakíthatják ki saját mesemondó technikáikat. A módszertani órák keretében megtanulhatják ezen technikák tudatos alkalmazásának, a meseszövegek stílusos, szabad variálásának módját, valamint mindezek hasznosítását a mesemondás, vagy az egyéb verbális kifejezésmódok tanításának folyamatában. A tanfolyam szakmai gyakorlatát mesemondó versenyeken, szakmai rendezvényeken való hospitálás, valamint az itt szerzett tapasztalatok közös elemzése egészíti ki.

 A felkért oktatók és előadók: Fábián Éva, Raffai Judit, Sándor Ildikó, Agócs Gergely, Berecz András, Voigt Vilmos évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a népmese kutatása, előadása területén.

 A tanfolyam óráit összevont blokkokban, havonta egy hétvégén (öt hétvégén, előreláthatólag 2014 február és május között + egy vizsganap), a Hagyományok Háza épületének előadótermeiben tartjuk.
Jelentkezési határidő: 2014. január 6.

További információ:

 Agócs Gergely (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.); Tel.:(+36-1) 225-6053 

 Legeza Márta (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.); Tel.: (+36-1) 225-6086

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 133 vendég és 13 tag böngészi