Az Olvasás sokfélesége - Sajtóanyag (2012-05-26 19:24:26)

Nyomtatás
 

Az Olvasás sokfélesége - Sajtóanyag

 

 
---
banner
---
  Magyar Olvasástársaság – HUNRA – több mint két évtizede képviseli az olvasás sokféleségének eszményét, azt az alapelvet, amely szerint az „olvasás mindenkié”, a társadalom valamennyi tagjáé, gyerekeké, felnőtteké, iskolán kívülieké, olvasási nehézségekkel küszködőké, magyar és nem magyar anyanyelvűeké, szegényeké és jómódúaké egyaránt. 
Ennek szellemében rendezzük meg 2012. június 1-jén a budapesti Szent István Gimnáziumban az Olvasó-társ programunk önkéntesképzését, június 2-án az Országos Széchényi Könyvtárban pedig szokásos, éves szakmai konferenciánkat „Az olvasás sokfélesége: Konferencia az olvasás népszerűsítéséért” címmel. A konferencián az olvasás szociológiai, pszichológiai, nyelvészeti, pedagógiai és gyógypedagógiai aspektusait kívánjuk megvilágítani. Meghívott előadóink Balázs Géza, Kamarás István, Z. Karvalics László, Bartos Éva, Fenyő D. György, Orbán Gyöngyi és még több más közismert hazai és határon túli szakember. Beszélnek az olvasás tanításának, fejlesztésének, terjesztésének kérdéseiről, közvetlenül vagy áttételesen arra is keresve a választ, miként lehetne a magyar népesség olvasási készségét, s ennek segítségével társadalmi működésének színvonalát, valamint gazdasági teljesítményét javítani, emelni. 
A Szent István Gimnáziumban megrendezendő Olvasó-társ képzés során szerzett igazolvánnyal önkénteseink kórházakban, könyvtárakban szervezhetnek felolvasást. A középiskolákban kötelezően teljesítendő 50 órás önkéntes munka vállalására mutatunk be mintaprogramot. Várjuk a pedagógus kollégák, egyetemisták, középiskolásokjelentkezését, akik szeretnék megismerni az önkéntes felolvasás metodikáját. 
Megtudhatják a program során: Gombos Pétertől: Kik és hol olvastak fel eddig? Kovács Marianntól: Hogyan és mit meséljünk gyerekeknek? Imre Angélától: Hogyan olvassunk fel kórházakban vagy idősebbeknek? Bemutatkozik továbbá a Betűfalóprogramunk is, amelyet kisiskolások számára a Meseutcával közösen fejlesztettünk ki. Főként alsós 1- 4. osztályos diákokat tanító kollégákat és leendő tanítókat várunk ide. 
http://www.meseutca.hu oldalon tájékozódhatnak a MASZRE által támogatott Betűfaló programunkról.
Részletes program a konferenciáról a Magyar Olvasástársaság honlapján olvasható:http://www.hunra.hu/. Olvasásnépszerűsítő programunkat az NKA támogatja!
 
--
www.hunra.hu | Magyar Olvasástársaság a Facebookon is!
--
Powered by AcyMailing
Csatolások
az_olvasas_sokfelesege_sajtoanyag_ok.pdf