0-6 éveseknek ajánljuk

Rotraut Susanne Berner: Őszi böngésző. Bp. : Naphegy kiadó, 2007.   
A böngésző sorozat nagy siker a kisebb gyermekek körében, a kötetek egy ugyanazon város életén keresztül mutatják be az évszakokat, azok jellemzőit képek segítségével, szöveg nélkül.
Az őszi böngészőben javában zajlanak az évszaknak megfelelő munkák, pl. a betakarítás és készülődés a télre. Az áruházban tanszervásárt tartanak, a művelődési házban tökfesztivált rendeznek, a város fő terén pedig szüreti mulatságon mulathatnak az arra járók. A könyvet nézegetve minden ősszel kapcsolatos tevékenységről és az időjárásról beszélgethetünk, kis történeteket alkothatunk. Böngészve kereshetünk itt-ott megbújt városlakókat, állatokat.


Agostino Traini: Hami-Minden, ami az asztalunkra kerül. Bp. : Manó Könyvek, 2009.
Hamit, a kis kuktát és Gasztont, a macskáját az edények (a Serpenyő és a Szűrő) kalauzolják el az ételek, finomságok világába. Mulatságos rajzokon mutatják be melyik gyümölcs, zöldség honnan származik, mit lehet belőle készíteni. A sorból nem maradhatnak ki a húsok, tejtermékek, édességek sem, és az is érdekes, hogy hogyan kerül a só vagy a cukor az asztalunkra. Jó evő, rossz evő gyerekeknek egyaránt ajánlható.


Lengyel Adrienn olvasótermi könyvtáros6-8 éves korig ajánljuk

Autósmesék mai mesemondóktól. Bp. : Pozsonyi Pagony, 2010.
Napjaink legjobb magyar kortárs meseszerzői vállalkoztak arra, hogy meséljenek az autókról, legyenek azok kukásautók, locsolóautók, öregek vagy fiatalok, játékok vagy igaziak. Minden történet központjában az AUTÓ szerepel, hol játékként, hol barátként. A tematikus antológia elsősorban a fiúkat célozza meg, a kötetben látható grafikák is az egyszerűbb, fiús színvilágot képviselik sok humorral.
Szerzők: Berg Judit, Békés Pál, Czigány Zoltán, Dragomán György, Finy Petra, Kiss Ottó, Kocsis Péter, Lackfi János, Lőrincz Judit Lívia, Nádor Lídia, Mosonyi Alíz, Nógrádi Gádor.


Bihariné Kun Erika: Dínók Traff Parkban. Bp. : ABC Mill Projektervező Kft., 2010.    
A traff.hu közlekedési ismereteket játékosan bemutató honlap sikere után az ott található mesék könyv formában is megjelentek. Ebben a kötetben a traff dínók világát, a Traffoszauruszokat ismerhetik meg a gyerekek. Az éppen olvasni tanulóknak pedig a betűk tanulmányozásához is segítséget nyújt, kedvet csinál kiemelt mondatokkal, egyes kinagyított betűkkel.


Lengyel Adrienn olvasótermi könyvtáros8 -11 éveseknek ajánljuk
 
Geronimo Stilton: Nosztegerusz titokzatos kézirata. Pécs : Alexandra, 2009.
Geronimo Stilton a főszerkesztője a Rágcsáló Híradónak, amely Rágcsáliában, az Egér-szigeten jelenik meg. Vele mindig történik valami humoros, izgalmas dolog. Ezeket a kalandjait meséli el a sorozatban megjelenő könyvekben. A sajátos humorú képes történetek népszerűek a kis olvasók körében. Ebben a történetben Stilton titkárnőjével Pinkivel, és annak bácsikájával, Patkánszky Tódorral a Kétegérvári Könyvvásárra utaznak. Közben előkerül Nosztegerusz titokzatos kézirata, aminek megszerzésében Stilton versenytársra akad. A kézirat sajnos megsemmisül, de különös erők segítik, és a kalandból győztesen kerül ki.

