2018. 08. 14.

A PISA 2015 eredményei és tennivalóink

E kis kötetben az Országos Széchényi Könyvtárban – 2017. május 2-án – a Magyar Olvasástársaság által kezdeményezett és szervezett szakmai kerekasztal-beszélgetésen elhangzottak szerkesztett szövegei olvashatók. A műhelyvita – amelynek apropóját az utolsó PISA-mérés adta – résztvevői fele-fele arányban független szakértők, valamint a Magyar Olvasástársaság korábbi elnökei voltak.

A PISA-sokk után

Lehet, hogy szükséges egy igazán rossz eredmény ahhoz, hogy Magyarországon a korábbinál tudatosabb, koherensebb beavatkozások segítsék a szövegértés fejlesztését? Ha így van, akkor megvan a muníció a fejlõdéshez…

E kötet íróit a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) vezetõi kérték fel, hogy egy mûhelyvita keretében mondják el véleményüket, tapasztalataikat a legutolsó PISA-méréssel kapcsolatban. Úgy éreztük, az ott összegyûlt szakmai anyag nagyobb nyilvánosságot érdemel annál, mint hogy egy-egy honlapon elhelyezzük. A tét ugyanis óriási: az, hogy a jelenleg lemaradni látszó társadalmi csoport tagjai végképp leszakadnak-e az olvasni tudó, a különbözõ típusú szövegekbõl önálló ismeretszerzésre képes, „literátus” emberektõl. Ez mindannyiunk felelõssége, kinek-kinek a saját szakterületén kell dolgozni azon, hogy ez ne történjen meg.

A Kaposvári Egyetem Roma Szakkollégiuma a Magyar Olvasástársasággal összefogva e szakmai anyag közzétételével talán segíthet a megoldásban.

A könyv végén egy „javaslatcsomagot” is megfogalmaztunk, bízva abban, hogy döntéshozók, felelõs értelmiségiek kezébe kerülve ezekbõl programok, kezdeményezések, akciók lesznek, s a mostantól számított második-harmadik PISA-mérés után már csak annyi dolgunk lesz, hogy az eredményekkel büszkélkedjünk, s átadjuk sikeres programjainkat a nálunk gyengébben teljesítõknek.


2017. 01. 28.

Megvásárolhatók Budapesten a HUNRA könyvei

Hunra Kie az olvasas BORITO B1Egy felajánlásnak köszönhetően mostantól Budapesten is megvehetők a Magyar Olvasástársaság kiadványai. A Könyv és lélek, illetve a Kié az olvasás? című köteteket kereshetik a Széfek.eu, Fémszekrények.eu cégnél.
Az érdeklődők e-mailben és telefonon is információt kaphatnak:
Varga Gabriella (varga.gabriella kukac femszekrenyek.eu) Telefon: +36-1-920-2686
1165 Budapest Budapesti út 147. É/2–5. Hétfő–csütörtök: 8.00–16.00
Térkép: http://www.femszekrenyek.eu/vevoszolgalat.html

A Kié az olvasás? című, az olvasóvá nevelésről szóló kötet 800 Ft-ért kapható.Hunra Konyv es lelek BORITO B1
A könyvről recenzió olvasható például itt:
http://ki.oszk.hu/3k/2014/06/kie-az-olvasas/

A Könyv és lélek témája a biblioterápia, és 1200 Ft-ba kerül.
Recenzió itt található róla:
http://ki.oszk.hu/kf/2015/10/konyv-es-lelek-%E2%80%93-az-elso-ma%C2%ADgyar-biblioterapias-kon%C2%ADfe%C2%ADren%C2%ADcia-kotetenek-margojara/
2017 első negyedévében aki mindkét kötet megvásárolja, ajándékba kapja meg a Már tudok olvasni? című kötetünket, amely szövegértéssel kapcsolatos tanulmányokat tartalmaz.

Kiadványaink postán is megrendelhetők (500Ft-os postaköltséggel) az alábbi címeken:

Gosztonyi Enikő
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
Nyíregyháza 4400, Szabadság tér 2.
gosztika69 kukac gmail.com


HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 1336 vendég és 0 tag böngészi