Boldog új évet kíván a Magyar Olvasástársaság! (2010-01-02 12:02:39)

Nyomtatás
 

Boldog új évet kíván a Magyar Olvasástársaság!

 

 
---
banner
---
 



Olvasás a digitális korban - műhelykonferencia

hunra konf

Regisztráció: https://forms.gle/RNF6WiwMJWw7R8738

Időpont: 2024. március 9. 10.00 - 13.00

Helyszín: Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (Budapest, Könyves Kálmán krt. 40)
 

Részvételi díj: 3000 forint (a Magyar Olvasástársaság tagjai és az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum munkatársai számára ingyenes). 

Amennyiben tagja szeretni lenni a Magyar Olvasástársaságnak, itt jelentkezhet:

 http://www.hunra.hu/tagfelvetel 


PISA 2022. Mit üzennek az eredmények?


PISA 2022 eredményekFélig üres vagy tele a pohár? Ezt a kérdést vethetik fel az OECD-átlagtól szignifikánsan nem különböző magyarországi PISA-eredmények. A leggyengébben teljesítő és kiemelkedően teljesítő magyarországi tanulók aránya az OECD-átlag szintjén van, attól jelentősen nem tér el. Nagyon fontos felhívni a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a leszakadók aránya nagyon magas: több mint 20%-nyi mindhárom mérési területen. Szövegértés tekintetében nagyon alacsony, 5% a kiemelkedő teljesítményt nyújtók (5–6. szint) aránya; ezzel együtt nagyon magas, 26% az alulteljesítők (2. szint alatt) aránya. Messze vagyunk tehát azoknak az irányelveknek való megfeleléstől, melyek a kívánt eredmények elérését, a jelenlegi adatokban javulást hozhatnak. Ugyanakkor az emberi fejlettségi mutatóhoz viszonyítva relatíve jó a teljesítményünk; leegyszerűsítve ez úgy értelmezhető, hogy még mindig jó az oktatási rendszerünk. Mit tehetünk, mit kellene tennünk társadalmi szinten, az oktatáspolitikában, a konkrét oktatási gyakorlatban, illetve az olvasás és a szövegértés szintjén?2023. december 19-én az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága szervezett egy konferenciát, ahol a szövegértés eredményeit Steklács János (korábbi Hunra-elnök) értelmezte, elemezte, konkrét javaslatokkal is élve.

Steklács János előadása

A magyar nyelvű összefoglaló jelentés

A magyar eredményeket bemutató angol nyelvű összefoglaló

A PISA kapcsán az EURead is cselekvésre szólítja fel a döntéshozókat egész Európábanmqdefault

„Mi, az EURead, az olvasás népszerűsítésével és az olvasáskészséggel foglalkozó szervezetek európai hálózata arra ösztönözzük az Európai Bizottságot, hogy vegye komolyan a PISA-tanulmányt, és indítson el egy európai programot az európai gyermekek olvasási kompetenciájának növelése érdekében." (Dr. Joerg F. Maas, az EURead elnöke)
A Magyar Olvasástársaság ennek a nemzetközi szervezetnek a tagjaként fontosnak érzi megosztani felhívásukat, mely az alábbi linken olvasható:

A magyar fordítás

Az eredeti felhívás 


Mese a családban, család a mesében XIX. Népmese-konferencia

2023 Nepmese Nap Szentendre PLAKAT A3

REGISZTRÁCIÓ

A konferencia regisztrációhoz kötött, részvételi díjas, melynek összege 5.000 Ft, diákok, pedagógusok, könyvtárosok számára 2.500 Ft.
Az előadók, a Magyar Olvasástársaság, Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület és a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség tagjai számára a részvétel ingyenes.

