HUNRA Hírlevél 2017/01

Nyomtatás
 

Magyar Olvasástársaság – HUNRA

Hírlevél, 2017/01

 
---
banner
---
 

A Magyar Olvasástársaság 2016-os tevékenységéről

•    A HUNRA 2016-ban is négy alkalommal tartott tanácsülést: januárban, májusban, augusztusban és decemberben.
 
•    A HUNRA vezetője részt vett Az Év Gyerekkönyve-díj zsűrijének munkájában.

•    Július 8-án részt vettünk a Magyar Könyvtárosok Egyesülete veszprémi vándorgyűlésén.

•    Július 13–17-ig egy NKA-pályázatnak köszönhetően a Haszmann Pál Egyesülettel közösen olvasótábort szervez­tünk Alsócsernátonban, Székelyföldön. A táborban 21 gyerek vett részt az irodalmi és kézműves-foglalkozásokon.

•    Szeptember 8-án az olvasás világnapja alkalmából szervezett beszélgetésen vettünk részt az OFI meghívásának köszönhetően.

•    Idén két helyszínre és a korábbiakban megszokott színes, gazdag programokkal vártuk a mesék barátait A népmese napja apropóján.
Szeptember 29-én Nyíregyháza és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vendégei voltunk. A köszöntők után egy helyi kisdiák (Vitál Bianka) szórakoztatta a közönséget, majd Szabad Boglárka, a Hagyományok Háza munkatársa beszélt az országos népmese-stratégiáról. Az előadás után élénk beszélgetés alakult ki a jelenlévők között, s nemcsak problémafelvetések, de megoldási javaslatok is elhangzottak arra vonatkozóan, hogy kerülhetnének, gyermekeink, unokáink, diákjaink aktív kapcsolatba a mesékkel.
Ugyancsak sok konkrétumról mesélt Helmich Katalin, a Petőfi Irodalmi Múzeum Mesemúzeumának vezetője, amikor bemutatta intézménye történetét, működését és terveit is.
A szünet után egy helyi tanító szakos hallgató, Balázs Dávid mesélt.
Hermann Zoltán, a Károli Egyetem kutatója referátumában a mesemondás helyét kereste a felsőoktatási képzésekben, különösen a pedagógusképzésben. Felvetéseit ugyancsak hasznos párbeszéd követte.
Jenei Teréz, a Nyíregyházi Egyetem oktatója a népmesék pedagógiai értékeiről beszélt, hangsúlyozva többek között a fontos különbséget a ‚didaxis’ és a ‚tanulság’ között.
Záró előadásában Kerekes Valéria egyetemi oktató, drámapedagógus egy készülő kutatásról, illetve a már meglévő eredményekről mesélt. Jelenlegi adataikból kiderült az – az egyébként nem meglepő tény – is, hogy a szülők többsége fél a fejből meséléstől.
A kicsit kalandos határátkelés után a konferencia szervezői és előadói ezután Beregszászon rendezkedtek be.
Szeptember 30-án, pénteken a II. Rákóczi Ferenc Főiskolán folytatódtak a programok.
A megnyitó után Orosz Ildikó rektor asszony az áttriumban elhelyezett mesekúthoz invitálta a jelenlévőket, s többek között az alkotó, ifj. Hidi Endre jelenlétében avatták föl a mesét és vizet egyaránt bőven kínáló alkotást.
Ezután az egy nappal korábbi mesemondó verseny helyezettjei adtak ízelítőt tudásukból, s ekkor kapták meg a jutalmaikat is a HUNRA-tól és a Kárpátaljai magyar iskolai Könyvtárakért Alapítványtól. Majd Csernik Szende székely mesemondó, lábbábos varázsolta el a mintegy kétszáz gyermekből és ötven felnőttből álló közönséget.
A szakmai előadásokat Agócs Gergely (Hagyományok Háza), Kovács Marianna (Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta) és Kész Margit (II. Rákóczi Ferenc Fősikola) tartották. Ezekben szó esett az élőszavas mesemondás erényeiről, annak pozitív hatásairól és lehetséges helyéről is. A konferencia helyi előadója pedig – a hagyományokhoz híven – a környék mesevilágát mutatta be.
•     Novemberben Közgyűlést is tartottunk, az ünnepi eseményen új elnököt választott a Társaság.
A 25. születésnapját ünneplő HUNRA székhelyére, a Budavári Palotába (az Országos Széchényi Könyvtárba) hívta össze tagságát.
A negyedszázados jubileum kapcsán először Lackfi János író-költő előadását hallhatták az érdeklődők – szokás szerint sok humorral és versekkel „fűszerezve” –, majd dr. Szabó Ildikó beszélt az elmúlt évtized európai és magyarországi szövegértés-fejlesztő projektjeiről, programjairól.
Ezután bemutatkoztak a lejárt mandátumú tisztségviselők lehetséges utódai, s megkezdődött a voksolás. Végül egyhangú szavazás után a Társaság új elnöke dr. Vraukóné Lukács Ilona lett, aki eddig tanácstagként szolgálta az egyesületet. Dr. Gombos Péter az eddigi vezető, alelnök lett, új vezetőségi tagnak pedig dr. Béres Juditot, dr. Dobszay Ambrust, Hevérné Kanyó Andreát és dr. Juhász Valériát választották meg; és ismét van titkára egyesületünknek, Gosztonyi Enikő személyében.

