Fel! Olvasni! – írtuk a Visegrádi Négyek együttműködésében megvalósuló program magyar szórólapjára. Hiszen a kezdeményezés lényege ez lenne: minél több fenőttet rávenni arra, hogy olvasson gyermekeinek, unokáinak, a környezetében lévő 4-10 éveseknek.

Bár a négy ország szervezetei maguk találták ki programjaikat, a kezdés közös volt, 2018. május 28-án Prágában találkozott a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar küldöttség. Az ünnepi programon a Magyar Olvasástársaságot Szinger Veronika, Gombos Péter és Pompor Zoltán képviselték, s kis csapatunk nagyon jó tapasztalatokkal, ötletekkel tért haza. A csehek szervezte esten az ország legismertebb művészei vettek részt. A műsorvezető Martin Dejdar színész volt, és fellépett például a hallatlanul népszerű Mirai zenekar is. De országos, sőt világbajnok sportolók is jelen voltak (Gabriela és Petr Kuokalova), akik nemcsak arról meséltek, hogy számukra miért fontos a mesélés, de olvastak is a jelenlévő, mintegy 200 gyermeknek. Meglepetés műsorszámként a biatlonista Gabi a Mirai együttessel közösen is énekelt – nagy sikert aratva a közönség körében.

Kiderült az is, hogy Csehországban tévés reklámok is erősítik a kampányt, noha állami támogatás nincs a projekt mögött. (Ellentétben például Lengyelországgal.)

Bár igazán nagyot (tévés megjelenést, óriásplakátokat...) mi csak jövőre álmodunk, remélhetőleg június 4-e és 10-e között már idén is több ezer gyermeket érünk el, mozgatunk meg programjainkkal. A jelszó már megvan: Fel! Olvasni!

V42

 

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 256 vendég és 0 tag böngészi