A Berzsenyi Dániel Könyvtár

Intézményünk jogelődjének  tekintett városi közkönyvtár 1880-ban nyílt meg Szombathelyen, 1900-ban került a Vasvármegyei Kultúregyesület kezelésébe, Dr. Pável Ágoston  vezetése alatt vált rendezett közgyűjteménnyé a két világháború közötti években. 1952-ben lett megyei könyvtár és 1956-tól viseli Berzsenyi Dániel nevét. 1970-ben költözött a Petőfi Sándor utcai új székházába. Az épület címzett állami támogatás felhasználásával 2002-ben jelentősen kibővült és technológiája megújult.

A közgyűjtemény Vas Megye Közgyűlése és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működik, közel félmilliós gyűjteményével áll szolgálandó közönsége rendelkezésére. Megőrző helye a helyi kötelespéldányoknak, Vas megye archív könyvtára, és ebből adódóan Vas megye és Szombathely város helyismereti és történeti dokumentációs központja. Nemzeti kisebbségi és mozgókönyvtári központ, tankönyvtár, az  Országos Dokumentum-ellátási Rendszer szolgáltató gyűjteménye.

A három szinten elhelyezkedő nyilvános szolgáltatásokat kellemes, barátságos és esztétikus környezetben vehetik igénybe a látogatók, akik közül naponta 8-900 érdeklődő keresi fel a könyvtárat.

Különösen kedves környezetben várja a kicsiket a gyermekkönyvtár, ahol az igazi vitorláshajón üldögélve hallgathatnak mesét, vagy játszhatnak, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. A mesemondó fotel ritkán üres, nagymamák, szülők, könyvtárosok  egyaránt szívesen vesznek könyvet a kezükbe, ha hallgatóságuk akad. A szerdai és csütörtöki napokon rendszeresen gyermekkocsik állnak a polcok között, a kismamaklub  tagjai érkeznek beszélgetni, vagy babamasszázsra. Iskolás, óvodás csoportok örömmel jönnek hasznos ismereteket átadó foglalkozásokra, közös játékra, vetélkedőre vagy csak könyvet kölcsönözni, olvasmányokról beszélgetni. Kedves és megszokott kép a tájékoztató pultra könyöklő, a könyvtárossal bizalmas beszélgetést folytató fiúcska vagy kislány. Az utóbbi években nyaranta olvasótáborba hívjuk és várjuk  a 14 éven aluliakat. 2009-ben két turnusban – a hagyományokhoz ragaszkodva– a mesék világát csempésztük bele mindennapjainkba. Ezúttal határainkat átlépve más európai népek élete és szokásai kerültek középpontba. A már jól ismert magyar népmesék után a gátat védő bátor holland kisfiú története, a narancsfa körül bonyolódó spanyol história és a boldog véget nélkülöző dán mese is egy-egy új világra nyitottak ablakot.A friss impressziók a délutáni kézműves foglalkozásokra is hatással voltak. Nagy buzgalom közepette születtek a holland mezők ihlette színes virágcserepek és szélforgók, a Spanyolországot idéző dióhéjból készült kasztanyetták és agyagbikák.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár a középiskolai pedagógusok figyelmébe ajánlja rendhagyó óráit Tandem  címmel. A különbözõ tantárgyak tanóráihoz kapcsolódó témajavaslatainkkal a hagyományos és az elektronikus információkeresés elválaszthatatlanságára szeretnénk felhívni a figyelmet, hangsúlyozva az önálló kutatás fontosságát. Hét témakörben számos, a nyomtatott irodalmat népszerűsítő foglalkozást állítottunk össze, melyek közül néhányat már sikerrel be is mutattunk.

A felnőttek számára az első emeleten  a szabadpolcos kölcsönzési állomány, a hírlap és magazinolvasó, az Internet sarok, a második emeleten az olvasótermek szolgálatásai elérhetők.  A Savariensia gyűjtemény a történelmi és a mai Vas megye földrajzát, történetét, gazdaságát és kultúráját bemutató dokumentumokat foglal magába.