•     Elindult a HUNRA kiadványainak budapesti árusítása. Köteteinket interneten, telefonon és személyesen is meg lehet rendelni.


Tervek, programok 2017-re

•     2017. április 8-án a cigányság világnapja alkalmából konferenciát szervezünk Kaposváron, a helyi Kaposvári Egyetem Roma Szakkollégiummal együttműködve. A konferencia előadói és témái:
Hummelné Oláh Éva: „Amit a lélek kíván.” Programok, kezdeményezések roma/cigány gyerekek számára
Deme Dóra: Egy roma szakkollégium működésének tapasztalatai
Oláh Róbert: „De volt mag, amely jó földbe hullott.” (Márk 4,8) – Az Evangélikus Roma Szakkollégium küldetése hallgatói és dolgozói szemmel
K. Nagy Emese: Méltányosság mindenkinek
Orsós Anna: A beás nyelv jelene és jövője

•    Szervezetünk, céljainak megvalósításában erőteljesen kíván támaszkodni pedagógusokra, könyvtárosokra. Munkájuk segítése céljából a HUNRA szakemberei a megyei Pedagógiai Oktatási Központokkal (POK) együttműködve előadásokat tartanak a szövegértés-fejlesztés terén lehetséges/szükséges tevékenységekről, munkáról. A megyei POK-oknak kiajánlott előadások honlapunkon is megtalálhatók.

•    A PISA-felméréseredménye és ami mögötte van címmel kerekasztal-beszélgetést szervezünk május 2-ra.

•    Idén is a Hagyományok Házával közösen szervezzük A népmese napja országos konferenciáját

•    A XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz kapcsolódva támogatjuk három helyszínen író-olvasó találkozók megszervezését. Marta Huke és Tor Eystein Overas író, kritikus Norvégiából a Pest Megyei Könyvtár, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, ill. a Lágymányosi Bárdos Lajos Gimnázium vendégei lesznek.


•    A Falvak Kultúrájáért Alapítvánnyal, Anyanyelvi Konferencia/A Magyar Nyelv és Kultúra nemzetközi Társaságával és a Kárpátaljai Magyar iskolai Könyvtárral anyanyelvi- és olvasótábor szervezése első sorban határon túli fiatalok (10-15) részére Aranyosszigeten (Aranyosapáti)
•     A reformáció évfordulója kapcsán – egy nyertes pályázatnak köszönhetően – A reformáció öröksége címmel szervezünk konferenciát. A megvalósításban Sonkád önkormányzatával és a nemzeti pedagógus Karral működünk együtt.


Pályázatok, melyeket beadtunk

Reformációs Emlékbizottság (REB) programtámogatásra kiírt pályázata – eredményes
Civil szervezetek működési célú  támogatása  (NEA) – eredményes
Civil szervezetek szakmai programjának támogatása (NEA) – várólista
A népmese napja 2017. – XIII. Országos népmese-konferencia megrendezésére (NKA) – folyamatban


Együttműködési megállapodások

Falvak Kultúrájáért Alapítvány – aláírva
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – Az én könyvtáram c. pályázati programra – aláírva
Oktatási Hivatal – előkészítés alatt
A Magyar nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága/Anyanyelvi Konferencia – előkészítés alatt


