A népmese napja 2011 - felhívás (2011-06-08 22:14:51)

Nyomtatás
 

A népmese napja 2011 - felhívás

 

 
---
banner
---
 

A népmese az olvasás táltos lova

Kulturális és lelki örökségünk ápolása, továbbadása egészségünk záloga. Múltunkban gyökerező jelenünk a jövőnk legerősebb tartópillére. Állandóan jelenvaló, az egyes generációk értelmezésében újra feléledő és újjászülető népmeséink fényes példái az átörökítésnek, a túlélésnek. Bennük rejteznek kincseink és titkos erőink.

A mindig sikeresen küzdő mesehősök példáját követte Benedek Elek, aki egyszerre volt újságíró, író, szerkesztő, kiadó, művelődés- és oktatáspolitikus, országgyűlési képviselő, mesegyűjtő, mesemondó. Egyik legjelentősebb magyar mesegyűjtőként korának igényeire és lehetőségeire válaszul írásban rögzítette örökségünk egy részét. Gyűjtő és alkotó munkája példaképünk a felelősségteljes nevelés és szellemi örökségünk ápolása terén. Elek apó születésének napján a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére rendezzük immár hetedszer hetedhét országra szóló ünnepünket, „A népmese napját”.    

A népmese lelkünk tápláléka, amely a súlyosabb ráébredéseknél a lelket csodákkal könnyíti, a nehézségeknél rejtett segítőket ad, és a mindennapok szigorára a határtalan szabadsággal felel. Szabadságunk van abban, hogy a mese szövetébe rejtező örökségünkből és táplálékunkból mennyit és mit látunk meg. Ha felülünk a népmese táltos lovára, megmutatja, mit kell tennie a szerencséjét keresőnek, az elüldözöttnek és annak, aki valaminek híján van. A mesehősök figyelő szemmel és nyitott szívvel haladnak útjukon, akárcsak a rácsodálkozó és útját kereső gyermek. Ha így hallgatjuk a mesét, saját csodatevő segítőinket találjuk meg benne. A legapróbb mesehallgatók, a kamaszok, a szülők és nagyszülők számára mindennapi táplálék a mese, ugyanakkor pótolhatatlan és utánozhatatlan élményt adó utazás.

Felkérjük az iskolák, könyvtárak, közintézmények vezetőit és elhivatott munkatársait, valamint a családok apraját, nagyját, hogy forduljanak ezen alkalomból a mesék felé. Meséljen mindenki!  Mondjuk, hallgassuk, olvassuk, játsszuk, éljük a mesét! Meséink megszólaltatják a múlt és jelen bölcsességét, a csodák nevetéssel, bátorsággal és erővel töltenek el bennünket. Szülessen meg köztünk a mese, hogy gazdagodhassunk tudással, egészséggel és csodatevő örömmel! 

Ebben az évben „A népmese napját” a korai olvasásfejlesztés jegyében ünnepeljük. A mesebeli gyerekek első 7 napja a gyerekkor 7 évének fontosságára emlékeztet. Az olvasás világában segítő, tanító táltosunkként repítenek a népmesék. A kisgyermek korban hallott, majd egyre jobban megismert mesék a későbbi sikeres próbatételek zálogai. Így adnak az anyák hamuba sült pogácsát, s az apák felszerszámozott lovat gyerekeiknek!

A VII. Országos népmese konferencia helyszíne Eger, a rendezvény társszervezői a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár, az Eszterházy Károly Főiskola és a Benedek Elek Óvoda, támogató az Egri Kulturális és Művészeti Központ. 2011. július 1-től, programunk részleteiről www.hunra.hu, „Konferenciák – Eger 2011” menüpontban tájékozódhat.

Csatlakozási szándékát és a tervezett rendezvény rövid leírását kérjük, küldje el anepmesenapja@gmail.com címre, hogy a Magyar Olvasástársaság honlapján közzétehessük.

 
--
www.hunra.hu | Magyar Olvasástársaság a Facebookon is!
--
Powered by AcyMailing