Fiziológiai-pszichológiai vonatkozások

2010. 11. 10.

Ha nehezebb elolvasni, könnyebb megtanulni?

A tudósok szerint a nehezebben olvasható betűtípusok elősegíthetik a tanulást. A Princeton Egyetemen elvégzett tanulmányokban 28 önkéntes vett részt, akik összesen 90 másodpercet kaptak arra, hogy memorizálják három különböző faj hét jellemzőjét. A kutatók ugyanis a biológia tanulást szerették volna továbbfejleszteni. A szakemberek természetesen figyeltek arra, hogy olyan fajokat válasszanak, amelyek nem szerepelnek az iskolai tananyagban, és amelyeket az alanyok nem ismertek. Az egyik csapat 16-os méretű, fekete színű, Arial betűtípussal nyomtatott listát kapott, míg a másik csapat tagjai ugyanezt a listát 12-es méretű, 75 százalékos szürkeárnyalatos Comic Sans, vagy ugyanilyen méretű és színű Bodoni MT betűtípussal nyomtatva kapták meg. Az alanyok a memorizálás után 15 percig egészen mást csináltak, majd a kutatók felmérték, mire emlékeznek még a tanultakból. Megállapították, hogy a kisebb és nehezebben olvasható betűtípussal nyomtatott listából tanulók 14 százalékkal több információt tudtak felidézni.
Forrás: irasmuvek.blog.hu

2010. 09. 04.

Többet a diszlexiáról

A diszlexiával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtötték össze egy írásban a téma talán legfontosabb szakirodalmi olvasmányai alapján. Az okokról, az előfordulási gyakoriságról éppúgy szó esik, mint a tünetekről. A teljes anyag itt elolvasható:
http://logopedia.freeweb.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=11

2009. 08. 05.

Cikkajánló: A diszlexiáról

Érdekes interjút olvashatnak dr. Csépe Valéria pszichológus, akadémikussal a diszlexiáról. 
A beszélgetésből az is kiderül, több-e manapság a diszlexiás, mint régebben.
Forrás IPM: 
http://209.85.129.132/search?q=cache:jWvS52kU71AJ:www.interpressmagazin.hu/index.php%3Fpage%3Dmagazin%26cid%3D187+"az+olvasás"&cd=9&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

2008. 11. 27.

Fiziológiai-pszichológiai vonatkozások

Az olvasó agy / Csépe Valéria. Akadémiai, Bp. 2006.

Kognitív fejlődés-neuropszichológia / Csépe Valéria. Gondolat, Bp. 2005.

Az olvasás pszichológiai alapjai / Tóth László. Pedellus, Debrecen, 2002.


HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Dr. Vraukóné Lukács Ilona, elnök
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 185 vendég és 0 tag böngészi