Látni és látszani  – Sajtó - Honlap - Facebook - PR

Sajtómegjelenés almenüpontot nyitottunk honlapunkon a  Rólunk menüpontban, hogy a HUNRA-val kapcsolatos sajtóanyagokat együtt láttassuk.
A Kezdőlapon folytatjuk a szakmai sajtóból való válogatások közzétételét. A felület sok tekintetben meg is újult.  Kiadványainkról külön menüpontban tájékoztatjuk a látogatót. Komoly rendezésen esett át a regisztrációs/tagnyilvántartási felület is és folyamatosan bővítjük kiajánlott Előadásaink sorát is. A kiírásoknak megfelelően a Pályázataink is helyet kaptak, s Partnereink egy menüben találhatók meg. Adószámunkat sem kell keresni, a Kezdőoldalon mindenki láthatja.
Facebook-oldalunkon is rendszeresen közzétesszük a legfrissebb híreket, meghívókat, beszámolunk eseményekről.
Reklámanyagainkat – tollat, kártya­naptárat, könyvjelzőt – programjainkon tudatosan használjuk. A sajtóban való megjelenés lehetőségét igyekszünk kihasználni és keresni is azokat.


Tanácsülések

2017.  február 4., Budapest OSZK
2017.  április  8., Kaposvár
2017.  augusztus  26., Sonkád
2017. november 11., Budapest OSZK


Közgyűlés

2017. november 11., Budapest OSZK


Hasznos tudnivalók

Honlapunkon a regisztráció 30 napig él atagdíjbefizetése nélkül. Ezen idő eltelte után, amennyiben nem érkezik meg a tagdíj az egyesület számlájára, a regisztráció érvényét veszíti. (11600006-00000000-40427461), a tagsági igényt újból regisztrációval lehet kezdeményezni.
Ettől az évtől a tagdíjbefizetés csak elektronikus formában oldható meg, s a tagság nem naptári évre szól, hanem a befizetés napjától egy évre. A regisztrációval, tagnyilvántartással kapcsolatban Gosztonyi Enikőhöz (gosztonyi.eniko@mzsk.hu; 70/436-0722) lehet fordulni.


Ízelítő honlapunk tartalmából:


Idézetek az olvasásról - a HUNRA 2019-es asztali naptárához

szófelhő

Egyesületünk tanácsa úgy döntött, hogy egy 2019. évi asztali naptárral ajándékozza meg tagjait, partnereit.
Ahhoz, hogy ez az egyébként egyszerű asztali naptár egyéni, HUNRA - arculatot kapjon, az egyesület tagjainak segítségét is kértük; küldjenek olvasással kapcsolatos idézeteket.

Versenyt is hirdettünk. Az első tíz beküldő a saját naptárán kívül 10, 9, 8, 7,..... db naptárat kap ajándékba. A válogatásba bekerülő idézetek beküldői között pedig egy 5.000.- Ft értékű könyvutalványt sorsoltunk ki.

Köszönet mindazoknak, akik odafigyeltek felhívásunkra, s fontosnak 
tartották munkánk segítését!


Az idézetek beküldésben a leggyorsabbak voltak:

1. Nagy Attila           
2. Nógrádi Gábor         
3. Dr. Fábiánné Ibolya   
4. Werner Ákos           
5. Dr. Hász Erzsébet     
6. Gönczi Judit           
7. Keresztes Annamária   
8. Kovács Ferenc         
9. Gyermánné Huga Ibolya 
10. Félixné Oravecz Márta 

Bár az idézetek számát illetően semmi kitétel nem volt a felhívásban, de szeretnénk köszönetet mondani Heffner Annának, aki 19, és Nógrádi Gábornak, aki 14 idézetet küldött be, melyek majdnem kivétel nélkül bekerültek a listában, hogy a naptárba kerüljenek.
Heffner Annának szeretnénk ezt megköszönni 5 db, s Nógrádi Gábornak is újabb 5 db  naptárral. Bízunk abban, hogy az Ő "olvasó nagycsaládjukban" lesz ezeknek helye!


Mivel első körben kevés visszajelzést/idézetet kaptunk, ezért felhívásunkat elküldtük az Olvass többet! vetélkedő egykori nyerteseinek is (7 főtől érkezett idézet). Az 5.000.- Ft-os könyvutalvány tulajdonosa közülük került ki: Fazekas Melinda, az ócsai Bolyai János Gimnázium egykori tanulója. Biztosak vagyunk abban, hogy ez is jó helyre kerül. 

