HUNRA Hírlevél - 2011. szeptember (2011-09-15 23:08:09)

Nyomtatás
 

HUNRA Hírlevél - 2011. szeptember

 

 
---
banner
---
 
HUNRA HÍRLEVÉL 2011. szeptember
Magyar Olvasástársaság – HUNRA 
1827 Budapest, OSZK, Budavári Palota, F épület
www.hunra.hu

 
Örömmel köszöntjük társaságunk tagjait 2011. második hírlevelében. Remélhetőleg kellemesen, tartalmasan telt a nyár és új élményekkel gazdagodva folytathatjuk mindennapjainkat. 

A hírlevél tartalma:    

–    VII. Országos népmese-konferencia

        20 éves a Magyar Olvasástársaság

        Olvasó-társak felkészítése

        Konferenciabeszámoló

        2012-es konferenciák

 
 
VII. Országos népmese-konferencia
 

2011. szeptember 23 – 24. VII. Országos népmese-konferencia: A népmese az olvasás táltos lova címmel, konferenciát szervezünk Egerben, társszervezőink: a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, az Eszterházy Károly Főiskola és az egri Benedek Elek Óvoda, melynek központi témája az Early literacy, az olvasás korai előkészítése lesz.„Kulturális és lelki örökségünk ápolása, továbbadása egészségünk záloga. Múltunkban gyökerező jelenünk a jövőnk legerősebb tartópillére. Állandóan jelenvaló, az egyes generációk értelmezésében újra feléledő és újjászülető népmeséink fényes példái az átörökítésnek, a túlélésnek. Bennük rejteznek kincseink és titkos erőink.” 

A konferencia első napján az olvasóvá nevelésről, a gyermeki meseértelmezésről, a szülői háttérről, a mesekönyvek kiadásáról és a mesének a mindennapi életben játszott szerepéről beszélnek a szakemberek. Az előadók között lesz irodalmár, könyvtáros, pedagógus, néprajzkutató, pszichológus, szerkesztő és intézményvezető. A programot változatos mesemondások és zenélések, fogadás és Mesekocsma is színesíti. A második napon a mesélés gyakorlati változatairól lesz szó, szakmai vitára bocsátva a szóbeli mesélés és a felolvasás lehetőségeit.

A honlapon lehet hivatalosan jelentkezni szeptember 15.-ig:http://nepmesenapja2011.ektf.hu/felhivas

 
 
 
20 éves a Magyar Olvasástársaság!
 
Örömmel hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy idén a Magyar Olvasástársaság már 20. születésnapját ünnepelheti! Megalakulásunk 1991. október 31-én, délután az OSZK VIII. emeleti társalgójában, 64 fő részvételével történt, majd a hivatalos bírósági bejegyzést követően 1992. február 28–29.-én szerveztük meg első közgyűlésünket, melynek címe „Olvasásra nevelés és pedagógusképzés” volt.2011. november 19-én megemlékezésül ünnepi közgyűlést tartunk, érdekes előadásokkal bevezetve az OSZK-banTovábbi részletekről honlapunkon tájékozódhatnak, hamarosan.
 
 
 
Olvasó-társak
 
2011. október 15-én az Országos Széchenyi Könyvtárban kerül megrendezésre az Olvasó-társ konferencia. Az „Olvasó-társ” mozgalom ebben az évben is folytatódott.A Magyar Olvasástársaság olyan céllal indította el a mozgalmat, hogy a könyv nélküli vagy kevés könyv között felnövő, illetve alkalmilag ilyen helyzetben lévő gyermekeknek is lehetőséget adjanak betűgazdag környezet megismerésére. Szeretnénk, ha a mesék, a könyvek, a könyvtárak világa ismerős, barátságos környezetet, közeget jelentene e gyermekek számára, s a mesék, meseregények a szórakoztatás eszközeivé váljanak számukra. 2010-ben a program három területen indult el: az SOS Gyermekfalu lakóinak, a hátrányos helyzetű, főleg roma családok gyermekeinek és a tartósan kórházi ápolásra szoruló gyermekeknek olvastak fel lelkes és képzett önkénteseink, elsősorban egyetemisták. További részletek a programról honlapunkon olvashatók
 
 
 
 Konferencia beszámoló
 
Az olvasás össztantárgyi feladat címmel 2011 május 13–14-én országos szakmai konferenciát szerveztünk a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központtal, a Berzsenyi Dániel Könyvtárral, a SEK Egyetemi Könyvtárával, a Könyvtárostanárok Egyesületével összefogva közösen Szombathelyen. A 160 fős közönség 4 szekcióban összesen 51 előadást hallhatott. Az elhangzottak javának szerkesztett változata rövidesen gyűjteményes kötetben megjelenik. Bővebbenitt olvashatnak erről. https://sites.google.com/site/hunrakonferencia2011/
 
 
 
 2012. programtervezet
 

2012. május 18–19 Nyíregyháza: Olvasás-könyvtár-iskola-cigányság

2012. szeptember 28–29 Kaposvár: VIII. Országos népmese-konferencia

További részletekről, olvasással és a Társasággal kapcsolatos friss hírekről, honlapunkon tájékozódhat.

 
--
www.hunra.hu | Magyar Olvasástársaság a Facebookon is!
--
Powered by AcyMailing
Csatolások
hunra-2011-2.doc