Lapajánló

2013. 06. 19.

Könyv és/vagy számítógép – az agykutató nézőpontjából

Hazánkban is érdekes, fontos kutatásokat publikáltak már agykutatók, orvosok, pszichológusok azzal kapcsolatban, milyen folyamatok, hatások befolyásolják a digitális kor gyermekeinek agyműködését. Gyarmathy Évának köszönhetően mi is idézhettünk már magyar szakembert e témában.
Az alábbi beszélgetésben Gerald Hüther német agykutató és neuropszichológus beszél többek között az olvasás jelentőségéről a gyermekek életében. S természetesen a televíziózás és számítógépezés hatásairól is mesél. Az interjú tanulságos lehet minden pedagógus, szülő, nagyszülő számára.
http://gyerekmusor.blog.hu/2012/11/03/virtualis_vilagok_buvoleteben 

2012. 02. 08.

Több a gyerekkönyv

Több pozitívumról is beszámol az Új Könyvpiac az olvasással kapcsolatos adatokkal összefüggésben. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet mérése szerint öt év alatt jelentősen nőtt a megjelent és az eladott gyerekkönyvek száma is. A cikk azt is felveti, hogy talán újra divat lett olvasni, s ebben a népszerűsítő kampányoknak is lehet szerepe. A teljes szöveg itt olvasható:
http://www.ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6780

2010. 03. 28.

Az internet és az olvasóvá nevelés

„Szándékom szerint ebben a cikkben kísérletet teszek arra, hogy az olvasás egyik »ellenségét« – az internetet – az olvasóvá nevelés szolgálatába állítsam.” Benedek Janka a kitűzött célja melletti érvelésen túl áttekintő összegzést ad azokról az olvasással foglalkozó, az olvasást divatba hozni igyekvő kezdeményezésekről (például a „mese útja”), melyeket hasznosnak, jónak tart. Emellett persze az „elrettentő” megnyilvánulásokat is megnevezi.
A részletekről itt, az iNapló honlapján olvashatnak:
http://krono.inaplo.hu/index.php/inter/weblibrary/856-az-operencias-tengeren-is-tul-lehet-az-internettel-olvasasra-nevelni

2011. 03. 16.

Olvasóvá nevelés – négyéves kor alatt

Hogy az olvasóvá nevelést – ellentétben az olvasás tanításával – nem lehet elég korn elkezdeni, régóta tudjuk. De pontosan mivel is alapozhatjuk meg a könyvek, az olvasás szeretetét? Erre a kérdésre ad válaszokat az alábbi cikk:
http://www.nana.hu/baba-mama/gyerek/olvasas-hogyan-tanithatod-olvasni-a-gyermeked-4-eves-kora-alatt-106287.html
 

További cikkeink...

  1. Lapajánló
HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 369 vendég és 0 tag böngészi