Továbbá mindenkink, aki küldött be idézetet, az alanyi/tagsági jogon járó 1 naptár mellé még 1 plusz példányt felajánlunk ajándékba. 
(Összesen 16 fő)

Gratulálunk a gyorsaknak, a bőséggel adakozóknak és a szerencsés nyertesnek is!

Az a kérésünk, hogy  egy naptárat, mint meghívót ajándékozza tovább családtagjának, munkatársának, barátjának, diákjának stb., hogy  2019-ben csatlakozzon hozzánk, segítse Ő is munkánkat aktív közreműködéssel,  vagy csak csendes  részvétellel.

A naptárakat a 2019. január 12-i közgyűlésen lehet majd átvenni.


„Tündérolvasók” országos szövegértési verseny - 2018-2019. tanév

Magyar Olvasástársaság (HUNRA) fővédnökségével

PTKKKM Kecskés Gyula Városi Könyvtár Tagintézmény
Püspökladány

tündérolvasók

Pályázati felhívás

 ”Tündérolvasók” elnevezésű szövegértési versenyünket immár nyolcadik
alkalommal hirdetjük meg - második éve a Magyar Olvasástársaság fővédnökségével -, a
hazai általános iskolák felső tagozatos tanulói, illetve más iskolatípus ennek
megfelelő korosztálya számára.


Célunk egyrészt a gyermekek szövegértési és olvasási készségének fejlesztése.
Másrészt az adott olvasmányok írójával történő személyes találkozás révén a mai magyar
gyermekirodalom alkotásainak élményközpontú megismertetése és az olvasás
népszerűsítése.


Versenyünk munkaformáját tekintve csoportmunka (2-3 fő/csapat). Bár több csapat
jelentkezését is elfogadjuk ugyanabból az intézményből, azonban a szóbeli döntőn
közülük egy képviselheti az adott intézményt.


A két levelezős fordulóból és egy szóbeli döntőből álló megmérettetés során
fordulónként kettő, elsősorban kortárs, magyar irodalmi mű elolvasása és játékos
feldolgozása vár a jelentkezőkre. Az összesítésben legtöbb pontot elért tíz csapat ezt
követően szóbeli döntőn mérheti össze tudását Püspökladányban.


A résztvevők számára a nevezési/regisztrációs időszak lezárását követően
elektronikus formában juttatjuk el az egyes fordulók feladatlapjait, melyeknek
feladattípusait (szókereső, képrejtvény, helyszínelő, szereplőválogató, hasonlatkereső,
stb.) úgy igyekezünk összeállítani, hogy egyrészt nehézségi fokukat tekintve
megfeleljenek az adott korosztály képességeinek, másrészt játékosságukkal élménnyé
tegyék az adott mű befogadását és feldolgozását.

A verseny ütemezése

Versenyünk a tanév rendjébe illeszkedve, 2018 novemberétől 2019 márciusáig tart.

Nevezési határidő: 2018. november 16. Nevezési díj: 3000.- Ft/ csapat

1. forduló:

2018. november 19 - 2019. január 04. (postára adási határidő!)

Téma: Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István: Időfutár 1. A körző titka

(Témafelelős: Koroknainé Kerekes Mária Zita)

Patrick J. Morrison:Nostredamus levelei 1 (Bukros Zsolt) A holló hatalmában

(Témafelelős: Mészáros Eszter)

2. forduló:

2019. január 14 - 2019. március 01. (postára adási határidő!)

Téma: Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István-Vészits Andrea: Időfutár 2. A királynő palástja 

(Témafelelős: Megyaszai Szilvia)

Patrick J. Morrison:Nostredamus levelei 2. (Bukros Zsolt) A Monarchia markában

(Témafelelős: Andrási Istvánné, Tünde )

 

Szóbeli döntő: 2019. március 29. (Íróvendég közreműködésével.)

A szóbeli döntőbe jutott (10), valamint további tízenöt eredményesen szereplő csapat tagjainak díjazása: értékes könyvcsomagok az elért helyezésnek megfelelően.

Kérjük a kitöltött feladatlapokat a határidőt betartva postai úton visszajuttatni.

Az egyes fordulók eredményeiről e-mailben adunk tájékoztatást.