   
Adam Hibbert: A világ csodái. (100 állomás  – 100 kaland sorozat). [Bp.] : Lilliput Kiadó, 2004.
A sorozat keretében számos könyv jelent meg. A színes képekkel illusztrált kiadvány most a világ csodáinak birodalmába kalauzolja el kis olvasóit. A történelemből is ismert épületekről, földrajzi képződményekről, távoli tájakról, emberi alkotásokról nyújt új információt. Megszólalnak a kövek, elsüllyedt világok, a mélység titkai tárulnak elénk. Tócsodákról, mennydörgő vizekről, afrikai remekművekről olvashatunk. Nemcsak természeti csodákról, hanem ember által létrehozott alkotásokról is megtudhatunk érdekességeket, pl. milyen hosszú a Szuezi–csatorna, vagy melyik a leghíresebb felhőkarcoló? Hol található az a tó, amit még a dinoszauruszok is láthattak? Melyik lepkefaj utazik 3000 kilométert évente? Hány emeletes a világ legmagasabb felhőkarcolója? Melyik Budapest legrégebbi hídja? Mikor kezdték építeni a Nemzetközi Űrállomást? Ha kíváncsiak vagyunk a válaszokra, akkor utazzunk el a világ csodáinak birodalmába a könyv segítségével! 100 állomáson 100 kalandban lehet részünk! Egyes témában kvíz kérdések megoldásával tehetjük próbára tudásunkat.


Gulyásné Mányoki Erika olvasótermi könyvtáros11-14 éveseknek ajánljuk

Károlyi Zsuzsa: Csak logIQsan! Játékos logikai feladványok minden korosztálynak. Bp. : Typotex, 2010.
A kis könyv játékos logikai fejtörőket tartalmaz minden korosztálynak. Közel kétszáz játékos logikai feladvánnyal ismerteti meg a szerző olvasóit. A rejtvények nem igényelnek komoly matematikai tudást, válogatni lehet a szöveges, képes, rajzos matematikai feladatok, dominó és gyufarejtvényekből. Találkozhatunk szigetlakókkal, híres emberekkel, sportolókkal, darabolhatunk kockát, dartsozhatunk, fejthetünk titkosírást, és képrejtvények megoldásán is törhetjük a fejünket. A feladványokat minden esetben ábra egészíti ki. Bármely korosztály örömét lelheti a rejtvényekben, mivel egyrészt nemcsak a kérdések típusa, hanem azok nehézsége is változatos. Kellemes kikapcsolódást nyújt iskolai szünetben, baráti körben szórakozásként vagy utazáskor. Ha végképp megakadunk egy- egy feladatnál, akkor a Segítségek fejezet az elinduláshoz, megoldáshoz ad ötletet. Az utána következő Megoldások fejezetben pedig ellenőrizhető a feladvány végeredménye.    A feladatok kevert sorszámozása azért van, hogy a segítség és a megoldások igénybevételénél ne legyen látható a következő feladat megfejtése.


Gulyásné Mányoki Erika olvasótermi könyvtáros11-14 éveseknek

Sarah Mlynowski: Hálózsák és hókuszpókusz. Bp. : Móra, 2010.
Egy kalandos nyári táborozás önmagában is izgalmasnak ígérkezik, főként, ha a ma oly népszerű természetfelettivel párosul.
A regény főhőse egy átlagos, éppen a serdülőkor problémáival küzdő New York-i kamaszlány, akiről kiderül, hogy testvéréhez hasonlóan ő is örökölte édesanyja mágikus erejét. Rachel kezdő boszorkányként kevésbé sikeres varázslatokat hajt végre, míg húga, Miri valódi varázserejét a nővére által elrontott dolgok helyreállítására kénytelen használni.
A Wood Lake táborban ennélfogva különös dolgok történnek: kettéválik egy emeletes ágy, kicserélődik egy teljes ruhatár, bizonyos tárgyak pedig egyszerűen átváltoznak, vagy eltűnnek. Rachel mágikus képességével állandó veszélybe sodorja magát, s mindeközben életre szóló barátságok szövődnek, természetesen nem kerüli el a szerelem sem.


