2017. 07. 28.

Ötödször is olvasótábor Erdélyben

Hármas összefogással, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Haszmann Pál Múzeum és a HUNRAszervezésében jubileumi, ötödik alkalommal rendeztünk kézműves- és olvasótábort Székelyföldön, Csernátonban. A környéken lakó felsős diákok egy vetélkedőn nyerték a táborozás lehetőségét, s hallatlanul aktívan és kreatívan voltak jelen az öt napban. A régi és kortárs szövegeket egyaránt feldolgozó foglalkozások nemcsak nekik, de a tanároknak (Tolnai Mária és Gombos Péter kaposvári pedagógusok) is nagy élményt jelentettek, a folytatás szinte biztosra vehető.

A gyerekek így emlékeztek vissza az eseményekre:

https://www.youtube.com/watch?v=9esVwvasuic

  


2016. 05. 05.

Lázár Ervinre emlékezve

Május 5-én lenne 80 éves a zseniális író, Lázár Ervin.
Ez alkalomból a Bábszínház és a Móra Kiadó egy emlékműsort szervezett és rögzített, melyet május 5-től minden érdeklődő megnézhet a kiadó honlapján. Ha iskolai órán rendelkezésre áll okostábla, és szeretnének megemlékezést tartani, akkor keressék a www.mora.hu oldalon az ingyenesen letölthető filmet, amely felolvasást, báb- és filmrészleteket tartalmaz.
Ugyancsak a jeles szerzővel kapcsolatos eseményről olvashatnak az alábbi oldalon:

2012. 04. 10.

E-könyvekkel az irodalomért?

Hogy az elektronikus forrásokat (internet, e-könyvek) kedvelők körében népszerű tevékenység az olvasás (az irodalom olvasása is), korábban is tudtuk már. A legújabb amerikai kutatások szerint mindez mérhető is: míg a kizárólag nyomtatott művek iránt érdeklődő személyek átlagosan évente 15 alkotást lapoznak végig, addig az e-kötetek vásárlói átlagosan 24-et.  
Bővebben a felmérésről itt olvashatnak:
http://www.sg.hu/cikkek/88831/az_e_konyvek_nepszerubbe_teszik_az_olvasast

2010. 06. 04.

Cikkajánló: Mit olvasnak ma a kisebbek?

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kölcsönzéseinek adatai alapján állt fel az a rangsor, melyről a Népszabadságban olvashatnak. „A belvárosi kisiskolások kétharmada jár rendszeresen könyvtárba. A legfogékonyabb generáció azonban már rég nem kíváncsi sem Incsu Csunnára, sem a 80 napos Föld körüli utazásra, sőt az igazi Pinocchióra sem. A kedvence egy mozgalmas életű humanoid egér. Miket olvasnak legszívesebben az alsó tagozatosok?”
A teljes cikk elolvasható itt:
http://nol.hu/kult/20100528-a_humanoid_eger_diadalmenete

2009. 07. 10.

Cikkajánló: új Fordulópont

A Fordulópont 2009/2. számában a megszokott színvonalú érdekes, tartalmas írásokkal találkozhatnak az olvasásás, az irodalom rajongói, tanítói.
Két cikket külön is figyelmükbe ajánlunk: 

Szávai Géza: Anyám tyúkja, apám kakasa és gyermekeink irodalma.
In: Fordulópont, 2009. 11. évf. 2.sz. (44. sz.) 9--14.p.
 
Tölgyessy Zsuzsanna: Élményközpontú irodalomtanítás az alsó tagozaton.
In: Fordulópont, 2009. 11. évf. 2. sz. (44. sz.) 97--104.p.

2008. 11. 27.

Olvasás és irodalom

Költői struktúrák leírása: Baudelaire A macskák című költeményének kétféle megközelítése / Michael Riffaterre. In: A modern irodalomtudomány kialakulása / Bókay Antal – Vilcsek Béla, szerk. - Bp: Osiris, 2002.

A képzelet grammatikája : bevezetés a gyermeki történetalkotás művészetébe / Gianni Rodari ford. Garamvölgyi Katalin, Megyeri Zsuzsa (Fordulópont könyvek, 1585-5503) Budapest : Pont, 2001.146, [2] p.

A költői szöveg az olvasás horizontváltásában / Hans Robert Jauss. In: Recepcióelmélet – esztétikai tapasztalat – irodalmi hermeneutika / szerk. KSzZ, Bp: Osiris, 1995.

A szöveg öröme / Roland Barthes. - Bp: Osiris, 1995.

Az olvasás aktusa. Az esztétikai hatás elmélete / Wolfgang Iser. In: Kiss Attila Attila, Kovács Sándor s.k., Odorics Perenc, szerk. Testes könyv I, Szeged: Ictus, 241-265.

Az olvasás bűvészete : szövegjátékok / Hernádi Sándor 2. átd., bőv. kiad. Budapest : Ciceró, 2000, 224 p.

Archívumok / Bényei Tamás Debrecen: Csokonai, 2004.

Újraolvasás. Az olvasás időbeli és térbeli modelljei / Matei Calinescu. In: Literatura 1991/1, p. 5-51.

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Dr. Vraukóné Lukács Ilona, elnök
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 144 vendég és 0 tag böngészi