Figyelemre méltó rendezvénynek ad helyet ezekben a napokban Nyíregyháza és Beregszász. Ebben a két városban rendezik meg ugyanis a XII. Országos népmese-konferenciát, A népmese napja 2016 rangos összejövetelt. A népmesének szentelt nap időpontja nem véletlen, hisz a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapja a kiválasztott dátum.

A népmese-konferencia csütörtökön délelőtt kezdődött Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol pénteken 9-től 18 óráig meseprogram lesz, amelyhez az egész város csatlakozik. Reggeltől estig óvodai, iskolai csoportokat várnak.

A csütörtöki konferencián Szabad Boglárka néprajzkutató a Mérföldkövek a népmesemondás új életében, Helmich Katalin pedig A mese összeköt címmel beszélt a témáról. Hermann Zoltán egyetemi docens a mesemondásnak és a gyermekirodalomnak a magyar felsőoktatásban betöltött szerepéről szólt. A népmesék pedagógiai értékeire hívta fel a figyelmet Jenei Teréz főiskolai tanár, majd A mese mint összekötő kapocs gyerekek, szülők és pedagógusok között címmel tartott előadást Kerekes Valéria egyetemi tanársegéd.

A rendezvény átnyúlik a határon is, és Kárpátalján, Beregszászban is hasonló programsorozat zajlik a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskolán. Nagy érdeklődés kísérte a mesemondó versenyt is, és a vendégek megismerkedhettek a térség szájhagyomány útján terjedő népmeséivel is.

Forrás: Magyar Idők,

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Dr. Vraukóné Lukács Ilona, elnök
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 270 vendég és 0 tag böngészi