Könyvbatyu karácsonyra (Sajtóhír) (2010-12-22 09:46:19)

Nyomtatás
 

Könyvbatyu karácsonyra (Sajtóhír)

 

 
---
banner
---
 

Könyvbatyu karácsonyra

Speciális könyvbatyut kapnak karácsonyra a battonyai SOS gyermekfalu egykori lakói. A Magyar Olvasástársaság Könyvbatyu elnevezésű jótékonysági programjának első ajándékozó akciója keretében három egykori állami gondozott kap könyveket ajándékba 2010. december 22-én 15 órakor Battonyán, az SOS gyermekfalu karácsonyi ünnepségén. A Könyvbatyukat Győri János, a Magyar Olvasástársaság elnöke adja át.

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) tanácsa 2010. január 23-i ülésén döntött úgy, hogy az SOS Gyermekfalvak lakóit könyvadományokkal támogatja. A szervezet a közelmúltban feltérképezte azokat a területeket, rétegeket, korosztályokat, ahol az olvasóvá nevelés területén, az olvasásnépszerűsítésben fehér foltok vannak, így jutott el az SOS gyermekfalvakig. 

A Magyar Olvasástársaság a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok megsegítésére kétféle programjavaslattal állt elő: 

1.      KÖNYVBATYU
A szervezet a Könyvbatyu program keretében olyan fiatalokat ajándékoz meg, akik – koruknál fogva – már elhagyták a gyermekfalut és önálló életet kezdtek. Ők olyan könyveket kapnak, amelyek egy családi könyvtár alapjait képezhetik. (pl.: helyesírási szótár, idegen szavak szótára, szinonima szótár, gyermekkönyvek, regények) 

A Magyar Olvasástársaság első alkalommal 2010. december 22-én,Battonyán adja át az első könyvbatyukat három fiatal számára, akik ebben az évben távoztak a faluból, s már önálló életet kezdtek, esetleg családot is alapítottak. A fiatalok az ünnepi alkalomra meghívást kapnak „volt otthonuktól”.

A könyvek megvásárlásához a Publika Magyar Könyvtári Körtől és aMagyar Könyvtárosok Egyesületétől kaptunk egyszeri pénzbeli támogatást, s a batyu tartalmának növeléséhez Móra Kiadó is hozzájárult.

2.      SOS CSALÁDI KÖNYVTÁR

A Magyar Olvasástársaság az SOS gyermekfalvakban élő „családok” könyvtárainak kialakításában, rendszeres fejlesztésében is részt kíván venni. 

A Magyar Olvasástársaság és a Nemzeti Tankönyvkiadó 2010 őszénegyüttműködési megállapodást kötött az SOS falvak támogatásáról, amelynek értelmében a Magyar Olvasástársaság 2011-es jótékonysági akciói részben a kiadó közreműködésével jönnek létre.

Mindkét program folyamatos éltetése a kiadók és egyéb mecénások támogatásának a függvénye. Bízunk abban, hogy más, az olvasás fontosságát magukénak valló szakmai szervezetek is csatlakoznak az úttörőkhöz, a könyvkiadók megértik az ügy fontosságát és támogatják programunkat.

kontakt: Győri János elnök 20 993 9979, Szerepi Hella titkár 20 9793 014

további info

Magyar Olvasástársaság HUNRA

Publika Magyar Könyvtári kör

Magyar Könyvtárosok Egyesülete

 
--
www.hunra.hu | Magyar Olvasástársaság a Facebookon is!
--
Powered by AcyMailing