Máj Szabolcsné állománygyarapító könyvtáros14 – 18 éveseknek ajánljuk

Csányi Vilmos: Marci, a beszélő kutya. Pozsony, Kalligram, 2010.
„Az embernek két lába van, a kutyának négy – biztosnak látszó megkülönböztetés. A kutya ugat, az ember beszél. Ezt a tételt is megbízható tapasztalatok támasztják alá. Habár, egyesek állítják: a kutya majd' megszólal. De ha valóban megszólal, állat-e még, vagy már négylábú ember?”
Ezt a témát járja körül a népszerű etológus, Csányi Vilmos ebben a regényben.
Az izgalmas cselekmény mellett betekintést nyerünk egy egyetem tudományos laboratóriumának világába, a kutatók egymás közötti viszonyába, a tudományos elismerésért folytatott élet-halál harcba.
Míg Csányi könyvének magja, a beszélő kutya története leginkább Robert Merle könyveinek sorába illik, addig a könyv egésze inkább a tudomány és az emberi kultúra visszásságát leleplező, ugyanakkor azok értékeit felmutató szatírája.
Befejezése nem éppen optimista, azt sugallja, hogy az emberi kultúra még nem nőtt fel a tudományhoz. Az ember éppen akkor válik korcsfajzattá, mikorra képes a természet fölé kerekedni, és veszíti el azt, amitől embernek tarthatná magát.
                                                                                                           

Kate McCaffrey: Behálózva. Bp. : Animus Kiadó, 2009.
Avalon, a 14 éves diáklány szülei állásváltozása miatt új iskolába került. Számított arra – régi iskolája miatti bánatában –, hogy kicsit nehezen megy majd a beilleszkedés, de ilyen szörnyű és megalázó eseményekre, mint amik itt érték, nem számított.
Már az első nap észrevette, hogy rosszul indított az osztály legnépszerűbb lányánál, de ez még semmiség ahhoz képest, hogy valaki a világhálón hadjáratot indított ellene. Csak néhány új barát állt mellé, de egyikük éppen ezért hívta ki az ismeretlen rágalmazó dühét maga ellen. Beavassa-e a szüleit, vagy próbálja maga átvészelni, és kivárni, amíg abbahagyja a rágalmazó?
A történet végén fény derül az elkövető személyére, de addig az olvasó izgatottan találgathat, s közben betekintést nyer a kamaszok világába.
A regény nélkülöz minden fantasztikumot, nincsenek benne vámpírok, idegen lények, de éppen ezért ijesztő: a regény napjainkban játszódik, és bármelyik iskolai közösségben előfordulhat ilyesmi.
A népszerű ausztrál írónő könyvét minden kamasznak ajánlhatjuk, mert segít eligazodni az élet dolgaiban, és segít kijelölni azt a határt, ameddig valaki elmehet egy másik ember személyisége megsértése nélkül.