A jelentkezés és a részvétel feltételei

A versenyre a mellékelt Jelentkezési lap kitöltésével és határidőre (postai vagy elektronikus úton) történő eljuttatásával, és a nevezési díj befizetésével lehet benevezni. Mivel az egyes csapatok fantázianevük, jeligéjük alapján kerülnek nyilvántartásba, ezért kérjük, jegyezzék azt meg, és a verseny során ne változtassák! (Felhívjuk figyelmüket az ötletes, egyedi nevek használatára, s kérjük kerüljék a pl. Könyvmoly, Könyvkukac megnevezéseket!)

Verenyünk során bármilyen felmerülő kérdésükkel keressék az alábbi szervező könyvtárosokat: 

Andrási Istvánné, Tünde, Koroknainé Kerekes Mária Zita, Megyaszai Szilvia, Mészáros Eszter

Elérhetőségek: szovegerto.tunderolvasok@gmail.com 

Tel.: +36 54/ 451-093

Püspökladány, 2018. november 05.

                                                                                                                          Tányér József

                                                                                                                        intézményvezető

Jelentkezési lap letöltése


Kötelező olvasmányok online

olvasás képernyőrőlAz iskolai könyvtár lassan halódik, de legalábbis átértékelődik a digitális világban. Elmúlt az a gyomorszorító érzés, amit az áhított, és/vagy kötelezően elolvasandó könyv hiánya okozott a polcok böngészése közben. Ha nem ott kapnák a diákok az iskolai könyveket, és nem működne könyvraktárként, tényleg nehéz lenne funkciót találni neki. A kötelező olvasmányok manapság egészen biztosan elérhetőek online (főleg a klasszikusok, akiket már a jog sem véd). Nem nehéz ezeket megtalálni, mégis hasznos lehet egy olyan lista, ahol az összes egybe van gyűjtve. Nos, ma egy ilyen listát ajánlunk,ahonnan az összes kötelezőt letölthetjük, vagy online olvashatjuk.

http://www.tanarblog.hu/cikk/kotelezo-olvasmanyok-online


Ha van belső késztetés, élvezetes lesz az olvasás - Beszélgetés Keresztfalviné Ilyés Renátával

olvasó diákokSzabad-e lerövidíteni az iskolai kötelezőket? Hogy lehet segíteni az olvasási nehézséggel küszködő diákoknak? Milyenek legyenek a jövő könyvtárai? Hogyan hozható közös nevezőre a digitális kultúra és a Gutenberg-galaxis? Élménypedagógus-rovatunkban Keresztfalviné Ilyés Renáta könyvtárostanárral, tanulásmódszertan-trénerrel beszélgettünk az olvasási szokások megváltozásáról és arról, hogy is kerül nála a gerinctorna a könyvtárba.

Sorozatunkban olyan pedagógusokat keresünk fel, akik nem félnek újítani, a tantermi kereteket tágítva új alapokra helyezni az oktatást. Bemutattunk már Jocó bától, az „ország tetkós töritanárától” kezdve Joós Andreán, az élménybiológia kitalálóján át Fegyverneki Gergő, „digitális idegenvezetőig” számos kiváló szakembert, most pedig Keresztfalviné Ilyés Renáta, könyvtárostanárral, informatikus-könyvtárossal ültünk le beszélgetni. Renáta jelenleg az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskolában tanít informatikát, de tart tanulásmódszertani foglalkozásokat is, számos szakmai munka szerzője, az Az év ígéretes könyvtárostanára emlékérem kitüntetettje.


Bővebben...

Digitális olvasás – új készség, amit most megtanulhat, és taníthat is!

kotelezo olvasmanyok okostelefononNagyon sokat beszélünk a “digitális benszülött” gyerekekről, akik  “már nem olvasnak annyit”, mint a korábbi generációk. A Bookr Kids Applikációban a szöveg olvasás élménye és a hangos szövegértés is megmaradt, párhuzamosan fejleszthető ez a  két készség. Miért tartották szükségesnek, fontosnak ezt a témát,  és miért kezdték el ilyen módon kifejleszteni a  Bookr Kids applikációt. Hogyan vezetett ide az útVálaszol Horváth Dorka, a Bookr Kids alapító-ügyvezető igazgatója.

https://moderniskola.hu/2018/10/digitalis-olvasas-uj-keszseg-amit-most-megtanulhat-es-a-digitalis-benszulotteket-is-fejlesztheti/

 


 
--
www.hunra.hu | Magyar Olvasástársaság a Facebookon is!
--
Powered by AcyMailing