A  távolról is elérhető Vasi digitális könyvtár a megye történetével foglalkozó, a XIX. század végén és a XX. század elején megjelent köteteket, ill. összefoglaló művek vonatkozó részleteit mutatja be. Az adatokat a legfontosabb irodalom bibliográfiája egészíti ki. A vasi települések bemutatását képeslapok, térképek, valamint a kötődő személyiségek életrajzi adatai gazdagítják.

A zenemű- és médiatárban válogathatnak a látogatók a széles választékot kínáló könnyű-és komolyzenei CD-gyűjteményből. Értékes és szórakoztató filmek, ismeretterjesztő összeállítások alkotják a DVD kínálatot. Az gazdag kottagyűjteményből szívesen kölcsönöznek a város élénk zenei életének szereplői.

Az olvasás népszerűsítése érdekében a szokásos könyvtári módszereken (egyéni könyvajánlások, tematikus kiállítások, kiemelések) túl szerettünk volna alkalmat és kellemes légkört teremteni azok számára, akik szívesen beszélgetnek olvasmányaikról. Ennek érdekében  2008-ban Olvasókör kezdte meg működését. Tagjainak száma mára elérte a harminc főt. Havonta egy-egy alkalommal a közösen kiválasztott irodalmi mű (regény, novella vagy vers) kapcsán hangulatos beszélgetésekre kerül sor, melyhez hozzájárul a tagok által sütött finom házi sütemények kóstolgatása is. Az olvasókört gimnazisták, pedagógusok, jogi pályán dolgozók, könyvtárosok, nyugdíjasok alkotják, közülük jónéhányan –az Ép testben ép lélek-elv alapján– a  könyvtár Etka jóga klubjának is tagjai.

A szélesebb körű népszerűsítést szolgálja honlapunk Olvasónapló menüpontja, ahol nem csupán kollégáink könyvismertetései olvashatók, hanem az Olvasókör tagjai is ajánlanak olvasnivalót a honlap látogatóinak.

Még szélesebb körnek szólnak a Savaria Fórum hetilapban rendszeresen megjelenő, könyvújdonságokat  bemutató ismertetéseink. Ez a hetilap városunk minden háztartásába eljut, s a könyvtárba nem járó érdeklődőknek, olvasnivalót keresőknek  kiváló tájékoztatást nyújt. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a lap olvasói szívesen választanak az ajánlott könyvek közül.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár 1952 óta lát el megyei szerepkört. A 80-as 90-es években a korábbi hálózati hagyományokon újraépített szakmai együttműködés a szolgáltató megyei könyvtár szerepet erősíti, rendszerszemléletű együttműködést, szaktudásfejlesztést kínál a megye könyvtárainak.

2006 őszén indult útjára a Berzsenyi Dániel Könyvtár gyerekeknek szóló, olvasásnépszerűsítő programsorozata, a Meseláda. A Szombathely környéki településeken fõként alsó tagozatos iskolásoknak tervezett foglalkozás a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulása támogatásával valósulhat meg. A Meseláda összesen 10 meséből áll, melyek között megtalálhatók a magyar népmesék éppúgy, mint a világirodalom klasszikus történetei. A foglalkozásokon ezeket dolgozzuk fel meséléssel, számos feladattal, játékkal, fejtörővel. Végül a legkülönfélébb kézműves-technikákkal megmintázunk egy mesebeli szereplõt. A foglalkozások olyan népszerűek, hogy a napi szolgálatatások mellett csak szoros beosztással tudunk eleget tenni a felkéréseknek.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár elérhetőségei

Címe: Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
Telefon: 94/513 530
Központi honlap: www.bdmk.hu
Vasi digitális könyvtár: www.vasidigitkonyvtar.hu
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hozzászólások   

0 #1 profile 2018-11-01 15:39
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 359 vendég és 0 tag böngészi