Adamovics Istvánné olvasótermi könyvtáros18 év felett ajánljuk

Csokonai Attila: Hófehérke és a berlini fiúk. Egy hivatásos olvasó kalandozásai a gyermek-és ifjúsági irodalomban. [Budapest] : Kiss József Könyvkiadó, cop. 2010.
A könyv szerzője laikus olvasóból lépett elő hivatásos olvasóvá, hisz majdnem egy évtizede állandó rovata van a Könyvhét c. lapban. Magyar-német szakos tanárként és könyvtárosként is tevékenykedett, innen adódik az irodalom iránti szeretete. 15 évig dolgozott gyermekkönyvkiadóban, ennek köszönhetően készíthetett interjúkat a gyermekirodalom jeles alakjaival.
Mostani kötetének első részében is interjúkat olvashatunk a gyermekirodalmi műhelyek jeles személyiségeivel.
Először az Animus Kiadó alapítóival, Gábor Anikó és Balázs István házaspárral beszélget a szerző. Az Animus Kiadó adta ki a nagy sikerű Harry Potter köteteket, valamint számos Andersen-díjas szerző művét. Utána Merényi Ágnessel, a Móra Kiadó főszerkesztőjével beszélget Csokonai Attila. Megismerhetjük a kiadó könyvsorozatait, terveit, kapcsolatait. A következő interjúalany pedig Babai Éva, a Tessloff Kiadó vezetője.
A kötetben kortárs gyermekírókkal is beszélget a szerző: Balázs Ágnessel, akiről megtudjuk, hogy eredetileg színész volt, és utána kezdett el írni. Most a Lufi-sorozat köteteit olvashatjuk tőle.
Bosnyák Viktória a tündérkönyvtárosok és az olvasók kedvence lett Tündérboszorkány című művével. Az interjúból kiderül, hogy jelenleg min dolgozik, és műfordítói terveiről is vall az írónő. Nem feledkezik meg a gyermekkönyvek illusztrátorairól sem a szerző. Így került a kötetbe egy beszélgetés Kalmár Istvánnal, aki számos gyerekkönyvhöz készített rajzokat és az IBBY is díjazta a munkásságát 2005-ben. További IBBY-díjas szerzőkkel is olvashatunk interjút a könyvben: Szijj Ferenc és Lackfi János idén kapta meg e rangos kitüntetést. Végül a kortárs gyerekirodalom egy régi nagy alakjával, Varga Katalinnal ismerkedhetünk meg.
Mi, könyvtárosok mindig örülünk, ha gyerekregényekről szóló elemzésekkel találkozunk, mert a gyerekirodalom mostohagyereke az irodalomtudománynak.
A kötetben három gyerekregényről találunk elemzést: Gottfried August Bürger: Münchhausen báró kalandjai, Erich Kästner: Emil és a detektívek és Május 35. Valamint két híres gyerekíró Michael Ende és Christine Nöstlinger pályaképét, munkásságát ismerhetjük meg.
A szerző a kötetében még vizsgálta a gyerekek és a háború kapcsolatát az irodalomban. Régebbi háborús ifjúsági regényeket (Lev Kasszil: Drága fiam, Borbás Mária: Tél Budán, Alekszandr A. Beck: A volokolamszki országút) hasonlít össze a közelmúlt háborús regényeivel (Michael Morpurgo: Peaceful közlegény, Szabó Magda: Abigél, Andrea Cheng: Marika, Uri Orlev: Sziget a romok között, Lois Lovry: Számláld a csillagokat, Morris Gleitzman: Egyszer, Jean Molla: Sobibor).
A kötetet gyermek-és ifjúsági művek annotált bibliográfiája zárja.


Mary Ann Shaffer, Annie Barrows: Krumplihéj-pite Irodalmi Társaság. Bp. : Park Könyvkiadó, cop. 2010.
„Hihetetlen szerelmi történet, mely egyben a túlélésről és a hősiességről is szól, emléket állítva egy kis közösségnek, melyet a könyvek szeretete kovácsolt eggyé." - The Charlotte Observer .
"A szerzőpáros magával ragadó, ugyanakkor szívbe markoló könyvet írt - Jane Austin-i hangulatú, történelmi tanmesét. A leveleket nem az olvasónak címezték, mégis neki szólnak." - Sarah Addison Allen.
Mary Ann Shaffer, aki 2008 februárjában hunyt el, szerkesztőként, könyvtárosként és könyvesbolti eladóként dolgozott. A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság volt az első regénye. Unokahúga, Annie Barrows, aki a már nagyon beteg nagynénje kéziratán az utolsó simításokat elvégezte, Észak-Kaliforniában él, és gyermekkönyveket ír.
1946 januárjában a Londonban élő Juliet Ashton levelet kap egy ismeretlen férfitól, Dawsey Adamstől a csatorna-szigeteki Guernsey-ről. Azonnal megtalálják egymással a közös hangot.
A levél írója elmeséli, miért alakították meg a második világháború alatt, a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. A Társaság a német megszállás alatt megtiltott disznóvágás fedősztorijaként és a kijárási tilalom megszegésének köszönhetően jött létre. A sziget lakói a borzalmak túlélésének egy furcsa változatát találták ki: olvastak, a könyvek jelentették számukra a túlélést. A betűk szárnyán egy jobb, szebb világba tudtak menekülni.
A levélváltásokból, apránként rajzolódik ki előttünk a festői Guernsey-n élők humorral átszőtt, embert próbáló története. Juliet egyre jobban megismeri és megszereti ezt a közösséget.
A regény olvastatja magát, alig lehet letenni. Egy olyan vidékkel is megismerkedhetünk, amiről szinte eddig semmit sem tudtunk: a Csatorna-szigetek a második világháború idején német megszállás alatt volt, és Hitler innen tervezte megtámadni Angliát. A szigetlakók öt évig éltek összezárva a németekkel, ez alatt megpróbálták ép ésszel és ép bőrrel átvészelni a háborút, megőrizték méltóságukat, emberségüket, lelküket.
A leveleket olvasva mi magunk is ennek a közösségnek a tagjává válhatunk.
A szerzőknek sikerült a levelekkel kitűnő hangulatot teremteniük a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság című regényben.