A konferenciára az alábbi linken lehet regisztrálni: https://forms.gle/FYX12XNPMKk6LwzZ6

A rendezvény megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. nka 2023

 


Főhajtás Kádárné Fülöp Judit (1943-2023) emléke előtt

kadarne fulop judit

Judittal egy évfolyamban járhattunk az ELTE BTK-ra az 1963-68 közötti öt esztendőben, más-más szakon végeztünk, tehát nem találkoztunk, nem ismertük egymást. 2018-ban ugyanazon a napon, órában, vettük át aranydiplománkat az ELTE Jogtudományi Karának nagytermében. Személyes ismeretségünk, barátságunk valamikor jó 4 évtizede kezdődött. Akkoriban és a következő esztendőkben időnként 1-1 szakmai tanácskozáson találkoztunk, vasárnaponként pedig azonos légtérben hallgattuk Cseri Kálmán prédikációit. Az előlegezett bizalom megerősítését jelentette tudatosítani, miszerint értékrendünk alapjai jelentős mértékben megegyeznek. Nem pozíciót, nem előmenetelt, nem növekvő bevételeket kerestünk. Sokkal inkább az értelmes eszmecserék, a kutatási eredmények mielőbbi beillesztése a pedagógusképzés és továbbképzés kereteibe, valamint a friss, szakmai, érdekes publikációkra adott reakcióink voltak témáink. Hogyan lehetnénk hasznosabbak azon a téren, ahol „a munka sok, s a munkás oly kevés”? Itthon és világszerte!

Beszélgetéseink, illetve közleményeinek olvasása nyomán egyre világosabbá váltak Judit jellemének elsőrendű elemei: mélységes, hosszú távon érvényes elkötelezettsége oktatási rendszerünk egészének, kiemelten a gyerekek olvasási kultúrájának emelése, csiszolása, fejlesztése érdekében. Ilyen irányú munkáját a jó emlékezetű Kiss Árpád professzor úr irányítás alatt kezdhette el az 1970-es évek elején az Országos Pedagógiai Intézetben, ahol a szocialista táboron kívüli, az ideológiai irányítást távol tartó empirikus kutatási módszereket is figyelemmel követték.

Judittól 1983 tavaszán először hallottam a Nemzetközi Olvasástársaság létéről, a Bécsben, folyó év július végi Európai Konferenciájáról, amelyen ő a már részt vehetett, fontos információkhoz jutott s elhatározta a Magyar Olvasástársaság megszervezését. Ennek megalapításában, az Alapító okirat, civil szervezetünk alkotmányának megfogalmazásában, az érdemi munka elindításában, a nemzetközi kapcsolatrendszerünk kiépítésében mással nem pótolható, éveken át tartó, konstruktív intellektuális és szervező munkát végzett. Mindannyian lekötelezettjei vagyunk, akik bármilyen kapcsolatba kerültünk az olvasáskutatással, az olvasásfejlesztéssel, a közértelmesség fokozásával, különös tekintettel a Magyar Olvasástársaság működésére, valamint az 1995-ös Európai Konferencia, továbbá a 2006-os Olvasási Világkongresszus budapesti lebonyolítására. Határozott, kezdeményező, távlatosan gondolkodó egyéniségének, önzetlen szolgálatának mozgósító erejű emlékét tisztelettel és hálás szeretettel őrizzük.

Kedves Judit, mintha még mindig köztünk lennél, továbbra is hallani véljük majd gondolataid irányát.

Béke veled!

Nagy Attila


Kádárné Fülöp Judit búcsúztatására 2023. augusztus 25-én 11.15-kor

a Bp. XII. ker. Farkasréti temetőben kerül sor.


Elindult a Könyvjátszótér programunk

2023 05 Konyvjatszoter PLAKAT FB

Magyar Olvasástársaság a Budapest Könyvfőváros rendezvénysorozat keretében május és június hónapban 16 budapesti játszótéren valósítja meg Könyvjátszótér projektjét.
A program célja, hogy felhívjuk a szülők figyelmét a mindennapos mesélés fontosságára. A programba bevont szakértők és önkéntes egyetemi hallgatók segítségével beszélgetünk a szülőkkel, a gyerekek eközben egy meseszőnyegen babzsákokon ülve nézegethetnek képeskönyveket, olvasgathatnak a korosztályuknak szóló gyermekkönyveket, melyeket a Móra kiadó ajánlott fel számunkra. Az önkénteseink megszólítják a szülőket és a mindennapos mesélés fontosságára hívják fel a figyelmet.
A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

 
--
www.hunra.hu | Magyar Olvasástársaság a Facebookon is!
--
Powered by AcyMailing