Nagy Mária szaktájékoztató könyvtáros

Szabó Magda. Szerk.: Vincze Ferenc. Bp. : Napkút Kiadó, Petőfi Irodalmi Múzeum, 2010.
 
A Hang-kép-írás sorozat negyedik tagjaként Szabó Magdáról (1917-2007) megjelenő kötet különleges célja, hogy ritka írásos anyagok, fényképek és a CD mellékleten szereplő hangfelvételek segítségével mutassa be – kronológiai sorrendben – a Kossuth- és Femina-díjas írónő sokszínű életútját és munkásságát debreceni gyermekkorától egészen az írói pálya már a XXI. századba nyúló, nemzetközi elismertséget hozó beteljesüléséig. A magánember életébe családi fotók (pl. az írónő szüleiről, a kisgyermek Szabó Magdáról készült fényképek, valamint férjével, Szobotka Tiborral közös felvételek) mellett iskolai bizonyítványok, a tanári pálya dokumentumainak és a magán levelek másolatainak segítségével tekinthetünk be. A költőként induló, majd regény- és drámaíróként jelentőssé váló, gyermekkönyvei révén a fiatal generációt is meghódító gazdag írói pályafutás tanúi a kéziratok, a színházi plakátok, a versek, a dráma- és regényrészletek, az interjúk, a magyarországi és külföldi kiadóktól kapott levelek, valamint a rendezvényeken és dedikálásokon készült fotók. A nemcsak hazánkban, hanem külföldön is elismert írónő életének dokumentumai közül olyan különlegességek is bekerültek ebbe a kötetbe, mint születési anyakönyvi kivonata, vagy érettségi bizonyítványának és egyetemi indexének egy-egy oldala, valamint tanári tablóképe is.


Ősze Mária tudományos kutató
          

Fekete István: Magasles. Regény. Bp., Officina Nova, 1993.
A könyv Fekete István töredékben maradt műve, amelyet az író bérmafia Nagy Domokos Imre fejezett be.
A Magasles ifjúsági regénynek íródott. 1958 és 1960 között 18 folytatása jelent meg a Tábortűz című újságban, majd az egyik epizód közepén a cselekmény megszakadt és a folytatás ígérete nélkül a közlés abbamaradt.
A regény cselekményének színtere a Mátra. Fekete István ebben a regényében nagyvadas területre helyezte a történéseket. Ebben a könyvben is, akárcsak a Tüskevár és a Téli berek lapjain egy városi fiú – András – vakációjának történéseit írja le. Ahogy az említett kötetekben Matula, ebben a nagybácsi – Béla bácsi –, valamint Bence, az öreg vadász bölcs emberismerettel, természetszeretettel elérik, hogy a nyaralni érkező fiú nagyképű magabiztossága a nyár végére a természet, az erdő, az állatok életének megismerése után természet-tiszteletté változzon. A cselekmény idejét a regény befejezője az 1980-as évekre változtatta. Ez a könyvben a vadászat szabályozásáról szóló magánbeszélgetésekből derült ki. A könyv 1993-ban jelent meg.


Róka Lászlóné szaktájékoztató könyvtárosHozzászólások   

0 #2 profile 2018-11-01 07:46
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Idézet
0 #1 profile 2018-10-30 18:15
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 583 vendég és 0 tag böngészi